• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trebalo da pojača Zvezdu, završio na Maksimiru: Sjećanje Hrvata bez kog su crveno-bijeli osvojili Evropu

Nekadašnji hrvatski fudbaler otkrio da je bio blizu prelaska u Beograd i igranja za Crvenu zvezdu.

 Saša Peršon o Zvezdi i Dinamu Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda je nekoliko godina sklapala tim koji će 1991. godine boljim izvođenjem penala savladati Olimpik iz Marseja i u Bariju ispisati najvažniju stranicu istorije jugoslovenskog klupskog fudbala. Redom su na stadion koji danas nosi ime po legendarnom Rajku Mitiću stizali fudbaleri iz bivših jugoslovenskih republika, ali bilo je i onih koji su procijenili da im to nije dobar potez u karijeri - jedan od takvih je hrvatski igrač Saša Peršon, koji se odlučio za transfer u Dinamo.

Nekadašnji fudbaler Rijeke, Dinama i Hajduka prisetio se kako je nekoliko godina pred početak građanskog rata na prostoru zajedničke države imao ponudu da pojača beogradske crveno-bijele. Zapravo, nije to bila samo ponuda - sve je bilo dogovoreno sa Draganom Džajićem i Dragoslavom Šekularcem, ali... Konkurencija ga je ubijedila da promijeni destinaciju.

"Jugoslovenska liga je bila stvarno jaka, bilo je i kombinacija da odem u Crvenu zvezdu, već je sve bilo dogovoreno s Džajićem i Šekularcem, ali Zvezda je onda dovela još neke igrače i nisam mogao očekivati da ću puno igrati pa sam na kraju završio u Dinamu i potom u Hajduku. A Rijeka je uvijek Rijeka, ona me lansirala, tu sam odrastao, ali i u Dinamu sam davao sve. Dinamo je tada bio među velikom četvorkom bivše lige, te smo godine bili drugi iza Zvezde koja je bila evropski prvak. Onda se Dinamo počeo raspadati, odlazili su Boban, Šuker, Petrović..., a ja sam otišao u Hajduk, gdje je bilo isto. Takav sam, uvijek dajem sve. Što se trofeja tiče, najuspješnije mi je bilo u Hajduku s dva prvenstva, dva kupa i tri superkupa, igrali smo četvrtfinale Lige šampiona bila je to sjajna generacija", prisjetio se Peršon.

Peršon je ponikao u redovima Orijenta, kasnije je nastupao za Rijeku, a 1990. godine potpisao je ugovor sa Dinamom iz Zagreba. Kroz naredne dvije sezone nosio je dres zagrebačkog tima, a zatim potpisao za najvećeg rivala - Hajduk iz Splita, čime je kompletirao igranje za tri najveća kluba u zemlji. Uslijedila je inostrana karijera u Francuskoj gdje je nosio dres Kaena, a zatim i završetak karijere u Rijeci. Za reprezentaciju Hrvatske odigrao je tri utakmice.

Najveće uspjehe u karijeri Peršon je napravio kada je napustio Zagreb, pošto je sa tada dominantnim Hajdukom iz Splita redovno osvajao trofeje na domaćoj sceni. Tim sa Poljuda je dva puta bio šampion i dva puta osvajač Kupa Hrvatske, a jednom im je pripao i Superkup dok je Saša branio boje "Majstora sa mora". Ipak, sigurno ostaje žal što nije pojačao Zvezdu, koja je u Bariju postala šampion Evrope, a u Tokiju osvajač Interkontinentalnog kupa, dok je on nastupao na Maksimiru.

(Večernji list/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC