• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikad viđena scena u fudbalu! Sudiji donijeli tehnički prigovor usred meča - evo o čemu se radi

Autor Milutin Vujičić

Na utakmici između Liona i Oksera viđena krajnje bizarna situacija kada su gosti zbog dosuđenog penala uložili tehnički prigovor. Evo o čemu se radi i zašto u teoriji meč može da bude ponovljen.

 Novo pravilo u fudbalu - tehnički prigovor u toku meča Izvor: Frédéric Chambert / imago sportfotodienst / Profimedia

Lion i Okser remizirali su u nedjelju 2:2 (1:0) u okviru 9. kola francuske Lige 1, ali taj rezultat ipak treba uzeti s rezervom - zato što postoji mogućnost da sve bude ponovljeno. Kako je to moguće i da li će se stvarno tako nešto desiti?

Pravila francuskog fudbala omogućila su pomenuti neobični scenario u Ligi 1 uvođenjem novog pravila "tehničkog prigovora", a ukoliko bude osvojen - prvi put u istoriji Lige 1 videćemo reprizu zbog sudijske odluke! I to bi moglo da promeni fudbal, ako bi i ostale lige odlučile da prate sličan trend.

Ipak, postoji mogućnost da čitava situacija bude odbačena kao "besmislica" zbog zaštite ugleda sudija pomenute utakmice, kao i zbog zgusnutog rasporeda, ali i činjenica da su na kraju timovi podijelili bodove na ravne časti...

Šta je tehnički prigovor?


Za razliku od verbalnog prigovora kod sudije za njegovu pogrešnu procjenu, kada igrači rizikuju i žuti karton, tehnički prigovor je zvanična žalba na sudijsku odluku i ulaže se u toku meča. Vidjeli smo je u rukama glavnog sudije Stinata kada je kapiten Oksera pobjesnio zbog kontroverzne odluke da se Lionu dosudi jedanaesterac.

Žeremi Stinat je dosudio penal zbog situacije nad Mikautadzeom, čak je proverio i na monitoru poslije poziva iz VAR sobe, a svi u Okseru su toliko pobjesnili da su htjeli da napuste teren. Razlog leži u tome što je meč "restartovan" prije nego što je VAR soba pozvala sudiju da proveri svoju odluku i pogleda da li je bio penal, što nije prema pravilima, tako da je kapiten gostujućeg tima Žubal doneo arbitru "tehnički prigovor".

Taj papir, koji je potpisan, oblik je "formalnog protesta" u Ligi 1 koji ne može da poništi odluku o penalu koju je sudija već donio, ali može da donese ponavljanje utakmice.

Hoće li Lion - Okser biti ponovljeno?

Izvor: Frédéric Chambert / imago sportfotodienst / Profimedia

Ukratko, malo je vjerovatno iako su pravila na strani Oksera. Trebalo bi da ponavljanje utakmice bude usvojeno ako Sudijska komisija prihvati odluku da je greška sudije uticala na krajni rezultat, a sve bi trebalo da se zna najkasnije u 48 sati, koliko inače iznosi i rok za "tehnički prigovor". Za sada, čak i Okser oklijeva da zvanično potvrdi prigovor.

Za razliku od prigovora koji se podnosi nakon meča, daleko je upečatljivije kada kapiten sudiji donosi papir na koji moraju da se potpišu oba kapitena - tako je uz Žabala tu bio i Nemanja Matić. Tako potpisana žalba ne samo da znači dalje ispitivanje sudijskog kiksa i njegovih saradnika, nego je istovremeno i veliki pritisak na nastavak utakmice, što je vjerovatno bio i najveći motiv Okseru u tom trenutku.

Ostaje da se vidi šta će se dešavati dalje u Ligi 1 pošto bi ova odluka i te kako mogla da promijeni fudbal. Ili je još jedna stvar koja će skroz "otići niz vjetar".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC