• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čeka Vošu: Jak rival, naviknut na Evropu

Autor mondo.rs

Novosađani će za istorijski plasman u grupnu fazu morati da odigraju na krajnjoj gornjoj granici mogućnosti. Nekoliko detalja o AZ Alkmaru.

 Šta čeka Vošu: Jak rival, naviknut na Evropu Izvor: MONDO/Predrag Vujić
Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Vojvodina neće ići u "pakao" Tumba stadiona u Solunu, niti će igrati protiv PAOK-a, kome je malo nedostajalo za plasman u baraž za Ligu šampiona. Ipak, u mirnijoj, holandskoj atmosferi imaće verovatno i teži posao, na putu ka podvigu.

Klub sa "Karađorđa" boriće se za istorijsku evropsku jesen protiv AZ Alkmara, ekipe koja već po navici provodi to doba godine u masovnijem takmičenju.

Zaključno sa prošlom sezonom, kada je igrao i protiv Partizana (i dva puta izgubio od crno-belih), AZ je zabeležio 12 nastupa u Ligi Evrope (LE) ili Kupu UEFA, a od 2007. kada je uveden novi sistem, nastupio je šest puta u grupnoj fazi.

Preciznije, u poslednjih deset godina, AZ nije učestvovao u LE samo u leto 2008. i 2014, kao i 2009, kada je kao prvak Holandije igrao Ligu šampiona.

Posmatrajući samo protekle četiri godine, AZ je dva puta stizao do četvrtfinala, u kojima je ispadao od Valensije (2012) i Benfike (2014), a to je još jedan, prilično konkretan dokaz i kvaliteta i tako značajnog kontinuiteta...

Grejanje na stadionu u Alkmaru, misaona imenica za naše objekte
Izvor: MONDO/Predrag Vujić



Osvrnimo se i na ono šta čeka Vošu na terenu "Karađorđa", gde će 18. avgusta biti odigran prvi meč.

AZ je ovog leta napravio transfer koji je skrenuo pažnju cele Evrope. U pitanju je prodaja najboljeg igrača Alkmara, napadača Vinsenta Jansena, koji je za 20 miliona evra prešao u Totenhem.

Njegovo mesto na čelu ekipe koja igra u formaciji 4-3-3 preuzeo je skoro dva metra visoki napadač Vaut Veghorst (23, 197 cm), a uz njega se ističu jako brzi krilni napadači - Iranac Alireza Jahanbakš i Holanđanin Dabnej Dos Santos, mladi reprezentativac Holandije koji je bio strelac u 3. kolu.

"Mozak" ekipe je "desetka" Markus Henriksen, Norvežanin koji nosi dres Alkmara od 2012.

Sa tim uzdanicama, AZ je takmičenje u Ligi Evrope počeo u 2. kolu, u kojem je duplom pobedom eliminisao grčku Janinu. U Alkmaru je bilo 1:0, u Grčkoj 2:1, a zanimljivo je da je holandski defanzivac Derik Lukasen bio strelac na oba meča.

AZ je prošlu sezonu završio na četvrtom mestu tabele, kao treći najefikasniji tim lige sa 70 postignutih golova.

Srpski internacionalac Rajko Brežančić, bivši igrač Čukaričkog, član je Alkmara od prošle sezone, a ovog leta nije dobio priliku da igra u defanzivnoj liniji, uz iskusnog štopera i kapitena Rona Vlara.

Trener AZ-a je Džon van der Brom, koji je u Belgiji osvajao titulu sa Anderlehtom, a koliko njegov rad cene u Holandiji dokazao je i potez Franka de Bura, koji je upravo šefa struke Alkmara predlagao za svog naslednika u Ajaksu.

O efikasnosti i igri AZ Alkmara govori i nekoliko statističkih podataka:

- AZ je postizao bar po gol na 35 uzastopnih utakmica u svim takmičenjima. Poslednji put to nije uspeo prošlog decembra, u duelu protiv Den Haga na svom terenu!

- Tim iz Alkmara nije pogodio na samo jednoj evropskoj utakmici prošle sezone - protiv Augsburga na svom terenu (0:1)

- U takmičarskoj 2015/16, AZ je na jednoj utakmici uputio čak 38 udaraca u okvir gola - 38 protiv Cvolea. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC