• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nektar EURO: Put "ribara" - uloži, da ti se vrati!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

MONDO i Nektar pripremili su mini specijal za vaše omiljeno prvenstvo. Donosimo vam priče iz ugla poznatih osoba koji prate Evropsko prvenstvo u Francuskoj, a prva od njih vodi nas na daleki Island, koji debituje na EURO 2016.

 Nektar EURO 2016 tiket Specijal: Island, Put "ribara" - uloži, da ti se vrati! Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

  Fudbal i klađenje ne mogu jedno bez drugog, a još kada je tu Evropsko prvenstvo, užitak je potpun.

Za sve one koji će u narednih mjesec dana provesti sate i dane ispred malih ekrana, MONDO i Nektar pripremili su specijal u kojima će za naš portal poznate ličnosti prognozirati ishode utakmice na EURO 2016.

Naravno, biće tu i nagrada. Zato, pratite MONDO i uz Nektar ispratite Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Prvi Nektar specijal vodi nas na daleki Island. Ova ostrvska zemlja sa sjevera Evrope prvi put će učestvovati na jednom velikom takmičenju, tako da je ovo idealna prilika da se upoznamo sa jednim od ukupno pet debitanata na EURO 2016.

Grindavik, mali ribarski gradić na jugozapadu ove države, pola sata vožnje udaljen od glavnog grada Rejkjavika, trenutno je adresa Danimira Milkanovića, fudbalskog stručnjaka iz Broda, trenera golmana u ovom klubu.

"Grindavik je turističko sjedište ove oblasti. U blizini se nalazi geotermalna banja Plava laguna, jedno od najpoznatijih mjesta na Islandu, sa brojnim gejzirima, koji privlači brojne turiste koji se tu kupaju", upoznaje nas na početku Milkanović.

Šta je to po čemu se život, ali i fudbal na Islandu razlikuju od naših prostora?

"Islanđani su veoma otvoreni i pristupačni ljudi. Vode miran i usporen život, a veoma rijetko dešava se da se dva Islanđanina posvađaju. Opušteni su. Nema prevelikog slavlja, a ni tugovanja. Kada je fudbal u pitanju, zbog klime Island ima specifično prvenstvo, koje počinje u maju, a završava u septembru. Po završetku sezone, slijedi mjesec dana pauze, a onda nastavljaju sa treninzima i odigravanjem utakmica u dvoranama, po turnirskom sistemu. Na Islandu postoji više od 20 dvorana sa plastičnom travom, dimenzija fudbalskog terena. Dakle, imaju veoma razvijenu infrastrukturu. Osim tih 20, postoji još preko 150 dvorana sa manjim terenima".

Nerijetko je Grindavik bio prvoligaš, igrao čak i kvalifikacije za Ligu Evrope.

"Jedan od trenera u ekipi je i Milan Janković, čovjek s naših prostora koji je ranije igrao za Osijek. On je već dvadesetak godina na Islandu i pozvao me je da radim sa glavnim trenerom Oli Stefanom Floventsonom. S obzirom da smo zajedno završili UEFA Pro program, pozvao me je da pokušamo uvesti neke nove stvari kod Islanđana, koji su radili po drugom programu. Više su bili usmjereni na englesku školu fudbala, a mi smo dosta toga promijenili u igri i načinu treninga. Na početku je bilo malo problema, ali vremenom su prihvatili naš sistem i za sada ide dobro", kaže Milkanović čiji klub je u vrhu drugoligaškog društva, sa ambicijama da se naredne sezone ponovo nađe u društvu najboljih.

EURO 2016

Prethodnih godina islandsku i slične reprezentacije i njihove fudbalere nazivali su ribarima, i konobarima, aludirajući na profesije kojima se bave kada nisu u kopačkama. Ipak, Island je napravio veliki iskorak.

Najveći uspjeh u istoriji ove ostrvske zemlje je plasman na ovogodišnje Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Sjajno su Islanđani igrali u kvalifikacijama, a grupa im uopšte nije bila naivna. Završili su ispred Turske i Holandije, a samo je Češka bila bolje plasirana.

"Odnos prema fudbalu Islandu je promijenjen. Nije više amaterski, sada je profesionalizovan. Izuzetno mnogo rade na edukaciji trenera. UEFA seminare prošle godine posjetilo je čak 640 trenera sa Islanda, a kada se zna da država broji tek nešto više od 300.000 stanovnika, onda se može vidjeti koliki je to postotak njihovih stručnjaka koji je prošao kroz UEFA program. Već sam govorio o ulaganjima u infrastrukturu. Mnogo ulažu u fudbal kod školske djece, pa nadalje. Već sada imaju kvalitetne mlađe selekcije. Niz instruktora širom zemlje radi sa mladim talentima i veliki broj njih sa 16-17 godina odlazi u veće klubove, naročito u Englesku. Sve je to dalo rezultat", pojasnio je Milkanović put uspjeha Islanda ka prvenstvu Starog kontinenta.

Island je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine bio nadomak plasmana na Mundijal, ali je u baražu zaustavljen od Hrvatske.

"Ti baraž mečevi pokazali su im da su blizu i dali im podstrek za dalje napredovanje. Nakon toga još više su uložili i nadali se da će ponovo doći bar do baraža. Ali, pobjedom protiv Holandije u Amsterdamu otvorio im se put i uspjeli su direktno da se plasiraju na EURO. Ni oni sami nisu očekivali takav uspjeh, ali sistematski rad urodio je plodom i izboren je plasman na jedno veliko takmičenje, možda i brže nego što su očekivali. S obzirom koliko ulažu u fudbal i koliki je napredak ostvaren, to i nije neko iznenađenje", smatra bh. stručnjak na klupi islandskog kluba.

Ejdur Gudjonsen i sa 37 godina na leđima i dalje je najpoznatiji i igrač od koga se možda i najviše očekuje. Ima tu još nekoliko izuzetno kvalitetnih pojedinaca, poput prvotimca Udinezea Emila Halfredsona, Alfreda Finbogasona (Augzburg), Kolbejna Sigtorsona iz Nanta, Gilfija Sigurdsona i Arona Gunarsona, koji nastupaju na "ostrvu" za Svonsi, odnosno Kardif.

"Sa Gudjonsenom i tom generacijom sve je i počelo. On je prva zvijezda, vođa ekipe i mnogo im znači na psihološkom planu".

RASPORED GRUPE F

14. jun

Austrija - Mađarska (18 časova)

Portugal - Island (21)

18. jun

Island - Mađarska (18)

Portugal - Austrija (21)

22. jun

Mađarska - Portugal (18)

Island - Austrija (18)

Grupa i nije pretjerano teška i sigurno da Island protiv Austrije i Mađarske ima šansu za podvig i plasman u drugi krug. Svakako da su Portugalci sa Ronaldom favoriti, ali ni oni nisu nepobjedivi.

"Islanđani ne računaju Portugal. Kada pričaš s njima, bitne su im samo utakmice protiv Austrije i Mađarske s kojima oni misle da se mogu ravnopravno nositi i gdje bi mogli napraviti iznenađenje i doći do drugog mjesta u grupi".

Prvu utakmicu u grupi F Island danas igra sa Portugalom. Da li je to prednost ili ne, što će u prvom meču rival biti Kristijano Ronaldo i ekipa? Da li su možda pripremili posebnu taktiku za najboljeg fudbalera svijeta?

"Prva utakmica na turniru često donese iznenađenje i nikada se ne zna kako će ko odigrati. Oni tu vide neku svoju šansu, s obzirom da je otvaranje turnira za obje selekcije. Oni ne odstupaju često od svog sistema 4-4-2, tako da će gledati da Ronalda timski zaustave. Island je radna ekipa, koja mnogo trči, tako da ne vjerujem da će biti neke specijalne taktike za prvi duel".

Vaša prognoza?

"Po meni je Portugal apsolutni favorit. Ipak, opet ponavljam, prva utakmica je uvijek specifična. Često se desi da favorit ne pobijedi, tako da će i oni tu tražiti neku šansu".

Austrija - Mađarska?

"Otvorena utakmica. Obje reprezentacije su tu negdje, ali ipak malu prednost dajem Austriji".

"ZMAJIĆI"

Milkanović je i trener golmana u U-21 reprezentaciji BiH, u stručnom štabu zajedno sa Darkom Nestorovićem. Mladi bh. tim u kvalifikacijama za EP je na posljednjem mjestu, bez ijedne pobjede. Šta je uzrok slabih partija "zmajića" u grupi sa Engleskom, Švajcarskom, Norveškom i Kazahstanom? "Radi se o novoj ekipi koju smo selektirali, koja je još u fazi stvarnja. Odigrali smo nekoliko veoma dobrih utakmica, ali ih rezultat nažalost nije ispratio. Sa Englezima, koji nemaju poraz, u Sarajevu smo odigrali neriješeno, u Švajcarskoj smo takođe igrali kvalitetno, a jedini kiks možda je poraz od Kazahstana kod kuće. Ipak, kroz ovaj tim prošle je nekoliko odličnih igrača koji već konkurišu za seniorsku reprezentaciju, poput Kenana Pirića, Armina Hodžića, Rijada Bajića..."

Osim Islanda, na EP u Francuskoj debitovaće Albanija, Sjeverna Irska, Slovačka i Vels.

"Od svih debitanata, na mene je najbolji utisak ostavila Sjeverna Irska. Tu je i Vels, koji je nakon mnogo godina dočekao zvijezdu (Geret Bejl, prim. aut), koja ih je odvela na EP i mnogo im znači".

Kako komentarišete neuspjeh BiH i Srbije u kvalifikacijama, koje nisu uspjele da se kvalifikuju na EURO 2016 i pored izmijenjenog formata, gdje će po prvi put na prvenstvu Starog kontinenta nastupiti 24 reprezentacije?

"Smatram da su obje reprezentacije imale mjesto na EP, gledajući i igrački kadar, ali i ostale reference. Srbija nije odigrala dobro kvalifikacije, BiH je bila veoma blizu, ali nije uspjela. Velika je šteta što ovih selekcija nema među 24 najbolje", istakao je Milkanović.

Prema kladionicama, prvi favorit Prvenstva Evrope je domaćin Francuska, zatim slijede Njemačka, Španija, Engleska… Ko je po vama najbliži trofeju, a koja reprezentacija vreba iz prikrajka kao potencijalno iznenađenje?

"Kada pogledamo istoriju, Francuzi uvijek osvajaju kada su domaćini, i Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Iako je i Njemačka uvijek tu, čini mi se da bi Englezi napokon mogli da urade nešto više. Iako ne treba zaboraviti ni Hrvatsku, koja ima izuzetnu ekipu i može daleko dogurati", zaključio je Milkanović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC