• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo koliko su ex-Yu klubovi zaradili u Evropi! Crvena zvezda ubjedljivo prva - gdje su Zrinjski, Dinamo...?

Autor Dragan Šutvić

Objavljena je zarada svakog kluba koji se ove sezone takmičio na inostranoj sceni.

 evropski kupovi zarada klubova Izvor: Shutterstock

Mostarski Zrinjski, aktuelni šampion BiH, postao je ove polusezone prvi predstavnik države ikada u grupnoj fazi nekog od evropskih takmičenja.

Iza Mostaraca je već 12 evropskih utakmica u ovoj polusezoni, a dva kola prije kraja takmičenja u Konferencijskoj ligi, objelodanjeno je koliko je novca klub sa stadiona "Pod Bijelim brijegom" zaradio od nastupa na evropskoj sceni ove jeseni.

Naime, na sajtu fotcalc.com objavljena je zarada svakog od ukupno 234 kluba koliko ih se ove godine takmičilo na evropskoj sceni, a Zrinjski se među 32 kluba u grupnoj fazi Konferencijske lige našao na 23. mjestu sa prihodom od 4.177.500 evra.

Mostarci su, podsjetimo, svoj evropski put krenuli od prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, gdje su u dvomeču savladali prvaka Jermenije Urartu. Potom su u drugom kolu kvalifikacija za evro-elitu poraženi od najboljeg tima Slovačke, Slovana iz Bratislave, pa su se preselili u treće kvalifikaciono kolo za Ligu Evrope, u kojem su nadigrali islandski Breidablik.

Izvor: HŠK Zrinjski

Što se tiče ostalih predstavnika BiH koji su nastupili u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, Željezničar je prolaskom u drugo kolo inkasirao 550.000 evra, Borac je startovao od drugog kola te je nakon eliminacije u istom zaradio 450.000 evra, dok najmanjom zaradom može da se pohvali Sarajevo, koje je ispalo već u prvom kolu, zaradivši samim plasmanom na evro-scenu 250.000 evra.

Izborili su time plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope, ali obezbijedili i plasman u grupnu fazu Konferencijske lige u slučaju eliminacije. Na kraju su poraženi od austrijskog LASK-a, pa su se preselili u treće evropsko takmičenje po jačini, gdje su do sada upisali jednu pobjedu (AZ Alkmar 4:3) i tri poraza (Aston Vila 1:0, Legija 1:2 i 2:0).

Izvor: MN PRESS

Po zaradi od klubova iz regiona svakako prednjači Crvena zvezda, jedini predstavnik regiona u Ligi šampiona, koja je učešćem u evropskoj eliti zaradila 24.529.000 evra i po tome je na 27. mjestu u evropskom kremu.

Milionskim iznosima, ali skoro pet puta manjem od Crvene zvezde, može da se pohvali Dinamo Zagreb, koji je ispao u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i kojem u posljednja dva kola predstoji grčevita borba za mjesto u nokaut fazu Konferencijske lige. Klub sa Maksimira je do sada inkasirao 5.012.000 evra, a u posljednjih 180 minuta probaće da "pojača" taj iznos.

Jedini predstavnik Srbije u grupnoj fazi Lige Evrope, TSC iz Bačke Topole, do sada je zaradio 4.368.000 evra, Čukarički kao učesnik Konferencijske lige može da se pohvali 3.218.000 evra, dok je Partizan, koji je ispao u četvrtom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, zaradio manje od milion evra, odnosno 950.000 evra.

Pogledajte kompletnu listu!

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC