• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od kancelarije do trofeja na Vimbldonu: Henri Paten prešao put od uposlenika do šampiona

Autor Marko Radinković

Henri Paten se domogao svoje prve grend slem titule na ovogodišnjem Vimbldonu sa svojim partnerom Harijem Heliovarom. Da stvar bude još nevjerovatnija, Henri je prije nekoliko godina bio uposlenik u "Ol Ingland Klubu"

 Henri Paten i Hari Heliovara Izvor: Paul Zimmer / imago sportfotodienst / Profimedia

Na prvi pogled, ništa čudno. Još jedan Britanac kojem će ime biti upisano na "zelenu tablu" centralnog terena, ali se iza toga krije sjajna priča. Naime, Henri Paten je rođen u britanskom Kolčesteru, a odlučio je da ipak ode ne studije u Ameriku i nastavi teniski put na koledžu. Pohađao je koledž u Ešvilu, te je bio prvi na listi dublova koledž igrača. Prvi je teniser iz njegovog smjera na koledžu, koji je uvršten u žrijeb Koledž teniskog šampionata.

Tek prije cetiri godine, Paten je počeo da se bavi profesionalnim tenisom na turu, a dvije godine kasnije osvajio je svoj prvi turnir iz kategorije "čelendžera" sa Julijanom Kešom. Godinu kasnije, par Paten/Keš domogao se svog prvog finala na Šampionatu Amerike na šljaci. Tu su od njih bili bolji Australijanci Džordan Tomson i Maks Pursel.

Paten je na ovogodišnjem Vimbldonu, s duplom kamatom, naplatio ovaj poraz, te sa svojim partnerom Heliovarom, u tri taj-brejka, porazio australijski par i domogao se titule. Meč je trajao skoro tri sata, a Britanac i Finac su spasili čak tri meč lopte.

Pored toga što dolazi sa ostrva i što je osvojio Vimbldon, ima još jednu poveznicu sa ovim turnirom. Paten je, na ljetnim odmorima od koledža, radio za organizaciju "IBM" kao statističar na Vimbldonu. Brojao je forhend vinere ili greške nekih igrača koji su mu, vrlo vjerovatno, sada protivnici. Paten je još i veliki ljubitelj šaha, kojeg stalno igra tokom turnira.

Iza ove priče krije se jaka poruka - ne treba odustajati od svojih ciljeva čak i ako se oni, u datom momentu, čine daleki.

(MONDO - Marko Radinković)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC