• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Voša na Baltiku brani što nikad nije izgubila

Autor mondo.rs

Novosađani od srede u Letoniji, odakle već sada jasno vide Đenovu. Ipak, kartu za Italiju moraće da "overe" u revanšu. Do sada, u sličnim situacijama, "lale" nisu šokirale svoje navijače.


Čarter letom sa beogradskog aerodroma, fudbaleri i stručni štab Vojvodine u sredu pre devet časova poleću ka Rigi, glavnom gradu Letonije.

Na obali Baltika, u gradu Jurmali, u četvrtak od 18.00 časova po vremenu u Srbiji (19.00 po lokalnom), Novosađane očekujerevanš 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.U duelu sa Spartaksom, "lale" će braniti ubedljivih (i dovoljnih?) 3:0 iz prvog meča i tražiti "overu" plasmana u 3. rundu.

Ako ostvare očekivano i produže boravak u Evropi i na avgust, igrači Zlatomira Zagorčića obradovaće i sebe i navijače, nastupom u dvomeču protiv Sampdorije. Međutim, da bi odmerili snagu sa timom Valtera Zenge, pred momcima "pola u belom, pola u crvenom" je još 90 minuta borbe sa petoplasiranim timom letonskog prvenstva posle 11 kola.

Dakle - i "papir" i teren kažu da je Vojvodina ogroman favorit. Tu činjenicu ne može da promeni ni ubedljiv poraz "lala" od Čukaričkog prošlog vikenda, ni povreda peteMiljana Mrdakovića, ni stomačni virus koji je prethodnih dana "pokosio" značajan deo svlačionice u FC Vujadin Boškov u Veterniku.

U danima pred put, klupski lekar Borko Vukosav imao je zbog viroze pune ruke posla oko dugačke liste igrača, na kojoj su imena Novice Maksimovića, Ivana Lakićevića, Darka Puškarića, Milka Novakovića, Marka Zoćevića, novajlije pred stativama Nikole Perića, kao i novog napadača Ognjena Ožegovića, debitanta u prvoj utakmici Vojvodine i Spartaksa.

Od člana zlatne "litvanske" generacije srpskih orlića očekuje se da, po svemu sudeći, odmeni Mrdakovića u špicu na Baltiku. Nekadašnji đak Zvezde, a potom i senior Rada i Borca iz Čačka, kaže da je spreman.

"Nadam se pozitivnom rezultatu i sigurno je da ćemo i u revanšu ići na pobedu. Lično, nadam se da ću dobiti šansu da pokažem šta znam i da opravdam očekivanja i poverenje ljudi iz Vojvodine.Želja mi je da postignem gol i da svi zajedno proslavimo plasman u 3. kolo", rekao je Ožegović pred put.

Trener Zagorčić u sredu ujutro je saznao definitivan spisak putnika za Letoniju, koji je silom prilika privremeno proširio na 22 kandidata, iako u avionu ima 19 mesta za fudbalere.

"Zbog velikog broja igrača koji osećaju posledice stomačnog virusa, bukvalno pred put saznajem imena onih koji će krenuti. Vagali smo do srede ujutro koji su igrači najspremniji. U Letoniji ćemo morati da budemo fokusirani i ne verujem da će poraz od Čukaričkog ostaviti traga na ekipu, jer ni u toj utakmici nismo odustali od svoje igre, a protivniku smo omogućili pobedu svojim kardinalnim greškama", poručio je šef struke "lala".

Dakle, pred put u Rigu, Novosađani su potpuno fokusirani da odbrane stečenu prednost i zakažu dolazak nekadašnjeg vicešampiona Evrope na "Karađorđe". U torbama će poneti i značajnu zalihu, koju njihovi prethodnici u crveno-belom nisu uprskali eliminacijom.

Prvi put u nekom od dva najznačajnija evro takmičenja (KEŠ, Kup UEFA), Vojvodina je stekla više od gola prednosti davne sezone 1966/67, kada je u osmini finala, u prvoj utakmici, pobedila Atletiko Madrid 3:1, golovima Takača, Pantelića i Brzića.

Vojvodina - Atletiko Madrid 3:1.
Izvor: YouTube


U revanšu je bilo 2:0 za "jorgandžije", a u majstorici, takođe odigranoj u Španiji, 1:0 za naš tim. U sledećem kolu, Vošu je eliminisao Seltik 1:0, 0:2.

U Kupu UEFA, današnjoj Ligi Evrope, Voša je rasterećena odlazila na revanš ne toliko davne 1999, protiv Ujpešta, koji je u prvoj utakmici savladala 4:0. Strelci za Novosađane u tom meču bili su Darko Šuškavčević, Milan Jović i igrač utakmice Zoran Janković (na slici), koji je postigao dva gola.

Vojvodina je u revanšu remizirala 1:1, a potom - u 2. kolu kvalifikacija - bila eliminisana u duelu sa praškom Slavijom (0:0, 2:3).

Zoran Janković u dresu Vojvodine, 1999. godine
Izvor: MN PRESS


Do prošle nedelje i pada Spartaksa na novosadskom stadionu, Vojvodina je dva puta sa značajnom razlikom preskakala prvu prepreku evro-dvomeča. Praktično u prvoj utakmici, oba puta je eliminisana istog rivala - malteški Hibernijans.

Prvi put, autsajder sa mediteranskog ostrva potopljen je u prvoj utakmici 2007, u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, rezultatom 5:1, kada su mrežu autsajdera tresli Ranko Despotović (tri puta), Igor Đurić (koji i danas igra u zadnjoj liniji Voše i Gojko Kačar.

Na Malti je Vojvodina takođe pobedila (2:0), a te godine je stala takođe na drugom evro-stepeniku, u novom dvomeču sa Atletiko Madridom (0:3, 1:2).

Gojko Kačar
Izvor: MN PRESS

Poslednji put, Voša je pre revanša mogla da usmeri misli i ka narednom rivalu takođe u dvomeču protiv Hibernijansa 2013. godine, na startu jedne od dve najduže evro-epizode u klupskoj istoriji.

U duelu sa Maltežanima, Vojvodina je 4. jula započela evro odiseju koja je umalo završena najvećim uspehom - plasmanom u grupnu fazu. Pred "lalama" su padali i mađarski Honved (2:0, 3:1) i turska Bursa (2:2, 3:0), ali je u baražu za popunu grupa Lige Evrope nepremostiva prepreka bio moldavski Šerif (1:1, 1:2).

Tog leta, sve je za Vošu počelo trijumfom protiv Maltežana 4:1, u 1. kolu borbe za LE. Strelci na ostrvu u prvoj utakmici dvomeča bili su Petar Škuletić, Abubakar Oumaru i Nebojša Kosović, uz autogol Rodolfa Soaresa.

Petar Škuletić
Izvor: MN PRESS



Te 2013, Novi Sad je slavio pobede i u centru grada uživo organizovao masovne prenose utakmica za navijače. Da bi i ovog leta "Karađorđe" dočekao pravi evro spektakl i gostovanje Sampdorije, Zagorčićev tim u četvrtak ne bi smeo da navijačima priredi dramatično neprijatno iznenađenje, kakvih, kao što je navedeno, nije bilo u evro-istoriji Voše.

Ekspedicija Novosađana upoznaće se sa terenom stadiona "Slokas" u Jurmali u sredu u 18.00 časova, posle odmora od puta. Utakmica je zakazana za 24 sati kasnije.

Dakle, četvrtak, 18.00 časova, Spartaks Jurmala - Vojvodina.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC