• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mančester junajted ima novog gazdu - Sir Džim Retklif preuzima klub!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Sir Džim Retklif je sada glavni u Mančester junajtedu!

 Sir Džim Retklif je sada glavni u Mančester junajtedu! Izvor: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

Izgleda da su navijači Mančester junajteda dočekali ono što su željeli već duže od decenije - da iz kluba ode porodica Glejzer! Bogati Amerikanci su godinama vodili klub i u njihovoj eri su titule presušile, a sada je za 1.390.000.000 evra (1.200.000.000 funti) klub preuzeo ser Džim Retklif.

Ovaj 71-godišnji milijarder i jedan od najbogatijih Britanaca je osnivač INEOS-a, multinacionalne kompanije koja je jedan od najvećih hemijskih firmi na svetum sada je kupio 25 odsto dionica kluba. Time je stekao takozvani "kontrolni paket akcija", tj. sada će on i njegov tim preuzeti vođenje sportskim dijelom kluba. 

Pregovori o preuzimanju trajali su duže od godinu dana, a da bi preuzimanje kluba bilo validno moraće da se sačeka još šest do osam sedmica. Taj period je potreban da Premijer liga pregleda svu dokumentaciju i da potvrdi da dozvoljava ovu transakciju i preuzimanje Mančester junajteda. 

"Skaj sports" navodi da je Retklif odmah spreman da uloži 300.000.000 evra, ali ne u igrački kadar nego u infrakstrukturu. Već godinama je "Old Traford na glasu kao jedan od lošijih stadiona u Premijer ligi kada su u pitanju uslovi za publiku i odavno mu je potrebno renoviranje.

Porodica Glejzer koja je do sada kontrolisala klub kupila je Junajted 2005. godine u transakciji vrijednoj oko 800.000.000 funti koja je tada izazvala pravu buru u engleskom fudbalu, delom zbog toga što su dio tog novca nabavili kreditom dobijenim ne na lično već na ime samog kluba koji kupuju! Oni sada nisu potpuno izašli iz kluba i nastaviće da se bave marketinškim dijelom poslova, ali makar se više neće miješati u fudbalske stvari koje im, očigledno, ne idu od ruke.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC