• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Derbi koji se čekao 18 godina! Ukrali im klub, istoriju i boje - sada ih čekaju u Kupu Austrije!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Trećeligaš Austrija Salcburg dočekao je „najvećeg neprijatelja“ koji mu je ukrao klub, istoriju i pokušao da ga ponizi.

 Derbi koji se čekao 18 godina Austrija Salcburg - RB Salcburg Izvor: Twitter/The Sweeper

Najveću pažnju od svih mečeva šesnaestine finala Kupa Austrije, pa vjerovatno i od većine kup utakmica igranih u srijedu širom Evrope privukao je derbi koji je odigran u Salcburgu između Austrije Salcbug i RB Salcburga.

Nije ovdje bila riječ samo o duelu "Davida i Golijata", niželigaša i učesnika Lige šampiona, već i duelu dva najveća neprijatelja koji se čekao 18 godina.

Naime, sadašnjeg niželigaša Austriju Salcburg osnovali su 2005. navijači originalne Austrije Salcburg kada je taj klub preuzela kompanija Red Bul u vlasništvu Ditriha Matešica.

Novi vlasnici promijenili su ljubičasto-bijele boje kluba u crveno-bijele, pa čak i pokušali da se odreknu istorije i tradicije klub osnovanog 1933. godine. Sam Matešic tvrdio je da je ovo "potpuno novi klub bez istorije", na zvaničnom sajtu kao godina osnivanja stajala je 2005, ali ih je Fudbalski savez Austrije natjerao da to uklone.

Suočen sa kritikama zbog promjene klupskih boja novi vlasnici kluba ponudili su da ljubičastu zadrže na golmanskim štucnama rezervne, gostujuće garniture, što su navijači shvatili kao uvredu. Nakon pet mjeseci borbe navijača sa novim vlasnicima definitivno je "puklo" i oni su odlučili da osnuju svoj klub – Austriju Salcburg.

Ovaj klub počeo je da se takmiči u sedmom rangu, ali je odmah izborio plasman u viši rang, potom i naredne tri godine završavao kao prvi, tako da su ljubičasto-bijeli brzo napredovali na ljestvici austrijskog fudbala.

Uspjela je Austrija Salcburg i da se 2015. godine domogne Prve lige, samo rang ispod svog najvećeg neprijatelja, ali je ponovo "skliznula" dva ranga niže, da bi se od sezone 2019/20 stabilizovala u Regionalnoj ligi Salcburga, odnosno trećem rangu takmičenja u zemlji.

Tokom proteklih 18 godina nije bilo prilike da se sastanu dva kluba iz Salcburga, a sada je konačno došao taj dugo očekivani derbi u okviru šesnaestine finala Kupa Austrije.

Domaći navijači spremili su vatren doček mnogo bogatijem rivalu, uz poruku: "J... Red Bul, u Salcburgu postoji samo Austrija" priređena je i spektakularna koreografija.

Na njoj je prikazano kako Volfgang Amadeus Mocart udara crvenog bika violinom, a na transparentu je pisalo "Mi u Salcburgu sviramo violinu".

Osim toga, igrači Austrije Salcburg nosili su dresove na kojima je pisalo "NIJE NA PRODAJU".

Ovaj derbi imao je još jednu posebnu uvertiru - kasnio je pola sata, jer ekipa RB Salcburga nije stigla na vrijeme na ovo "gostovanje" u istom gradu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC