• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ona je ispisala istoriju - prva žena sudija u engleskoj Premijer ligi

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Rebeka Velč postala je prva sutkinja koja je dijelila pravdu na utakmici engleske Premijer lige između Fulama i Barnlija (0:2) na "Krejven Kotidžu".

 Rebeka Velč sudila meč Premijer lige Engleske Izvor: Youtube/Screen

Ovo je samo posljednja prekretnica za četrdesetogodišnju Velč, iskusnu sutkinju koja je ušla u istoriju u novembru kao prva žena koja je imenovana četvrtim arbitrom u Premijeršipu, a sada je postala glavni sudija na utakmici.

"Rebeka je bila izložena nekim velikim utakmicama i stvarno sam uvjeren da će biti stvarno dobar uzor ženama i djevojkama koje možda misle da je suđenje za njih, a prije nisu", izjavio je Hauard Veb poznati engleski arbitar.

Velč je 2021. postala prva žena koja je vodila fudbalsku utakmicu u nekoj od engleskih profesionalnih liga, odnosno duel Port Vejla i Herogejt Tauna u Drugoj diviziji, potom je sudila mečeve u Čempionšipu i FA kupu.

Suđenjem se počela baviti 2010. godine, a sve do 2019. radila je posao administratke u Državnoj zdravstvenoj službi, kada se maksimalno posvetila suđenju.

Podsjetimo, prošlog decembra Francuskinja Stefani Frapar postala je prva žena koja je sudila utakmicu Mundijala, a prije četiri godine ušla je u istoriju kao prva sutkinja koja je vodila utakmicu Lige 1, a 2020. godine je dijelila pravdu u muškom meču Lige šampiona.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC