• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je lažni fudbaler prevario Mamića! Dinamo ga otpustio i PLATIO MU DA ĆUTI... To je tek početak!

Autor Milutin Vujičić

Prije deset godina Zdravko Mamić je u Dinamo doveo fudbalera Darboa, Gambijca rođenog u Švedskoj. Ispostaviće se da je malo "frizirao" svoju biografiju i da zapravo nije uopšte profesionalni fudbaler.

 Aliju Darbo lažni fudbaler koji je prevario Mamića Izvor: mn press/reddit/screenshot

Zdravko Mamić, najpoznatiji sportski radnik na ovim prostorima u 21. vijeku, napravio je čudo u Dinamu iz Zagreba. Imao je "njuh za fudbalere" i znao je kako da ih naplati, pa podsjetimo samo da je prodao Marka Pjacu za 30 miliona evra Juventus, Luku Modrića za 23 miliona evra Totenhemu, pa Danija Olma za 29 miliona Lajpcigu, Filipa Benkovića za 15 miliona Lesteru, Marka Roga (Napoli) i Eduarda (Arsenal) za po 13,5 miliona i tako dalje i tako dalje...

Ipak, da i "Maminjo" ume da pogriješi u procjeni, vidjeli smo u avgustu 2013. godine kada je doveo anonimnog gambijskog fudbalera Alijua Darba. Bio je to 21-godišnjak kome u zvaničnoj biografiji stoji da je igrao u mlađim kategorijama švedskog Ergita i francuskog Le Mana. Stigao je kao slobodan agent. Ispostaviće se, Dinamo ga je otjerao poslije samo 113 dana.

Hrvatski mediji podsećaju da je Darbo po dolasku u Dinamo potpisao trogodišnji ugovor, ali kako je bio povrijeđen - niko ga nikad nije ni vidio kako igra fudbal. Priča je otišla toliko daleko da se u medijima spekulisalo da su mu na rastanku braća Mamić, Zoran i Zdravko, platili 40.000 evra kako se "ne bi pročulo da su ispali naivni". Najblaže rečeno! "Index" prenosi da Darbo zapravo uopšte nije bio profesionalni fudbaler nego je uspio da uz pomoć sumnjivih klipova sa Jutjuba i falsifikovanjem i-mejlova iz drugih velikih klubova što mu je omogućilo da i poslije Dinama nastavi svoju prevaru.

Izvor: ANTONIO BAT/EPA

Navodno, Darbo je dobijao pozive mlađih selekcija Gambije (U17 i U20), dok je pred dolazak u Dinamo pozvan i u "A" reprezentaciju afričke države. Pričao je za švedske medije da je igrao protiv Kutinja i Nejmara, da bi novinar Patrik Brening ubrzo provalio da "nešto smrdi" i da se lažno predstavlja.

Tako je prevario i Dinamo. Kazao im je da je igrao za Vigan, odnosno njihov rezervni tim, da bi mediji u Hrvatskoj ubrzo saznali da je to laž - samo se fotografisao sa dresom tog kluba imitirajući zvanično predstavljanje. Fotografiju je poslao jednom novinaru iz Gambije i rekao mu da je potpisao, što su prenijeli mediji u Švedskoj u kojoj je u to vrijeme igrao. 

"Trebalo je da potpišem za Vigan, sve smo se dogovorili, ali kada sam igrao s prijateljima kod kuće pao sam i polomio koljeno. Morao sam na dvije operacije i nisam igrao 18 mjeseci, a Vigan se povukao. Ja godinu dana nisam znao hoću li uopšte više igrati fudbal", ispričao je tada Darbo za švedski "Aftonbladet", međutim to je bilo izmišljeno.

Portparol engleskog Vigana je rekao da "Darbo samo ima bujnu maštu" i da su preko ljudi iz Švedske saznali šta je sve izmislio: "Vidio sam članak da je potpisao za Vigan i pitao njegovog glavnog skauta za to, jer inače i zajedno skautiramo igrače po Skandinaviji i bilo mi je čudno da su doveli Šveđanina, a da me nisu pitali. On nije imao pojma o čemu pričam. Poslije sedam dana sam došao u posjetu Viganu i rekli su mi da je to laž. Nabavio sam broj i pozvao Darba iz Viganove kancelarije i rekao mu da prestane da laže ili će ga tužiti za falsifikovanje", ispričao je tadašnji direktor švedskog Estersunda Danijel Kindberg.


Nakon svega, čak je i u medijima izašao demanti da Darbo nije potpisao za Vigan, međutim to je nekako obišlo Dinamo iz Zagreba koji je godinu dana nasjeo na fudbalerovu priču. Sve je "zakuvao" glavni skaut Bajerna koji je zvao Zorana Mamića i preporučio mu Darba, nakon čega je fudbaleru stigao mejl u kome mu se nudi ugovor na godinu dana uz opciju produženja uz još tri. Mjesečna plata 8.000 evra i bonusi, nakon čega bi otišao na pozajmicu u Lokomotivu.

Ispostaviće se, to nije bio skaut Bjern Anderson iz Bajerna, nego osoba koja je koristila njegov lažni identitet. U Dinamu su već bili oduševljeni kada su vidjeli preporuku Bajerna i spremili su Darbu trogodišnji ugovor uprkos povredi koljena koju je vukao, da bi - kada se oporavio - vidjeli šta su doveli. Tražili su kako što prije da raskinu ugovor sa njim i da ne pukne bruka, a umjesto toga - njemu je puklo slijepo crijevo. Morao je u bolnicu, na operaciju, htio je da tuži klub kod UEFA, da bi se na kraju dogovorili mirno oko svega jer su mu "spasili život". Plaćeno mu je pola ugovora za rastanak.

Pogledajte "hajlatse" lažnog fudbalera Darba.
Izvor: YouTube/Alieu Darbo

U međuvremenu je Darbo nastavio da "skuplja budale", pa ne samo da je varao klubove, a zvanično je bio još u Norveškoj, Malti, Alžiru, Egiptu i Kataru, nego i agente. Jedan od njih je umalo platio životom kada su navijači PAOK-a htjeli da ga ubiju jer je doveo Darba u klub.

"Zaključao sam se u toalet i stavio sav namještaj na ulazna vrata da niko ne može da uđe i da me ubije. Bio sam uvjeren da će to uraditi, toliko je bilo strašno", ispričao je agent koji je htio da ostane anoniman za "Aftonbladet".

Slične prevare izveo je u finskom Inter Turkuu, gdje su ga otjerali poslije jednog nastupa, dok je u italijanskom Krotoneu "prodao" foru sa snimcima Pula-Žorža Ntepa iz Oksera. Kako bi opravdao ime na dresu, rekao je da mu je to srednje i predstavio se lažno. Međutim, Italijani su ga provalili i otjerali iz kluba, da je bukvalno bežao iz zemlje.

Kao i svi prevaranti ovog kova, a sjetimo se samo Alija Dije iz Sautemtpona, demantovao je ovakve navode.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC