• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bekenbauer: Grešili jesmo, varali nismo!

Autor mondo.rs

Slavni nemački fudbaler i trener, Franc Bekenbauer, odbacio optužbe da je Fudbalski savez njegove zemlje kupio glasove potrebne za dobijanje organizacije Svetskog prvenstva.

Legendarni nemački fudbaler Franc Bekenbauer potvrdio je da je bilo grešaka prilikom kandidature Nemačke za organizaciju Svetskog prvenstva 2006. godine, ali je odbacio optužbe da je bilo kupovine glasova.

On je u saopštenju javnosti naveo da preuzima odgovornost za isplatu Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) u zamenu za dobijanje finansijske subvencije Organizacionom odboru kandidature Nemačke za domaćina Svetskog prvenstva 2006. godine.

"Da bi se dobila finansijska subvencija FIFA pristalo se na predlog finansijske komisije te organizacije, koji je, gledajući iz današnje perspektive, trebalo da odbijemo. Kao tadašnji predsednik Organizacinoog odbora za to preuzimam odgovornost", navodi Bekenbauer.

Nemački nedeljnik "Špigl" objavio je prošle nedelje da je Organizacioni odbor kandidature Nemačke za domaćina Mundijala 2006. godine osnovao "crni fond" od 10,3 miliona švajcarskih franaka, a da je sumu obezbedio bivši direktor Adidasa Robert Luis-Drajfus.

Kako je naveo nedeljnik, novac je isplaćen pre nego što je FIFA donela odluku o domaćinu Mundijala, da bi se obezbedili glasovi četvorice azijskih delegata od ukupno 24 člana Izvršnog komiteta Fife.

FIFA je 6. jula 2000. godine dodelila domaćinstvo Svetskog prvenstva Nemačkoj. Azijski delegati su se priključili evropskim u glasanju za Nemačku, koja je sa 12:11 pobedila Južnu Afriku, pošto se Čarls Dempsi sa Novog Zelanda uzdržao od glasanja.

Od četvorice azijskih predstavnika jedino je živ Čang Mong Jun, koji se kandidovao za predsednika FIFA. On je početkom meseca suspendovan na šest godina zbog korupcije.

Čang Mong Jun je nedavno na pitanje "Špigla" za komentar rekao da "takva pitanja nisu vredna odgovora".

Organizacioni komitet kandidature Nemačke tada je predvodio legendarni Franc Bekenbauer, a u rad je bio uključen i predsednik Fudbalskog saveza Volfgang Nirsbah.

"Špigl" je u tekstu naveo da su obojica, uz još nekolicinu visokih zvaničnika Saveza, u to vreme znali za postojanje "crnog fonda".

Novac Luisa-Drajfusa je čuvan kao tajna i nije se pojavio u budžetu Organizacionog komiteta kandidature Nemačke, ni Organizacionog komiteta Svetskog prvenstva 2006. godine.

"Špigl" je naveo da je godinu i po dana pre početka Mundijala u Nemačkoj Luis-Drajfus tražio svoj novac, čija je vrednost tada iznosila 6,7 miliona evra, a da su Bekenbauer i Nirsbah "tada počeli da traže način da neupadljivo vrate novac".

Nemački magazin naveo je da je pokriće napravljeno uz pomoć FIFA i da je 6,7 miliona evra prebačeno u svetsku kuću fudbala kao doprinos svečanosti otvaranja Mundijala, koja je kasnije otkazana.

"Novac je uplaćen na račun FIFA u Ženevi. Odatle je odmah prebačen na račun Luisa-Drajfusa", naveo je "Špigl".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC