• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovdje šalju Hrvate u Grčkoj: Bolesti, tuče, zaraze - ni čuvari ne ulaze!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Pogledajte kako izgleda jedan od 16 zatvora u kojem će "Bed blu bojsi" biti zatvoreni nakon ubistva navijača AEK-a.

 Grčki zatvori u koje idu hrvatski huligani Izvor: Les Observateurs France 24/Youtube

Svi privedeni navijači Dinamo Zagreba uhapšeni u raciji posle ubistva navjiača AEK-a u Atini ostaće u zatvoru. Tačnije, iza rešetaka ostaje svih 105 osoba, koliko ih je lišeno slobode u raciji dan poslije ubistva 29-godišnjeg Grka u "Novoj Filadelfiji", dijelu glavnog Grčke.

U nedjelju tokom dana iz Grčke je stigla informacija o tome da će Hrvati, dvojica Grka i jedan Albanac "ležati" u čak 16 različitih zatvora, uključujući i člana Dinama koji je u bolnici pod policijskim nadzorom.Portal "Index" iz Hrvatske bavio se stanjem u tim zatvorima, a nakon što su se "Bed blu bojsi" žalili već na loše uslove i u pritvoru. "Stanje u grčkim zatvorima, kako sugerišu podaci međunarodnih institucija, još je gore", navodi taj portal. Navedeno je i to da se grčki zatvori godinama bore sa pretrpanošću, kao i da su u njima uglavnom loši uslovi života, zbog čega izbijaju pobune i protesti.

Isti izvor citira i izvještaj Odbora za sprečavanje mučenja, nečovečnog postupanja i kažnjavanja, tela Saveta Evrope, u kojem je žestoko kritikovano skoro sve što ima veze sa zatvorima u Grčkoj - prenatrpanost, premlaćivanja, korupcija čuvara... Takođe, niz primjedbi na račun stanja u tim zatvorima izneo je i izvještaj američkog Stejt departmenta.

U izvještaju Savjeta Evrope navedeno je da se "previše zatvorenika u Grčkoj i dalje nalazi u uslovima koji predstavljaju povredu ljudskog dostojanstva". Poslije desetodnevne posjete pet grčkh zatvora, zaključak je bio da su primijećeni loši uslovi pritvora, nasilje, ozbiljan nedostatak osoblja i neadekvatna zdravstvena zaštita... U okviru te "inspekcije", posjećeni su zatvori Koridalos, Nigrita, kao i zatvori na ostrvima Hios, Krf i Kos. "U to vrijeme je u Grčkoj bilo 11.182 zatvorenika, dok je maksimalni kapacitet iznosio 10.175. Stopa popunjenosti tada je iznosila 110 odsto".

Takođe, mediji u Hrvatskoj prenose i snimak iz zatvora Koridalos, na kojem se vidi snimljena prostorija od 25 metara kvadratnih, na kojoj je "živjelo više od 15 ljudi". Ovi prizori su uslikani telefonom koji je "prošvercovan" među zatvorenike. U tom trenutku je u zatvorskom bolničkom krilu za muškarce umjesto predviđenih 60 zatvorenika bilo smješteno više od 200.

"Oboleli od zaraznih bolesti poput tuberkuloze, hepatitisa i šuge nalazili su se pored pacijenata koji boluju od raka ili drugih bolesti. Mnogi su takođe bili HIV pozitivni, što je rezultat epidemije koja je tada harala grčkom zatvorskom populacijom", navedeno je, uz objašnjenje da su uslovi bili takvi da ni zatvorski čuvari nisu ulazili u bolnicu. Onda kada su bili prinuđeni, nosili su maske i rukavice, dok su bila angažovana samo dvojica lekara na više od 200 pacijenata.

U zatvoru Koridalos, u kojem će biti smješten dio uhapšenih poslije ubistva navijača AEK-a, kazne služe okorjeli kriminalci i levičarski teroristi, kao i članovi neonacističke stranke Zlatna zora. U trenutku posjete navedene komisije, u njemu je popunjenost bila 152 odsto.

Podsjetimo, u organizovanom napadu huligana iz Hrvatske zajedno sa navijačima iz Grčke i Albanije ubijen je navijač AEK-a Mihalic Kacuris (29). Zbog tog divljanja huligana i ubistva meč AEK-a i Dinamo Zagreba odložen je za subotu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC