• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽESTOKA KAZNA: Juventusu oduzeto 15 BODOVA, funkcioneri suspendovani!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Novi skandal u Italiji - zbog lažiranja finansijskog izvještaja, "staroj dami" biće oduzeto čak 15 bodova.

 Juventusu oduzeto 15 bodova Izvor: Profimedia/Cristiano BARNI / ATP images

Federalni žalbeni sud Italije donio je presudu - Juventusu će biti oduzeto 15 bodova!

Takođe, zbog lažiranja finansijskog izvještaja, suspendovana će biti i petorica funkcionera, Fabio Paratići na dvije i po godine, Andrea Anjeli i Mauricio Arivabene dobili su dvogodišnje kazne, godinu i četiri mjeseca moraće da odradi Federiko Kerubini, dok Pavela Nedveda čeka osam mjeseci pauze.

Kako prenosi italijanski mediji, kazna stupa na scenu odmah, a biće primijenjena na svim UEFA i FIFA nivoima.

S obzirom da je Juventus do sada osvojio 37 bodova, sa ovim minusom doći će do 22, te će se tako udaljiti od sezone koja vodi na međunarodnu scenu. Klub iz Torina dijeliće desetu poziciju sa Bolonjom i Empolijem.

Juventus je kažnjen jer su nadležni u Italiji otkrili da je klub stekao kapitalnu dobit vršeći transfere, a sve je isplivalo u septembru 2021, kada je klub objavio godišnji finansijski izveštaj. Tom prilikom je vlasnicima dionica kluba na sastanku saopštio da je u toku inspekcija poslovanja kluba zbog dokumentacije i informacije u vezi sa prihodima koji se odnose na "upravljanje pravima igrača".

Nadležni su ispitali čak 62 transfera u periodu od 2019. do 2021. godine, a "Gazeta delo Sport" tada je objavila da su "pod lupom" čak 42 transfera najtrofejnijeg tima Serije A. Ukratko, "naduvane" vrijednosti transfera nazvane su "Plusvalenca", što je i naziv afere zbog koje je Juventus kažnjen, Tehnički, to je italijanski izraz za kapitalnu dobit, kojom se označava razlika između više prodajne cijene i niže cijene koštanja određenog sredstva.

Juventus je bio pod istragom zbog nekoliko transfera: Prije svega zbog "trejda" Danila i Žoa Kansela sa Mančester sitijem, a potom i još jednog "trejda", Artura za Miralema Pjanića sa Barselonom. U sklopu tog posla, Barselona je platila Pjanića 60 miliona evra, a Juventus je dobio Artura za 72 miliona, što znači da su klubovi razmijenili samo 12 miliona evra razlike. Pored toga što se ni jedan od ta dva igrača nije isplatio klubovima, doveo ih je u dodatni problem, zbog kojeg je Juventus kažnjen.

Ono što je zaista napravilo problem je prosta računica kojom je pokušao da prikrije veliku zaradu. Posmatrano računovodstveno, obeštećenje za transfer igrača koji dolazi u klub "razvuče" se na sve godine ugovora koji potpiše, dok se transfer igrača koji odlazi evidentira kao trenutni prihod. Ako klub kupi igrača za 80 miliona evra i da mu ugovor na četiri godine, svake godine će taj iznos biti smanjivan za po 20 miliona, a ako ga proda poslije tri godine za 50 miliona, zaradiće 30. Takvom matematikom, Juventus je razlikom u transferu Pjanića i Artura zaradio 41,8 miliona evra. ESPN je analizom ovog slučaja utvrdio da je "računovodstvo bilo kreativnije nego vezisti koji su učestvovali u transferu".

Juventus je mislio da će se izvući, ali nije i zato je ponovo kažnjen i osramoćen, dok je još živo sjećanje na čuveni "Kalčopoli", u okviru kojeg je 2006. izbačen iz Serije A i kažnjen oduzimanjem devet bodova, uz oduzimanje titule za sezonu 2004/05 i 2005/06, kada je trofej predat Interu.

Možda će vas zanimati

(MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hmm

Juventus, po drugi put grobar Italijanskog fudbala.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC