• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Učimo od Maribora: Od bankrota do Lige šampiona!

Autor mondo.rs

Iz priče o prvaku Slovenije može mnogo da se nauči. Kako se formira budžet, kako izlazi iz finansijske krize, kako dovode igrači. O svemu smo pričali sa Milanom Zoreom, poučan razgovor.

Kako se dogodio da je uglavnom trećeligaš u vreme stare Jugoslavije, klub koji može da se pohvali titulom Druge lige SFRJ iz sezone 1966/67, prešao put od umalo bankrota do drugog plasmana u Ligu šampiona za manje od decenije?

Maribor je ove godine jedini predstavnik bivše države u evropskoj eliti, u koju se prvi put senzacionalno plasirao 1999.

Ipak, ako se osvrnemo na ono što su "ljubičasti" doživeli u periodu između 2004. i 2008. godine, može se s pravom konstatovati da je aktuelni uspeh i veći od onog iz '99. kada je Maribor postao treći ex-Yu klub u Ligi šampiona, posle Hajduka (1994/95) i Dinama (1998/99, 1999/2000, 2011/12, 2012/13).

Kasnije, to je uspelo i Partizanu (2003/04, 2010/11).

Najskuplje plaćeni fudbaler Maribora ima platu od 100.000 evra godišnje, ali...

Posle 180 minuta fudbala u grupi u kojoj su još Čelsi, Šalke i Sporting, Maribor nema poraz. I sa Sportingom kod kuće i sa Šalkeom u gostima odigrali su 1:1 i već sada imaju više bodova nego što su Dinamo i Partizan osvojili zajedno u tri kombinovana nastupa, tokom 18 utakmica u periodu između 2010. i 2013. godine!?

O fenomenu sa "Ljudskog vrta", koji sa klupe predvodi bivši fudbaler našeg Železnika (2001/02), Ante Šimundža, razgovarali smo sa uglednim slovenačkim fudbalskim analitičarem, Miranom Zoreom, urednikom portala Nogomania.

Zanimalo nas je kako je Maribor za kratko vreme, a zbog duga od četiri miliona evra bio je pred bankrotom 2004. godine i nije mogao da kupuje igrače sve do 2006, uspeo da se oporavi i trenutno bude organizovaniji, stabilniji i uspešniji klub od "velike četvorke" jugoslovenskog fudbala, Crvene zvezde, Partizana, Hajduka i Dinama.

"Ćao Nikola, drago mi je da se čujemo, naravno znam za Mondo već nekoliko godina. Evo, pomagaću ti koliko znam", ljubazno nam je Miran odgovorio e-mailom.

Priča počinje ovako...

"Prvo, Maribor je dugo gradio tu ekipu. Zlatko Zahović je kao sportski direktor počeo da radi 1. jula 2007. i brzo je doveo Milka Đurovskog, svog velikog druga, ali loše je to izgledalo, pa su mu upali navijači u svačionicu i Zahović je Đurovskog morao da smeni nakon loših rezultata", krenuo je Miran priču od dana kada je počeo da se "kuje" aktuelni uspeh.

"Krajem maja 2008. za trenera je postavljen je još jedan eks partizanovac, Darko Milanič, s kojim je Zahović takođe blizak. Zajedno su gradili ekipi, tražili igrače po ligi, kad nisu nalazili, išli su u inostranstvo... Ali, dolazili su samo slobodni igrači. Maribor je tada još bio u dugovima, ne znam tačno koliko, a najveći deo duga odnosio se na porez državi".

Ono što smo uspeli da "izguglamo" jeste da je Maribor u trenutku kada je bio pred bankrotom bio dužan četiri miliona evra. Uporedite to sa sumama koju trenutno duguju Crvena zvezda i Partizan...

"Zahoviću je bilo jako teško da radi, ali je 2009. konačno osvojena titula, prva posle šest sezona... Maribor je i tada bio u programu isplate dugova, ali se konačno domogao Evrope, u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope igrali su protiv Palerma i na osnovu te dve utakmice prodali dvojicu igrača Italijanima, Josipa Iličića, koji je danas u Fiorentini i Armina Bačinovića, koji je zabio Milanu, dobro počeo, ali sada igra Seriju B. Posle te dve prodaje, Maribor je izašao iz dugova, počeo da živi miran život, a danas je već finansijski najjači u državi", ispričao nam je Zore.



PUT MARIBORA DO LIGE ŠAMPIONA


II kolo kvalifikacija: Zrinjski Mostar 0:0, 2:0 (Vršić 45, Ibraimi pen 57)

III kolo kvalifikacija: Makabi Tel Aviv 1:0 (Bohar 90+4), 2:2 (Ben Halm 42, Ben Basat 54 - Ibraimi 36, 55)

IV kolo kvalifikacija: Seltik Glazgov 1:1 (Bohar 14 - Mekgregor 6), 0:1 (Tavares 75)

Već 2011. godine, Maribor je postao konstantni učesnik grupne faze evro-kupova. Tri sezone zaredom Liga Evrope i onda, kao nagrada, Liga šampiona!

"Utakmice sa Glazgov Rendžersom 2011. godine, u plejofu za Ligu Evrope, bile su presudne. Maribor je imao pomalo sreće da naleti na Škote, koji su tada već bili finansijski propali, izbacio ih je i tada je počela evropska avantura koja i dalje traje, četvrtu sezonu zaredom. Prošle sezone Maribor je postao jedini ex-Yu klub, uz Dinamo i Partizan, koji je prezimio u Evropi i dobro se prošlog proleća borio protiv Sevilje, koja je kasnije osvojila Ligu Evrope".

Ko čini okosnicu ekipe?


"Okosnica je dugo već zajedno. Otišao je Dejan Mezga u Hajduk, posle osam godina u klubu, samo zato što je tražio novi izazov. Otišao je Martin Milec, desni bek, reprezentantivac, za milon evra u belgijski Standard. Na golu je bratanac Samira Handanovića, golmana Intera - Jasmin Handanović. U klub je kao slobodan igrač u januaru doašo Marko Šuler, reprezentantivac, neko vreme je bio u igri za Partizan (i za Crvenu zvezdu, dodajemo mi). Došao je isto Dare Vršič, takođe reprezentantivac", priča Miran.

"Glavni igrač je Markos Tavares, napadač, Brazilac, dugo godina je tu, kapiten je i najbolji strelac u istoriji Maribora. On je dao gol koji je klub odveo u Ligu šampiona. Posle njega, najopasniji je Agim Ibraimi, Makedonac, polušpic..."

Koliko to košta?

"Fiksni, tj. početni budžet je oko tri miliona evra, ali od kada Maribor igra redovno u Evropi, tokom sezone se taj budžet diže i konačni iznosi između devet i deset miliona. Sve zavisi od uspeha u Evropi, od čega Maribor živi koliko i od prodaje igrača. Svake godine klub proda jednog fudbalera od kog dobije oko milion evra i od toga počinje da se formira budžet", priča Miran.

"Što se plata igrača tiče, najviše novca prima Tavares, verovatno nešto više od 100.000 evra godišnje. Međutim, igrači Maribora zarađuju mnogo više od premija. Oni znaju da će imati mnogo više nova ako se plasiraju u Evropu. Klub apsolutno može da izdrži fiksna primanja igrača, a koliko će preko toga zaraditi zavisi dobrim delom i od njih. Što su veće premije u Evropi, to su veće i plate na kraju sezone", dodaje.

Poređenja radi, u Partizanu i Crvenoj zvezdi nije bio slučaj prethodnih godina. Prema podacima s kojima raspolaže MONDO, budžet Partizana u poslednjih nekoliko sezone kreće se između 12 i 15 miliona evra. Crvena zvezda je šampionsku titulu osvojila budžetom od 11,5 miliona evra, a ove sezone on iznosi sedam miliona.



Još jedan kolega, Dubravko Miličić, sportski novinar zagrebačkog lista "24 sata", oktriva nam da je budžet Dinama prošle godine iznosio 20, a ove... "Zvanično 12 miliona evra, ali klub nikada više nije kupovao nego ovog leta. Uvek grad utrči sa kojim milionom kad zatreba, ja bih pre rekao da je opet tu oko 20", dodaje Miličić.

Za razliku od dva najveća srpska i u ono vreme jugoslovenska kluba, plate u Mariboru su...

"Redovne. O tome se zapravo i radi. Zahović insistira da važe evropska pravila tako da plate nikada nisu kasnile od kada se klub oporavio, igrači zaista dobijaju sve što im je potrebno da se profesionalno bave fudbalom i Maribor u organizacionom smislu svake godine puno napreduje", konstatuje Zore.

"Maribor je najbolji i najveći klub u Sloveniji, ima najviše navijača, dobar stručni štab i što je možda najvažnije, klub nema bogatog vlasnika, niti velikog sponzora. Sve što je postignuto, postignuto je radom i znanjem, najviše Zahoviča koji je naš fudbalski vizionar. On zna da bude arogantan, ali u isto vreme brine za klub, traži profesionalnost i trudi se da svi koji rade u Mariboru imaju mentalitet koji se podrazumeva u najvećim evropskim klubovima. U Mariboru nema opuštanja, čovek sa strane stekne utisak da posmatra vojsku, da na treningu prisustvuje drilu", priča nam Miran i konstatuje:

"Lova koju klub zaradi zapravo je posledica napornog rada".



TRANSFERI, DOLASCI:


2014/15: Dudu Biton (pozajmica, Standard), Sintajehu Silalič (Makabi Haifa), Vele N'Diaje (Gorica), Matko Obradović (Krka). Potrošeno: nula evra. Zarađeno: 1,43 miliona evra.

2013/14: Dare Vršić (Austrija), Damjan Bohar (Mura), Marko Šuler (Legija), Pablo Ćepelini (pozajmica, Kaljari), Amir Dervišević (Krka), Žan-Filip Mendi (Koper), Aljaz Kotman (Vulverhempton). Potrošeno: nula evra. Zarađeno: 1,1 milion evra.

2012/13: Nikola Komazec (Petrolul), Nejc Mevlja (Gorica), Nusmir Fajić (Mura, 32.700 evra). Potrošeno: 32.700 evra. Zarađeno: 2,2 miliona evra.

2011/12: Zoran Lesjak (Lendava 1903, 166.320 evra), Agim Ibraimi (Lendava 1903), Jasmin Handanović (Empoli), Dalibor Volaš (pozajmica, Šerif), Argus (Rivel Plata). Potrošeno: 166.320 evra. Zarađeno: nula evra.

2010/11: Rajko Rep (Celje, 388.000), Etien Velikonja (Gorica, 332.000), Jovan Vidović (Domžale, 110.000), Josip Iličić (Interblok, 88.000), Mitja Viler (Koper), Goran Cvijanović (Gorica), Tomislav Pavličić (Cibalija), Aleksander Rajčević (Koper), Gabrijel (Olimpija), Nejc Potokar (Triglav, 55.000), Robert Berić (Interblok), Martin Milec (Aluminij), Željko Filipović (Koper). Potrošeno: 975.240 evra. Zarađeno: 7,4 miliona evra.

2009/10: Flavio (Fljamuntari), Siniša Anđelković (Drava), Dejan Jurkić (Sigma), Aleš Mertelj (Koper), Suad Fileković (Barnsli), Janez Aljančić (Domžale). Potrošeno: nula evra. Zarađeno: 182.700 evra.

Izvor: Transfermarkt.


Podsećamo vas na vremenski period za koji je 13-struki šampiona Slovenije prošao put od kluba kojem je zabranjeno dovođenje igrača, do redovnog učesnika evro-kupova.

"Sada imaju na raspolaganju sve najbolje u ligi, ali tek nakon što su poslednjih godina mnogo ulagali u rad s mladima. Desni bek Petar Stojanović ima 18 godina, a zvezda je Damjan Bohar, ima 22 godine, igra levo krilo i očekuje se da dobije poziv za reprezentaciju. Još je rano da ekipu čine igrači iz škole Maribora, jer oni još stasavaju, ali kucaju na vrata... Poput Luke Zahovića, Zlatkovog sina, koji je veliki talenat i već zabija golove".

Mirana smo pitali, s obzirom da je "ušao u glavu" čelnicima kluba, kako će Maribor potrošiti premije od devet miliona evra koje donosi plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

"Očekujem da će Maribor, možda, dovesti jednog napadača, jer su mu tu potrebne nove snage. Ne verujem da će spiskati novac tek tako. Do sada se radilo planski i pametno, verujem da će tako biti i ubuduće".

Gde je Maribor trenutno na mapi Evrope, a gde na zamišljenoj mapi bivše države?

"Plasman Maribora u Ligu šampiona niko od nas nije očekivao, želje su bile jedno, ali Maribor je najmanji klub učesnik Lige šampiona, sa najlošijim koeficijentom i najmanjim stadionom".

I budžetom, dodali bismo...

"I to, naravno".

Ali?

"Ali, napreduje. Mislim da postaje neko i nešto. Svi znamo ko su 'big four' jugoslovenskog fudbala, ali u smislu kontinuiteta rezultata u Evropi i kvaliteta rada, smatram da je Maribor ispred svih trenutno. U smislu finansija i podrške, nikada neće dostići vaše beogradske večite, pa ni hrvatske, ali Maribor piše svoju istoriju, posebnu za ovaj naš prostor", priča Zore i konstatuje:

"Uz disciplinu, organizaciju i jedinstvo sve se to može. Maribor nema novca za mega transfere za igrače koji jednim potezom rešavaju utakmicu, ali zato ima jak tim".

Zore, za kraj, čak tvrdi i da se vremenom menjala svest igrača o sopstvenoj snazi i kvalitetu.

"Vidite, najvažnije mečeve u kvalifikacijama Maribor je igrao u konzervativnoj formaciji 4-4-2, nije se gubilo takvom igrom, stvorila se pozitivna energija među igračima i ekipa je postala kompaktna. Skupilo se i iskustva i samopouzdanja, tako da se Maribor polako otvara i sada, konačno, igra 4-2-3-1, postaje bolji u pas igri i opasniji po gol", priča i konstatuje:

"Sve je to povezano".

Poučno!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC