• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi Zvezdini problemi su "generalove" pogrešne bitke: Bahar užasno birao gdje treba da pobjeđuje!

Autor Dušan Ninković

Jasno je da Crvena zvezda ima probleme i da su oni nastali nakon kikseva u domaćoj ligi - što se trojici prethodnika Baraka Bahara veoma rijetko dešavalo.

 Crvena zvezda - Barah Bahar pobjeđivao u pogrešnim bitkama Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

U istorijskoj sezoni za klub, Crvena zvezda odlučila je da izraelskom stručnjaku Baraku Baharu da potpunu slobodu. Višestruki šampion sa dva tima u svojoj zemlji i učesnik grupne faze Lige šampiona sa obe ekipe - Hapoel Ber Ševom i Makabi Haifom - predstavljen je u Beogradu kao jedan od najtalentovanijih evropskih trenera i stručnjak koji će klubu donijeti iskorak.

Možda u tome ima istine i možda je potrebno vrijeme da se srpskom fudbalu predstavi sve što zna, ali nakon još jednog kiksa u Superligi navijači su skeptični i njihovo povjerenje polako blijedi. Utisak je da je Crvena zvezda najbolje djelovala u pripremnom periodu, a da je od tada do danas Barak Bahar redom birao pogrešne bitke u kojima će da pobjeđuje. Za nekoga ko nosi nadimak "General", ne baš pohvalno...

Nego, da se vratimo nekoliko mjeseci unazad. Crvena zvezda je odluku o Baraku Baharu donijela još prije završetka prethodne sezone, iako je Miloš Milojević vjerovao da će ostati na klupi kluba za koji je igrao kao dečak i kojem je donio duplu krunu nakon što je naslijedio Dejana Stankovića, kojem je bio pomoćnik u jednom dijelu karijere. Govorio je kasnije Milojević da su Zvezda i Bahar pregovarali iza njegovih leđa, a i izraelski trener je u tom trenutku imao klub - borio se za titulu sa ekipom iz Haife, na čijem je čelu Zvezdu eliminisao iz kvalifikacija za Ligu šampiona. Zvanično je predstavljen 29. maja, iako je i danima prije toga bilo jasno da će preuzeti srpski klub. Odgledao je u Beogradu i nekoliko mečeva u prethodnoj sezoni, a onda izabrao prvu od svojih bitaka. 

Praktično i prije početka priprema za novu sezonu, svlačionica je "počišćena". Izraelac je nekolicini fudbalera javio da na njih ne računa, a najveći šok bilo je precrtavanje Milana Borjana koji je imao izuzetne zasluge za sve domaće i evropske uspjehe u trijumfalnoj eri Crvene zvezde. Bivšem kapitenu telefonom je javljeno da nije u planovima i to dok je bio sa reprezentacijom Kanade, a kasnije se "skrasio" na pozajmici u Bratislavi. Klub su napustili Marko Gobeljić, Slavoljub Srnić i Aleksandar Pešić, dok je Nenad Krstičić na kraju sezone odlučio da se penzioniše. Pričalo se da ni za Aleksandra Kataija nema mjesta u timu, pa je "Magiko" uspio da se izbori za kakvu-takvu minutažu, nakon povrede zbog koje je propustio kompletan pripremni period. Protiv TSC-a je bio strijelac, ali i dio grupe koja je zvižducima ispraćena u svlačionicu.

Konferencija na kojoj je predstavljen i na kojoj je svojom energijom "okupirao" medija centar na stadionu "Rajko Mitić", ali i prvi potezi koje je povukao kao trener govorili su nam da je Bahar stvarno "General". Činilo se da će biti ključni čovjek za sva pitanja oko igračkog kadra u klubu i činilo se - što je još bitnije navijačima - da nikakva iznenađenja neće dopustiti. U međuvremenu je Crvena zvezda kupovala zvučna pojačanja, dva puta obarala klupski rekord za transfere, potpisivala slobodne igrače dobrog pedigrea i može se čak reći - ispunjavala želje novom stručnom štabu. Sa druge strane, Aleksandar Pešić je u jednom intervjuu prenio riječi kapitena Aleksandra Dragovića - "Zvezda je izgubila svlačionicu". Srpski fudbaleri koji su bili okosnica prethodnih godina sada su bili van kluba ili u mizernim ulogama, djeca koja su promovisana nisu mogla da postanu lideri, a stranaca je - vjerovatno - više nego što je crveno-bijelima potrebno. U takvom odnosu snaga glavni čovjek u svlačionici morao je da bude "General" koji je "pobijedio" u ideji da svlačionicu prilagodi sebi, ali je pitanje da li to jeste nakon tri superligaška kiksa, višesatnog govora u srijedu uveče i zvižduka gotovo cijelog stadiona. Kao da nije znao šta da radi nakon što u njoj pobijedi...

Meč osmog kola superlige Srbije.
Izvor: Youtube/Arenasport TV

Nakon pobjede u prvoj borbi, Barak Bahar je dobio još jednu. Njegov izuzetno atraktivan fudbal sa visokim presingom, oduzetim loptama pred golom rivala i mnogo trčanja kako bi se to desilo lako je kupio navijače. Dvije pobjede u lakim mečevima na Zlatiboru, pa trijumfi na pripremnom turniru u Rusiji gdje su rivali bili Nefči, Zenit i Fenerbahče pokazali su da Zvezda može da bude ubitačna. Kada je u Beograd stigla Fiorentina - tada na početku priprema - crveno-bijeli su iz "izuli iz kopački". Bilo je mučno gledati Luku Jovića koji ima kontakt sa loptom samo kada treba da se šutne ka saigračima na centru terena, nakon Zvezdinog gola. Piter Olajinka djelovao je tog dana kao čovjek koji će sam pobijediti Mančester siti na "Etihadu", Real u Madridu ili Barselonu, ako slučajno smogne snage da dođe u Beograd i osjeti novu energiju Crvene zvezde. Blistali su i drugi, pa smo u ljetnim danima gledali ples Marka Stamenića i Žana Filipa Krasoa, zamišljali šta sve Osman Bukari može kada drži čitavu desnu stranu i kako će se u timu koji obožava aktraktivan fudbal "naigrati lopte" Mirko Ivanić. Gledali, trčali oči i tek kasnije shvatili da to neće baš tako ići.

Izvor: MN PRESS

Baharova druga pobjeda - ona u kojoj je navijačima Zvezda pokazao da crveno-bijeli mogu da igraju najbolji fudbal koji su vidjeli u životu potrajala je tek nekoliko sedmica. Već nakon pripremnog perioda počele su muke... Zvezda je ubjedljivo pobijedila dva domaća meča protiv Vojvodine (5:0) i Napretka (4:0), zatim i u Lučanima (4:1), a u četvrtom kolu je Spartak sa dva autogola pomogao da pobjeda Zvezde bude ubjedljiva (3:0). I to bi bilo to!

Uslijedio je poraz na krovu tržnog centra "Stadion" od Voždovca (3:2), mjeru je Zvezdi uzeo i drugi gradski rival Čukarički (2:1), odloženi su TSC (kasnije 1:1) i Partizan, pa je stigla Evropa... Zvezda je mečevima u nastavku domaćeg prvenstva pokazala da nije kompletno pripremljena ni za te utakmice, a ne za evropske okršaje protiv najboljih timova na kontinentu. Mučili su se "Generalovi" vojnici u svakom domaćem meču, nijednom nisu bili ni rastrčani, ni atraktivni, ni ubjedljivi. Dodaćemo samo da nisu pobijedili ni Jang bojs, u meču koji je privukao na stadion armiju navijača i koji je mogao da bude ogroman korak ka evropskom proljeću.

Ogromnu većinu navijača Crvene zvezde trenutno brinu rezultati kluba za koji navijaju - u Ligi šampiona će biti pakleno teško, a u domaćem prvenstvu Partizan ima čak šest bodova prednosti. Takva razlika nije bila ni prije dvije sezone kada je tim Aleksandra Stanojevića do samog finiša sezone bio konkurentan i veoma blizu trofeja u šampionatu. Pored rezultata, sada već ima i mnogo navijača koji ne mogu da žmure kada vide na šta liči igra Crvene zvezde. Sever je Izraelcu dao žuti karton, igračima poručio da igraju kao "pi*ke", a onda ih zviždukom otjerao u svlačionicu pre nego što su stigli da ih pozdrave ispred tribine. 

Izvor: MN PRESS

Šta je uzrok da Zvezda prestane da igra fudbal, jako je teško objasniti u ovim trenucima. Istina je da su neki fudbaleri - poput In Bum Hvanga i Šerifa Endiaja - stigli u klub nakon što je Zvezda odigrala svoje najbolje mečeve u sezoni, ali je teško povjerovati da je njihov ulazak u tim ovoliko poremetio klub. Istina je i da su neki od fudbalera izgubili uloge koje su im bile namijenjene - Srđan Mijailović je trebalo da bude defanzivni vezni, pa je doživio renesansu u nekoliko mečeva na poziciji štopera, a zatim se sedmicama muči uz desnu aut-liniju gdje prinudno igra i pored četvorice igrača prikladnijih za to mjesto. Osman Bukari luta po terenu, Kosta Nedeljković može da bude i bek i vingbek, Lazar Nikolić je sasvim pristojna treća opcija, a Aleks Vigo je dugo precrtan - navodno zbog jednog kašnjenja na trening. Miloša Degeneka, želje Bahara baš za desnu stranu terena, nema u planovima od kako je kiksnuo na gostovanju Voždovcu. Previše kombinatorike vjerovatno je "ubilo" rutinu u Zvezdinoj igri, pa je možda i najveći ceh platio Žan Filip Kraso kojem je ova transformacija uskratila ulogu prve zvijezde tima i lidera čitavog ofanzivnog dijela, iako je djelovao nedodirljivo tokom pripremnog perioda. Strašan fudbal sa priprema je još jedna Baharova pobjeda nakon koje nije znao šta dalje...

Izvor: MN PRESS

Ima i treća, ali nju Barak Bahar nije vodio u samom klubu. Strastvenim govorom u Lajpcigu trener Crvene zvezde otkrio je javnosti da se njegova porodica nalazi u veoma teškoj situaciji u Izraelu, da njegova supruga i sinovi više puta dnevno odlaze u sklonište i da ga čak ni rat u rodnoj zemlji ne ometa jer ima obavezu prema Crvenoj zvezdi. 

Taj govor pred srpskim i tek nekoliko njemačkih novinara bio je prvi koji smo čuli od Baraka Bahara nakon duge pauze. Od kako su počeli napadi Hamasa na Izrael, trener Zvezde nije držao konferencije za štampu, niti davao izjave nakon utakmica u domaćem prvenstvu. Užasna dešavanja na Bliskom istoku, rat koji vode Izrael i Palestina, bili su izgovor za trenera Zvezde, pa od njega nismo mogli da čujemo ništa o rezultatskoj krizi koja drma klub, ali i o sve slabijim izdanjima njegovih pulena na prvenstvenim mečevima.

Da li je Barak Bahar "pobijedio" postalo je jasno nakon remija protiv tima iz Bačke Topole. Kratka izjava za televiziju "Arenasport" i hod u svlačionicu praćen zvižducima navijača, bili su uvertira u burna dešavanja na stadionu, koja su podsjetila na ne tako davna, nesrećnija vremena Zvezde. Bahar je držao dugačak sastanak igračima, zatim su navijači održali sastanak i sa igračima i sa njim, a trener Zvezde nije se pojavio na konferenciji. "General" nije bio u stanju da analizira utakmicu na kojoj je njegova vojska odigrala neriješeno protiv TSC-a, kao što i njegova vojska nije bila u stanju da pobijedi veoma važan prvenstveni meč.

I kada sve saberemo, Barak Bahar ima tri velike pobjede od kako je stigao u Crvenu zvezdu. Pobijedio je u borbi za tim kakav želi, pobijedio je kada je ubijedio navijače da će njegova Zvezda njima biti omiljena i pobijedio je kada je novinarima pokazao da će pričati samo kad on hoće. Sa druge strane, na mečevima koje je morao da pobijedi, nije bio toliko uspješan.

Prvenstvena gostovanja Voždovcu i Čukaričkom, meč pred svojim navijačima protiv TSC-a koji je ranije odložen zbog evropskih obaveza i okršaj sa Jang bojsom u Ligi šampiona četiri su veoma važna susreta na kojima je Zvezda kiksirala ove sezone. Osvojena su dva boda, a čak i da ih je osvojeno šest ili osam navijači bi imali ogroman razlog da budu nezadovoljni. Zato će "General" morati bolje da bira bitke i da pobjeđuje u onima koje su bitnije za Crvenu zvezdu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC