• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmekerski gest "profesora" Vengera

Autor mondo.rs

Danas je tačno 20 godina od promocije tada anonimnog Francuza u menadžera Arsenala. Tim povodom, Venger je odlučio da novinarima, koji ga nimalo ne štede, podari poklone.

Retko kada u poslednjih 10-12 godina, praktično od poslednje Arsenalove titule prvaka, legendarni menadžer "tobdžija" Arsen Venger i novinari koji prate taj klub imali su mirnu i prijatnu atmosferu na pres konferencijama.

Uglavnom su, shodno velikim očekivanjima navijača i javnosti i neostvarenim ciljevima kluba koji je prolazio kroz neprijatan period recesije zbog izgradnje "Emirejtsa", teme bi teške, pitanja škakljiva, a odgovori često dvosmisleni i neprijatni.

No, juče, dan pre nego što će se navršiti punih 20 godina od Vengerove promocije u Arsenalu (1. oktobar 1996. godine), često osporavani Francuz sa veoma odgovornim nadimkom "Le Professeur", odlučio je da daruje sve novinare koji dolaze na njegove konferencije, a neki su tu skoro koliko i on.

Svako ko je došao na stadion na redovnu konferenciju za medije pred meč Premijer lige (gostovanje Bornmutu, nedelja 17.30) dobio je na poklon skupocenu hemijsku ulovku, izrađenu specijalno povodom Vengerove dve decenije u engleskom fudbalu.



"Glavni razlog zbog kog sam došao je taj što volim engleski fudbal, koreni igre su ovde. Dopada mi se duh igre i duh Arsenala, kluba koji ima veliki potencijal", rekao je Venger 1. oktobra 1996. godine, nakon što je napustio Nagoju Grampus Ejt, u kojoj je tada sa uspehom igrao legendarni Dragan Stojković "Piksi".

Ispostaviće se da će Venger govoriti u svojstvu Arsenala na istom mestu i 30. septembra 1996. godine, sa 1.129 utakmica na čelu slavnog kluba, 647 pobeda, 263 remija i 219 poraza.

U tom periodu, igrači Arsenala, a nastupilo ih je preko 200 pod Vengerovim vođstvom, postigli su 2.086 golova, primili 1.097 i uspeli da se nikada ne plasiraju ispod četvrtog mesta u Premijer ligi, što je trend rezultata koji je imao samo još Mančester junajted pod vođstvom sera Aleksa Fergusona, u Vengerovoj eri, ne i pod vođstvom njegovih naslednika Dejvida Mojesa i Luja van Gala.

Vengerov Arsenal osvojio je tri titule prvaka, šest puta bio je drugi, pet puta treći i šest puta četvrti, što je bio najčešći plasman ekipe u drugoj deceniji rada 66-godišnjeg Francuza iz Strazbura, rođenog 22. oktobra 1949. godine.



Venger je u Premijer ligi vodio ekipu 758 puta, nedostaju mu 52 utakmice da dostigne večitog rivala Fergusona, koji se povukao posle 810 ligaških mečeva na čelu Junajteda (mada je Fergi vodio "đavole" i pre osnivanja Premijer lige, 1992. godine).

Ferguson će, ukoliko se ne dogodi čudo, zadržati bolji procenat pobeda, jer je stao na 65,2 odsto, dok je Venger u poslednje vreme malo pao, pa trenutno ima 57,8 odsto pobeda u ligaškim mečevima u Engleskoj, u kojoj je 1996. kao menadžer aktivno radio samo još Martin O'Nil, u tom trenutku menadžer Lester sitija, a sada selektor Republike Irske.

Svi ostali menadžeri Premijer lige koji su dočekali Vengera penzionisali su se.

Venger je s Arsenalom osvojio 15 važnih trofeja i igrao jedno finale Lige šampiona, najvažnijeg takmičenja koje klub i on nisu osvojili tokom blistave istorije.

Nije tajna da je Venger bio daleko uspešniji u prvoj, nego u drugoj deceniji. Do 2006. godine, u kojoj je i igrao pomenuto finale Lige šampiona i izgubio u Parizu od Barselone 1:2, uprkos vođstvu, "profesor" je osvojio 11 trofeja: tri titule prvaka Engleske, četiri kupa i četiri komjuniti šilda. U narednih deset godina, četiri trofeja: dva kupa i dva komjuniti šilda, i to u poslednje četiri sezone.

Venger ima ugovor s klubom koji važi do kraja sezone i često je u poslednje vreme pominjan kao mogući selektor Engleske, iako je Englezima odgovor potreban hitno, ali... Francuz ne odbija mogućnost da se to dogodi, mada konstantno koristi pojam "kraj sezone", "do kraja sezone".

Da li time nagoveštava da je ovo njegova poslednja godina na klupi jednog od najpopularnijih klubova na svetu, ne znamo. Sve bi moglo da se promeni uskoro, ukoliko ovaj dugo traženi sastav "tobdžija" u paklenoj konkurenciji izbije na čelo tabele i postane ozbiljan kandidat za titulu prvaka, koju je prema mnogim mišljenjima Venger "morao" da osvoji prošle sezone, u kojoj su "posustali" svi najveći Arsenalovi rivali a u prvi plan iskočio Lester.

Možda je ovo prava prilika da se podsetimo fantastičnog intervjua, koji je Venger dao francuskom "Lekipu" pre godinu dana, a koji mnogo toga govori o njemu i ne samo o njemu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC