• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA lista: Najgori plasman Srbije u posljednjih pet godina, "zmajevi" na istom mjestu

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Fudbalska reprezentacija Srbije platila je danak tome što godinu dana nije dobila takmičarsku utakmicu.

 najgori plasman srbije na fifa listi u posljednjih pet godina, BiH na istom Izvor: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Fudbalska reprezentacija BiH zadržala je 75. mjesto na posljednjoj FIFA rang listi nakon septembarskih utakmica Lige nacija.
"Zmajevi" su poraženi u Ajndhovenu od Holandije (5:2) i remizirali su u Budimpešti sa Mađarskom 0:0, ali su ostali na istoj poziciji kao i na prethodnoj rang listi sa 1.332 boda.

Za razliku od ekipe Sergeja Barbareza, reprezentacija Srbije pala je na FIFA rang-listi za tri mjesta, tako da sada zauzima tek 35. poziciju. Razlog svakako leži u lošim rezultatima u Ligi nacija i na Evropskom prvenstvu, uz podsjećanje da je posljednju takmičarsku utakmicu srpska reprezentacija dobila još 17. oktobra protiv Crne Gore u kvalifikacijama za EP (3:1).

Srbija tako u ovom trenutku ima 1.505 bodova, odnosno 1,82 manje nego u julskom presjeku što je bilo dovoljno za 32. poziciju. Ujedno, ovo je najlošiji plasman za Srbiju još od oktobra 2019. godine, kada su takođe držali 35. mjesto.

Izvor: MN PRESS

Loša vijest za Srbiju je što će se plasman na FIFA rang-listi gledati pri formiranju šešira za žrijeb za Svjetsko prvenstvo 2026. godine u SAD, Meksiku i Kanadi. Preciznije, gledaće se i rezultati u Ligi nacija gdje je Srbiji neophodno da bude među prva dva tima u svojoj grupi (već je u zaostatku i ima tešku konkurenciju u vidu Švajcarske, Španije u Danske), dok će se potom posmatrati i "čist" FIFA renking na kome ne briljiraju.

Što se tiče same FIFA rang-liste, vrijedi istaći da je Argentina i dalje prva. Svjetski šampion od aprila drži lidersku poziciju u odnosu na Francusku, a potom slijede Španija, Engleska, Brazil, Belgija, Holandija, Portugal, Kolumbija i Italija. Što se tiče ostalih zemalja Ex-Yu, najbolji plasman ima Hrvatska koja je 12. na svijetu.

Podsjetimo, naredne mečeve Srbija igra protiv Švajcarske (12. oktobar) u Beogradu i Španije (15. oktobar) u gostima, dok će BiH biti domaćin u obje utakmice - dočekaće Njemačku (11. oktobar) i Mađarsku tri dana kasnije. U pitanju su susreti Lige nacija.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC