• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" lete kući...

Autor mondo.ba

Reprezentacija BiH poražena je od Nigerije rezultatom 1:0 i kolo prije kraja oprostila se od prolaska u naredni krug. Snove "zmajeva" srušili Nigerijac Odemvingi golom u 29. minutu i sudijska trojka koja je poništila regularan gol Džeke.

Reprezentacija BiH završiće takmičenje na svom prvom, istorijskom nastupu na Svjetskom prvenstvu već poslije grupne faze.

Poslije tijesnog poraza od Argentine "zmajevi" su sa minimalnih 1:0   poraženi od Nigerije na stadionu Pantanal Arena u Kujabi u meču drugog kola Grupe F, meču koji je odredio sudbinu dve ekipe na ovom Svjetskom prvenstvu.

"Zmajevi" će kući, a Nigerija sa četiri boda ima velike šanse da izbori plasman u osminu finala.

Ekipa Safeta Sušića, koji je odlučio da malo izmijeni sastav pred ovu utakmicu, nije pružila partiju kakva se očekivala, ali “zmajevi” nisu imali ni sreće… Edin Džeko u posljednjim sekundama pogodio je stativu, a njegov regularan gol poništen je u 21. minutu i to je možda bio presudan trenutak utakmice.

Zvjezdan Misimović uputio je sjajan pas iza nigerijske odbrane, napadač Mančester Sitija, poslao je loptu u mrežu, ali začula se pištalja novozelandskog sudije Pitera O’lirija koji je na asistenciju pomoćnika dosudio ofsajd.

Na usporenom snimku vidjelo se da Džeko nije bio u nedozvoljenom položaju i da su Novozelanđani oštetili našu selekciju.

Tri minuta kasnije Džeko se našao u gotovo identičnoj situaciji, ovog puta nije bilo ofsajda, ali je njegov šut u stopostotnoj prilici obranio Enijema.

Umjesto da selekcija BiH povede, do vođstva su došli Nigerijci u 29. minutu, kada je Emenike probio po ranjivoj, lijevoj strani bh. Odbrane, Spahić je pokušao da ga zaustavi ali izgubio duel i Emenike je vratio povratnu do Odemvingea koji šalje loptu u mrežu.

Prostestovao je kapiten naše selekcije žaleći se da ga je Emenike vukao u duelu, ali istina povlačenje je bilo obostrano i sudije ovog puta nisu oštetile “zmajeve”.

Mogla je BiH do izjednačenja u posljednjim trenucima prvog dijela, ali je Džeko bio neprecizan sa 12-13 metara, a napadač Mančester sitija propustio je i najbolje prilike u nastavku.

One najbolje imao je u posljednjim trenucima meča, kada je prvo šutirao glavom u Enijemu, a bukvalno u posljednjim sekundama meča, odlično je primio loptu u šesnaestercu, okrenuo se i šutirao, a lopta je zakačila Enijamu i odbila se do stative a potom u teren.

“Zmajevi” na čelu sa selektorom Sušićem, tako su propustili priliku da osvoje prvi bod na Svjetskom prvenstvu, dok su Nigerijci došli do svoje prve pobjede na Mundijalima, još od 1998. i trijumfa nad Bugarskom.

Dio odgovornosti za poraz “zmajeva” je i na selektoru Safetu Sušiću čija se rokada u sastavu nije isplatila. Umjesto Bičakčića i Kolašinca Pape je na teren poslao Šunjića i Medunjanina, ali je njegova postavka oslabila lijevi bok preko kojeg su upravo Nigerijci najviše prijetili i došli do pogotka vrijednog pobjede.

Očekivalo se možda i da vidimo ofanzivniju BiH sa Džekom i Ibiševićem od početka, ali smo taj tandem gledali tek u posljednjih pola sata.

U Grupi F Argentina je vodeća sa maksimalnih šest bodova, Nigerija je sada druga sa četiri, Iran ima bod, a BiH je na posljednjem mjestu bez bodova i šansi za plasman dalje.

U posljednjem kolu Nigerija će igrati protiv Argentine, a BiH će tražiti svoju prvu pobjedu u duelu sa Iranom, koji bi pobjedom nad “zmajevima” uz poraz Nigerije mogao u naredni krug.

NIGERIJA: Enjema – Ambros, Osaniva, Jobo, Omeruo – Onazi, Babatunde (75. Uzoenji), Obi Mikel, Musa (65. Ameobi) – Odemvinge - Emenike.

BiH: Begović – Mujdža, Bešić, Spahić, Šunjić – Hajrović (57. Ibišević), Medunjanin (64. Sušić) – Lulić (58. Salihović), Masimović, Pjanić – Džeko.

TOK UTAKMICE

Počelo je drugo poluvrijeme na Pantanal Areni u Kujabi...

90+3' STATIVA Džeko je odlično primio loptu na desetak metara okrenut leđima, okrenuo se i šutirao, Enijama je nogama odbranio i lopta se odbila u stativu, a potom u teren

90+1 Prilika za Džeku koji je šutirao glavom ometan od strane čuvara i lopta je bila je bila lak plijen za Enijamu

90' Pjanić je izveo dobru akciju, ušao u šesnaesterac i vratio do Pjanića, ali se on spetljao na 18 metara i propala je dobra prilika

83' Na drugoj strani Emenike je dobro šutirao, lopta je otišla tik pored gola

83' Bešić je povukao izglednu kontru ali je bio previše sebičan i umjesto očekivanog dodavanja pokušao je šutirati i to je bilo loše

81' Begović ponovo dobro brani poslije šuta Nigerijaca sa 30 metara

74' Dobra prilika za "zmajeve" poslije kornera - Misimović je ubacio, skočio je Ibišević, ali je lopta poslije njegovog pokušaja otišla preko gola.

72' Salihović je poslije akcije po lijevoj strani centrirao, Džeko je pokušao glavom, ali nije najbolje mogao da zahvati ovu loptu i nije bilo opasnosti po protivnički gol.

69' Ibišević se našao u dobroj prilici ali bio je okrenut leđima golu i nije uspio najbolje šutirati iz okreta za oko 10-11 metara

66' Emenike je ponovo probio po desnoj strani ali ga je Šunjić dovolnjo omeo i njegov šut Begović je odbio u korner

64' Safet Sušić izvršio je i posljednju izmjenu. Umjesto Medunjanina ušao je Sven Tino Sušić.

61' Begović drži "zmajeve" na samo gol zaostatka. Golman Stouka prvo je odbranio pokušaj Babtundea sa 30-ak metara a potom u nastavku akcije skinuo zicer Emenikeu. Opasnost je prošla, ostalo je 1:0.

58' Umjesto povrijeđenog Lulića ušao je Salihović

57' Sušić napravio prvu izmjenu, umjesto Hajrovića ušao je Ibišević i BiH sada igra sa dva napadača.

56' Novi nalet Nigerijaca, ali je njihov pokušaj izblokiran

55' Babatunde je dobro šutirao sa dvadeset metara ali Begović brani i odbija u polje

54' Zasmetali su Džeko i Hejrović jedn drugom i propao je napad BiH, ali u nastavku lopta dolazi na desnu stranu do Mujdže koji je malo oklijevao i njegov pokušaj centaršuta je izblokiran

PRVO POLUVRIJEME:

1' Mujdža probio po desnoj strani ali njegov centaršut presjekla je odbrana Nigerije

3' Onazi je šutirao sa 20-25 metara ali daleko od gola Begovića

5' Loš pas Spahića pressjekli su Nigerijci i Medunjanin je morao faulom da zaustavi opasan napad zbog čega je dobio žuti karton. Pokušali su Nigerijci iz slobodnog udarca ali lopta je završila pored lijeve stative.

8' Pjanić i Bešić kombinovali su na protivničkoj polovini, a šut Bešića na kraju završio je preko gola

19' Izborio je Mujdža korner, poslije kojeg je Misimović pokušao sa dvadesetak metara iskosa, ali je bio neprecizan

21' Misimović je uputio pas za Džeku koji postiže gol, ali je on poništen zbog navodnog ofsajda. Sudeći prema usporenom snimku napadač BiH nije bio u nedozvoljenom položaju i "zmajevi" su oštećeni

...
Izvor: YouTube

23' Hajrović poslije solo akcije namjestio se na lijevu nogu i šutirao sa ivice šesnaesterca, ali direktno u Enijamu

24' Nova šansa za Džeku, koji se ponovo našao sam iza odbrane Nigerije, ovaj put poslije odličnog dodavanja Medunjanina, ali njegov šut odbranio je Enijama. Kakva prilika!

28' Enijama ima pune ruke posla. Miralem Pjanić šutirao je sa oko 25 metara, Enijama je odbio loptu, a odbrana Nigerije otklonila opasnost

29' Nigerija vodi 1:0. Emenike je probio po desnoj strani i othrvao se u duelu sa Spahićema  potom uputio prizemni centaršut do Odemvingija koji loptu sa pet-šest metara šalje u mrežu.

Kapiten naše reprezentacije BiH protestovao je kod sudija reklamirajući povlačenje od strane Emenikea, ali uzalud.

...
Izvor: YouTube

33' Džeko je pokušao glavom poslije centaršuta Medunjanina, ali je to bio lak plijen za Enijamu

35' Nigerijci ponovo probili po desnoj strani, Musa šutirao, Begović iz dva pokušaja ukrotio njegov šut na prvoj stativi

45' Zmajevi su mogli do izjednačenja u posljednjem minutu prvog poluvremena. Pjanić se odlično oslobodio Odemvingija na desnoj strani i ubacio do Džeke koji sa 12-13 metara loptu šalje preko gola.

45+1' Poslije centaršuta sa lijevog krila pokušao je Džeko iz ne baš najbolje prilike, ali lopta je poslije njegovog pokušaja sa dvadesetak metara otišla daleko pored stative

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

SASTAVI

Begović – Mujdža, Spahić, Šunjić, Lulić – Bešić, Medunjanin, Misimović, Hajrović, Pjanić – Džeko

Nigerija:

Enijama, Jobo, Ambrose, Musa, Odemvingi, Emenike, Mikel, Ošaniva, Onazi, Babatunde, Omeruo.

Sjajna atmosfera vladala je među bh. navijačima u Kujabi pred duel sa Nigerijom. Pogledajte!

...
Izvor: YouTube

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

E cuj ma jel moguce. Haha. Kakva steta

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC