• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Laporta nabrojao 16 klubova koji napuštaju UEFA i osnivaju Superligu Evrope

Đoan Laporta zna kojih 16 klubova će igrati Superligu bogatih.

 Laporta o klubovima koji će igrati Superligu Izvor: Xavi Urgeles / Zuma Press / Profimedia

Evropski sud u Luksemburgu donio je krajem decembra presudu po kojoj su FIFA i UEFA nezakonito sprečavale klubove da osnuju takozvanu "Superligu bogatih". Taj projekat bio je aktuelan u aprilu 2022. godine i ugašen je vrlo brzo, međutim odluka zbog odluke Evropskog suda u Luksemburgu - ponovo je postao aktuelan. Ipak, mali je broj klubova koji želi da ide protiv FIFA i UEFA, tako da su za sada glasni jedino Barselona i Real Madrid, dok Juventus - koji je bio osnivač prvobitnog projekta - za sada ćuti i ne oglašava se.

Praktično svi ostali klubovi u Evropi, pa i oni koji ne bi imali šansu da igraju u Superligi, oglasili su se i ostali na strani FIFA i UEFA, čak i nakon što je Superliga bogatih predstavila kako bi izgledao njihov sistem takmičenja u "tri divizije". Uprkos tome što nemaju podršku, oni ne odustaju, pa se tako sada javio predsjednik Barselone Đoan Laporta.

"Ako Superliga ne krene od sljedeće sezone, krenuće od 2025. godine. Svaki klub bi dobio 100 miliona evra, a taj novac ne može da se zaradi ni osvajanjem UEFA Lige šampiona", rekao je Laporta i dodao kojih 16 klubova su "sigurni" u takmičenju: "Ko bi igrao? Barselona, Real Madrid, Inter, Milan, Napoli, Roma, Marsej, Benfika, Sporting, Porto, Anderleht, Klub Briž i još tri kluba iz Holandije. Superliga bi imala 16 ili 18 klubova. Prisjetimo se da je i UEFA Kup evropskih šampiona iz 1955. godine igralo vrlo malo klubova".

Niko od nabrojanih klubova nije potvrdio navode predsjednika Barselone koji je istovremeno u "ratu" sa Englezima koji su se već odavno oglasili i rekli da neće učestvovati: 

"Nije me briga za njih, oni već imaju svoju Superligu. Naše takmičenje bi se borilo s Premijer ligom. Mislim da Englezi neće odmah ući, ali želimo da nam se pridruže. Puno smo razgovarali s Liverpulom, Čelsijem, Junajtedom i Sitijem", rekao je Laporta i otkrio da PSŽ neće igrati jer im UEFA "čuva leđa".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC