• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Menjam titulu za proleće u Evropi"

Autor mondo.rs

Navijači Partizana su od kluba, godinama unazad tražili i da konačno nešto pokaže i uradi u Evropi. Titule su osvajane, Evropa je bila daleko. Sada je evropsko proleće je pred vratima. Evo šta kažu Saša ilić i Drulović pred Augzburg.


Partizan u četvrtak igra odlučujuću utakmicu za plasman u šesnaestinu finala Lige evrope. koliko je značajan duel protiv Augzburga govori i spisak klubova sa prostora ex YU koji su od raspada nekadašnje države uspeli da prezime u Evropi.

Redom:

- Hajduk iz Splita je na temeljima tima stvaranog u ligi SFRJ uspeo da u sezoni 1994/95. stigne do četvrtfinala Lige šampiona, kada je eliminisan od Ajaksa.

- Varteks iz Varaždina se domogao četvrtfinala Kupa pobednika kupova u sezoni 1998/99.

- Partizan je u sezoni 2004/05. postao prvi srpski klub koji je dočekao fudbalsko proleće u UEFA takmičenjima, prošao Dnjepar, da bi stao u osmini finala kada ga je eliminisao moskovski CSKA, koji je te sezone i osvojio Kup UEFA.

- Slovenački Maribor pre dve sezone stigao među 32 najbolja kluba u masovnijem UEFA takmičenju, ali ga je već na prvom eliminacionom stepeniku zaustavila Sevilja.

I to bi bilo sve...

Osim Dinama iz Zagreba, koji ima ukupno 12 učešća u liga takmičenjima UEFA, rezultati svih ostalih klubova iz čak šest država su zanemarljivi.

Dakle, za nešto manje od dve i po decenije, samo četiri kluba sa ovog prostora uspela da dočekaju čuveno "evropsko proleće"!

Partizan je sada na pragu novog. U četvrtak uveče je za Partizan finale! Dolazi nemački Augzburg kojem je potrebna pobeda od 3:1, 3:0, 4:2, 5:3... Dakle, Partizanu odgovara svaki minimalan poraz i 0:2.

Iliev: Partizan je primer za region, neka nas slede



To što je Partizan, praktilčno izgubio titulu u Srbiji, moglo bi da bude anulirano plasmanom u narednu fazu Lige Evrope. Bio bi to veliki uspeh za srpski fudbal.

"Ne volim da tražim opravdanje, ali Partizan je poslednjih 10 godina osam puta bio prvak države. uljuljkani tom činjenicom navijači su često govorili da im je dosta domaćih trofeja i da konačno žele iskorak u Evropi. Sad se okrenulo... Sigurno nisam zadovoljan onim što se dešava u prvenstvu, verovatno su nas veliki broj utakmica, povređenih igrača i plej­-of uljuljkali. Pogrešili smo, šta je tu je... Ali, da mi je neko na početku sezone ponudio drugo mesto u prvenstvu u zamenu za zimu u Evropi - pristao bih! Sada smo na korak od tog cilja. Probaćemo da protiv Augzburga napravimo veliki iskorak i izborimo proleće u Evropi, a posle se usredsrediti na Crvenu zvezdu. U ovom trenutku je to nerealno, ali kad se smanji bodovna razlika, učinićemo da budemo konkurentni", rekao je na konferenciji za novinare kapiten Partizana Saša Ilić.

I on i trener Ljubinko Drulović saglasni su u oceni da je ovo najznačajnija utakmica za Partizan ove godine.

­"Niko nije očekivao da će jedna utakmica odlučivati da li ćemo prezimiti u Evropi. Potrudićemo se da uz veliku podršku navijača napravimo nešto što je pre nekoliko meseci izgledalo kao san", poruka je kapitena.

Ilić upozorava i sebe i saigrače i navijače da u goste dolazi nemačka ekipa, a zna se šta to znači.

"Ne očekujem nimalo lak posao, igramo protiv Nemaca, zna se da oni ne staju do poslednjeg minuta. Ubeđeni su da mogu da stignu, neće nam biti lako, verujem ­ ni njima. Nisu često igrali evropske kupove, sigurno nisu navikli na atmosferu kakvu prave naši navijači, iako svakog vikenda igraju pred punim tribinama".

Trener Ljubinko Drulović se nadovezao:

"Nadam se da ćemo nastaviti dobar evropski put i plasirati se među prve dve ekipe, što je izuzetno važno za Partizan i srpski fudbal. Verujem da ćemo i na proleće igrati u Evropi", kaže trener crno-belih.

Kako će igrati Partizan, kojem  odgovara i poraz od 0:2?

"Partizan će igrati organizovano, moramo u svakom trenutku da kontrolišemo utakmicu. Pokušaćemo da pobedimo! Važno je da budemo kompaktni, taktički odgovorni, disciplinovani, da na najbolji način reprezentujemo srpski fudbal. Podrška publike je veoma važna, nadam se da ćemo na kraju biti zadovoljni", rekao je Drulović.

Još u prvoj utakmici ova dva tima u Nemačkoj, kada je Partizan dobio 3:1, najveća opasnost i napast po gol Partizana bio je Bobadilja. Kako ga "uštopovati"?

"Izuzetno kvalitetan igrač, nećemo ga striktno čuvati. Nadam se da neće imati dan. Ne preti opasnost samo od njega, jaki su kao tim, poznat je nemački mentalitet i karakter igrača. Maksimalno smo motivisani da odigramo još jednu veliku evropsku utakmicu", odgovorio je Drulović.

Poruka Drulovića za Ninkovića

"Imali smo otvoren razgovor po mom dolasku. Mislim da je shvatio, vraća se na pravi način. U Saši Iliću ima najbolji primer kako se ponaša profesionalac, mora da mu bude idol. Zadovoljan sam kako je odigrao neke utakmice i kako se ponaša na treninzima. Ako bude igrao protiv Augzburga, nadam se da će njegovim izdanjem biti zadovoljna i publika. Propustio je nekoliko sezona, na njemu je sve ­ mora da uzme svoje karijeru u ruke".

Drulović kaže da u glavi ima sastav koji će suprostaviti Augzburgu, ali ga, naravno, nije otkrio. Ima, dodaje, još dve dileme, ali će ih razrešiti posle treninga.

Zna i ko će da šutira penal ako ga bude.

"Saša Ilić će šutirati penal ako bude na terenu!", odgovorio je Drulović.

Pa, da li će Saša Ilić igrati?

"Videćemo... Saša je izuzetno značajan za ovaj tim", bio je "odgovor" Drulovića zavijen u oblande.

Da li kapiten ima savet za mlađe igrače?

"Svi u klubu su svesni šta nam prolaz donosi. Uzdam se u momke, u celokupnu atmosferu koju će napraviti naši navijači. Uz dužno poštovanje Augzburgu, ovde su dolazili i mnogo jači klubovi ­ osvajači Lige šampiona i posle izjavljivali da nikad nisu doživeli bolju atmosferu i da im nije bilo lako. Bodrićemo jedni druge svih 90 minuta, potrebno je da se izdignemo iznad mogućnosti i da uz dozu sreće, izuzetno bitan faktor, na kraju se radovati što će Partizan biti srpski klub koji će posle 11 godina dočekati proleće u Evropi", poruka je legende Partizana.

Konzentriert und zielgerichtet machen sich unsere #FCA-Profis auf den Weg nach Belgrad! #FKPFCA #UEL #KeineSau

A photo posted by FC Augsburg (@fcaugsburg1907) on



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC