• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan od optuženih u aferi "Dinamo 2" priznao krivicu

Autor Haris Krhalić

Tužilaštvo ih tereti da su klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

 Igor Krota priznao krivicu u aferi Dinamo 2 Izvor: MN PRESS

Jedan od optuženih za izvlačenje novca iz fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba u aferi "Dinamo 2" Igor Krota, danas je u nastavku suđenja braći Mamić i ostalima priznao krivicu za djela iz optužnice.

Na početku ročišta u osječkom Županijskom sudu, Krota je rekao da želi da promijeni svoj raniji iskaz, a potom je izjavio da u cjelosti prihvata ono što mu se stavlja na teret, da se osjeća krivim za kaznena djela iz optužnice i da ne želi da iznosi odbranu i da odgovara na dalja pitanja.

S obzirom na priznanje krivice i u cilju svrsishodnosti postupka, Služba za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) je predložila da se dalji postupak protiv Krote razdvoji od ostalih optuženih, što je sudsko veće prihvatilo. Krota je prethodno otkazao punomoćje dosadašnjem advokatu zbog čega su odložene prošlonedjeljne rasprave, kako bi mogao da imenuje novog advokata.

On je drugi optuženi u aferi "Dinamo 2" koji je priznao krivicu, nakon što se krajem oktobra fudbalski menadžer Niki Artur Vuksan nagodio sa Uskokom pa je osuđen na godinu dana zatvora, uslovno na pet godina. Vuksan je proglašen krivim zbog pomaganja u pokušaju zloupotrebe poverenja u poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, a prije sporazumne presude otkazao je punomoć dotadašnjem advokatu Kseniji Vržini.

U nastavku današnjeg suđenja očekuju se iskazi svjedoka, bivših igrača Jasmina Agića, Nikole Jurčevića i Vladimira Vasilja.

U aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bjekstvu u Bosni i Hercegovini i kojima se sudi u odsustvu, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota i menadžer Niki Artur Vuksan.

U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je od 2004. do 2015. ostale optužene organizovao uzločinačko udruženje. Oni su prema optužnici sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vinsenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Tužilaštvo ih tereti da su taj novac dijelili i koristili za sopstvene potrebe, a da je, uz navedeno, Dinamo neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od 55,8 miliona kuna, odnosno 7,35 miliona evra.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC