• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šok i Mesijev bljesak za poraz "zmajeva" (VIDEO)

Autor mondo.ba

"Zmajevi" u istorijskoj utakmici na Mundijalu upisali poraz od 2:1, ali pokazali zube "gaučosima" i dodatno podgrijali nadu navijača da mogu u drugi krug u Brazilu.

“Gaučosi”, kao dvostruki svjetski prvaci bisu apsolutni favoriti protiv debitanta, ali šansu i pravo na nadu imala i BiH.

Ipak, tim Safeta Sušića je presjekao autogol u 3. minutu Seada Kolašinca i poslije toga se bilo teško vratiti...

Za trijumf Argentini je dovoljan bio još samo jedan "bljesak" Lionela Mesija, koga je odlično čuvao Muhamed Bešić.

Igrao se 64. minut, Mesi se izvukao na desno krilo gdje ne igra dugo već, ali odakle je užasno opasan. Stuštio se ka centru sve namještajući se na svoju "ljevicu", a kad se namjestio...

...Begoviću nije bilo spasa. Od stativu za 2:0.

Na kraju je za čast i nadu da mogu biti bolji od Nigerije i Irana u grupnoj fazi i otići u osminu finala, pogodio Vedad Ibišević.

Ovo je Mesiju bio tek drugi gol na Mundijalima, a prvi poslije tačno osam godina i utakmice Argentina - Srbija i Crna Gora koja je završena rezultatom 6:0. Mesi je tada kao tinejdžer bio strijelac jednog pogotka...

Na 0:2, selektor Bosne i Hercegovine Safet Sušić odlučio je da odsječenom Edinu Džeki pridruži i drugog napadača, Vedada Ibiševića, koji je u 85. minutu iz teške situacije pogodio mrežu, proturivši loptu kroz noge Romeru, a sve na pas Senada Lulića.

Popularni Pape je izveo očekivanih startnih 11, kao i njegov kolega sa klupe Argentine Alehandro Sabelja, mada je utisak da su "gaučosi" izveli "defanzivniji" sastav.

ARGENTINA:Romero – Garaj, Fernandez, Kampanjaro – Zabaleta, Rodrigez, Maskerano, Di Marija, Roho – Aguero, Mesi.

BIH:Begović – Mujdža, Spahić, Bičakčić, Kolašinac – Bešić, Hajrović – Pjanić, Misimović, Lulić – Džeko.

Sudije su iz Salvadora, glavni arbitar je Džoel Agilar, a pomoćnici Vilijam Tores i Huan Zumba. Četvrti sudija je Džamel Hamudi iz Alžira.

TOK UTAKMICE

 - Igrači su izišli na teren "Marakane", uslijedila su intoniranja himne Argentine, a nakon nje i Bosne i Hercegovine.

 1. minut - Počela je utakmica! Srećno "zmajevi"!!! "Gaučosi" su krenuli s centra...

3. minut - GOL! Argentina vodi! Centaršut Serhija Aguera sa lijeve strane iz slobodnog udarca, najviši u skoku je bio jedan defanzivac "gaučosa", lopta je pogodila u nogu Kolašinca i odbila se u mrežu Asmira Begovića - 1:0. Kakv šok i nesreća za "zmajeve".

Autogol Kolašinca
Izvor: YouTube

7. minut - BiH je izborila prvi korner nakon šokantnog pogotka, ali je centaršut Hajrovića ukrotio Romero.

10. minut - Iako je gol presjekao "zmajeve", utisak je da su se oslobodili treme i pokušavaju da pronađu put ka protivničkom golu. Zasad im to nije pošlo za nogom.

13. minut - "Lopta sa očima" Zvjezdana Misimovića u srce šesnaesterca, ali je Izet Hajrović za dlaku zakasnio da je ćušne u mrežu. Potom je Miske zaustavljen prekršajem na 25 metara, ali je lopta poslije šuta Miralema Pjanića završila u živom zidu.

17. minut  - Na "Marakani" se uglavnom ori pjesma brojnijih navijača iz Argentine. Među 60.000 navijača, njih ima znatno više od Bosanaca, kojih je oko 5.000 na ovom kultnom fudbalskom zdanju.

18. minut - Kolašinac je u nekoliko navrata zaustavio Lionela Mesija i iskupio se za autogol. CIjela odbrana "zmajeva" igra na visini zadatka, ako izuzmemo bespotrebno poigravanje kapitena Emira Spahića, koji je "kreirao" šansu Mesiju.

25. minut - Žuti karton za Roha poslije faula na Mensuru Mujdži, ali je odbrana Argentine zaustavila pokušaj Misimovića.

31. minut- Maksi Rodrigez se našao u polušansi, ali je šutirao iznad Begovićeve mreže.

33. minut - Odsječeni Edin Džeko se izborio za jednu "mrtvu loptu" na ivici šesnaesterca, okrenuo se i namjestio na lijevu nogu, ali je bio neprecizan. Ipak, u ovih pola sata se ne može reći da je Argentina bolji rival od BiH uprkos vođstvu i većem posjedu lopte. U ovom trenutku 58-42 odsto u korist "gaučosa".

36. minut - Sudar glavama Aguera i Bičakčića, srećom bez povreda iako je za nijansu "deblji kraj" izvukao Argentinac. Reklo bi se da je "tvrđa bosanska glava".

40. minut - Najbolja prilika za BiH. Poslije kornera, najviši u skoku je bio Pjanić i odlično šutirao, ali je još bolje odbranio golman Romero. Već u sljedećem napadu, ponovo je golman Argentine bio na visini zadatka, odbranivši šut sa oko 30 metara Hajrovića.

 - poluvrijeme -

DRUGO POLUVRIJEME

46. minut - Argentinski selektor na poluvremenu ostavio dvojicu igrača očigledno nezadovoljan igrom svog tima. Gonzalo Iguain i Gago ulaze, a Maksi Rodrigez i Kampanjero  izlaze iz igre.

To znači da će "gaučosi" nastaviti da igraju u svojoj napadačkoj formaciji 4-3-3.

50. minut - Slobodnjak sa dvadesetak metara za BiH. Hajrović je odlično šutirao, prebacio živi zid, ali je ponovo Romero bio siguran.

54. minut - Poslije "slaloma" Senada Lulića, koji je nanizao četiri igrača Argentine i uposlio Hajrovića na desnu stranu, a as Galatasaraja je prebacio na lijevo nogu i raspalio. Međutim, ponovo je bez većih problema udarac zaustavio argentinski golman. 

55. minut - Uzvratili su "gaučosi" u narednom napadu - Mesi je uočio Aguera, ali je napadač Mančester sitija iz dobre šanse poslao loptu visoko iznad gola.

65. minut - GOL! Nekoliko minuta su Argentinci bili bolji, živost su očigledno unijele izmjene, koje su rasteretile Mesija. A najbolji igrač svijeta se u svom karakterističnom prodoru oslobodio svojih pratilaca i sa 16 metara uz pomoć stative povisio na 2:0 i praktično riješio utakmicu ako se ne dogodi čudo u posljednjih 25 minuta.

Mesi gol BiH
Izvor: YouTube

68. minut - Selektor BiH Safet Sušić poslije drugog gola odlučio je da baci sve karte u napad. Umjesto Mensura Mujdže u igri je Vedad Ibišević, a umjesto Hajrovića brzonogi Edin Višća.

73. minut - Umorni Misimović je takođe preselio na klupu, a umjesto njega je ušao Haris Medunjanin.

85. minut - GOLLLL! Vedad Ibišević je smanjio na pomalo srećan način! Može li se i do izjednačenja? Bio je ovo 11 šut u okvir gola BiH, a 15 ukupno! Za ilustraciju, Argentinci su imali samo pet šuteva u Begovićev okvir gola.

Ibisevic gol Argentina
Izvor: YouTube

87. minut - Sabelja je zamijenio  Aguera i uveo Biljija da sačuva minimalnu prednost do kraja što su na kraju i uspjeli.

Sve u svemu skromna igra Argentine i pogrešna postavka selektora Sabelje, blijed nastup Mesija do gola koji mu je mnogo, mnogo značilo a to se vidjelo i po igri koja je uslijedila, solidno izdanje Bosne i Hercegovine, previše stidljivo do 0:2, prije svih od selektora Sušića, a potom buđenje ali kasno.

BiH je što je najvažnije pokazala da ima tim koji bi u Grupi F u kojoj su još Nigerija i Iran mogla da prođe dalje.

Od Argentine očekujemo da nikad više ne izađe u defanzivnijoj postavci 5-3-2 i da igra napadački fudbal.

- kraj utakmice -

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

novak

konji. Jedni

Patriotski...

Napred Argentina!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC