• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Albanci u transu, njihov šamar za cijeli region!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Istorijski uspjeh Albanaca.

 Albanija se plasirala na Evropsko prvenstvo Izvor: Elena COVALENCO / AFP / Profimedia

Reprezentacija Albanije kvalifikovala se za Evropsko prvenstvu u fudbalu 2024!

Ta selekcija osvojila je dovoljan bod na gostovanju Moldaviji (remijem 1:1) i zvanično zauzela svoje mjesto 24 najbolje ekipe na kontinentu. Biće to istorijski, drugi nastup Albanije na Evropskom prvenstvu, jer je prvi put učestvovala 2016. godine i završila sa Turskom na deobi 17. mjesta, nakon eliminacije u grupnoj fazi u kojoj je igrala protiv Francuske i Švajcarske i u kojoj je ostvarila pobjedu protiv Rumunije.

Albanija se u aktuelnom ciklusu kvalifikovala kao prva zemlja iz regiona, jer je kolo prije kraja osvojila dovoljnih 14 bodova iz sedam utakmica, pa je sada ispred Češke (11 bodova, uz utakmicu manje), Moldavije, Poljske (po 19 bodova) i "fenjeraša" Farskih Ostrva (bod). U posljednjem kolu kvalifikacija, Albanija će proslaviti uspjeh u utakmici bez takmičarskog značaja protiv Farskih Ostrva u Tirani, a potom će mirna sačekati žrijeb za grupnu fazu, zakazan za subotu, 2. decembar. Selektor Albanije je brazilski trener Silvinjo, koga mnogi pamte kao sjajnog lijevog beka Arsenala, Selte, Barselone i Mančester sitija, kao i nekadašnjeg reprezentativca svoje zemlje.

U ovom trenutku, dva dana pred meč Srbija - Bugarska na stadionu "Dubočica" u Leskovcu, srpskoj reprezentaciji potreban je samo bod za istorijski plasman na EURO poslije skoro četvrt vijeka. Hrvati za to vrijeme trenutno zauzimaju treće mjesto u Grupi D, sa šest bodova manje i utakmicom manje od već kvalifikovane Turske i sa istim brojem bodova kao i drugoplasirani Vels, koji ima 10 bodova.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pod vođstvom novog selektora Save Miloševića odavno nema šanse da se kvalifikuje kraj već plasiranih Portugala i Slovačke, Crna Gora vjeruje još u teoriju i šok-poraz Srbije protiv Bugarske, Sjeverna Makedonija nema šansu da napravi podvig u grupi kraj već kvalifikovane Engleske ei Ukrajine i Italije koji se još bore za drugo mjesto, a samoproglašeno "Kosovo" dva kola prije kraja zaostaje šest bodova za prvoplasiranim tandemom Švajcarska - Rumunija i dva boda za Izraelom, koji je treći.Takođe, očekuje se i da Slovenija "ovjeri" svoje mjesto na Evropskom prvenstvu, jer je u ovom trenutku, dva meča pred kraj, prvoplasirana u Grupi H, sa identičnim brojem bodova kao Danska i sa bodom više i odigranom utakmicom manje od Kazahstana.

Izvor: Elena COVALENCO / AFP / Profimedia

Kako sada stvari stoje, Albanija će na žrijebu biti u drugom "šeširu" i po svemu sudeći moći će da bude potencijalni rival Srbiji, ako naša reprezentacija uradi šta se od nje očekuje i "ovjeri" mjesto na najvećem kontinentalnom turniru.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC