• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KLASSIKER: Sklekovi Obamejanga za pobjedu Borusije

Autor mondo.ba

Obamejang odlučio derbi između Borusije Dortmund i Bajerna, a potom na specifičan način proslavio gol za trijumf u 95. "Der Klassikeru".

Borusija je dobila 95. njemački "Der Klassiker"!

Nakon 90 minuta borbe na prepunom Signal Iduna Parku pred 81.360 gledalaca:

BORUSIJA DORTMUND– BAJERN 1:0 (1:0)

Prvi put nakon petog kola PROŠLE SEZONE, odnosno 39 uzastopnih kola u njemačkom prvenstvu Bajern se nalazi na drugom mjestu, tri boda iza senzacije - ekipe RB Lajpciga i samo tri ispred Borusije koja im sada “duva za vrat” čekajući njihov novi kiks.

Šampiona Njemačke na tom drugom mjestu ostavio je Pjer Emerik Obamejang koji je još jednom dokazao klasu i nanio prvi poraz Bajernu ove sezone.

Popularni „Betmen“ vrhom kopačke dirnuo je loptu u 11. minutu utakmice i to je bilo dovoljno da ona završi u mreži iza Manuela Nojera i Borusija dobije čuveni “Der Klassiker”.

Daleko od toga da se Obamejang samo našao na pravom mjestu i srećno postigao gol.

Borusija je izvela odličnu akciju u kojoj je Obamejang spustio petom loptu unazad, a onda odlično reagovao na ubacivanje Gecea koji je poslao loptu kroz noge Humelsu.


Ovaj put nije bilo njihove čuvene proslave „Betmen i Robin“ sa kostimima ali se Obamejang potrudio da ona bude posebna praveći sklekove u šesnaestercu Bajerna.

Ovaj detalj odlučio je vrlo uzbudljiv derbi koji je vrlo lako mogao da završi podjelom bodova, pa i pobjedom gostiju.

Najbliže takvom ishodu ekipa Karla Anćelotija bila je na isteku jednog časa igre, kada je prvo Humels izblokiran u protivničkom šesnaestercu, a potom samo nekoliko trenutaka kasnije kada je Ćabi Alonso pogodio prečku.

Drugo poluvrijeme počelo je ipak prilikom Obamejanga koji je u situaciji “jedan na jedan” u 49. minutu šutirao pored gola.

Ako će navijači Borusije poslije ovog trijumfa uopšte žaliti za bilo čim, to će ipak biti Obamejangova prilika iz 71. minuta.

Napadač iz Gabona dobio je poklon loptu od protivnika na četrdesetak metara od gola i sjurio se ka golu protivnika, da bi mu Nojer odbranio “zicer”.

Kazna nije stigla iako je Bajer sa vrlo raspoloženim Frankom Riberijom u finišu činio sve da dođe do izjednačenja.

Šutevi Daglasa Košte kojeg je Anćeloti gurnuo u vatru kada je vidio da nema više vremena za čekanje i Roberta Levandovskog ipak su završili daleko od gola Romana Burkija.

Nekoliko šansi za izjednačenje imao je Bajern i u prvom poluvremenu, a jednu od boljih, ili bar najljepših imao je Tijago Alkantara u 40. minutu kada je poslije ubacivanja Filipa Lama pokušao makazicama, međutim, neprecizno.

Imala je i Borusija svoje šanse u prvom dijelu, a možda najbolju propustio je Širle u 20 minutu, kada je odlično šutirao, ali samo u dobro postavljenog Manuela Nojera.

Tomas Tuhel odličnom postavkom taktike tokom čitavog meča i izmjenama kojima je "ubio" igru protivnika i stigao do pobjede kojom se revanširao Bajernu za poraz u Superkupu Njemačke na početku sezone.

Za razliku od tog duela kada je Gece presjedio meč na klupi, ovaj put povratnik u Borusiju  igrao je od prve minute i odlično odradio svoj posao do izmjene.

Strateg Borusije znao je da je ovo dobra prilika da savlada Bajern koji je u prethodna četiri meča upisao tri remija, ali nije želio previše da se otvori i napravi prostor za Levandovskog, Milera i Riberija.

Umjesto toga promijenio je i formaciju postavivši trojicu štopera u zadnju liniju, sa Vajglom ispred, a Šmelcerom i Piščekom na bokovima, uz zgusnutu sredinu terena i samo Obamejangom u špicu. Tamo je  formalno stajao i oporavljeni Širle, ali je de fakto više pomagao iza i dodavao se po potrebi u napad.

Taktika Tuhela urodila je plodom, zaustavljen je najbolji strijelac Bajerna Robert Levandovski, a koncepciju Borusije svojim prodorima kvario je najviše raspoloženi Frank Riberi.

Anćeloti ipak nije uspio da izmjenama poremeti protivnika, Daglas Košta i Renato Sančez od kojih se to najviše očekivalo nisu donijeli ništa novo u igri Bajerna, kao ni Rafinja koji je ušao umjesto Lama, dok je Tuhel uvođenjem Kastra, Durma i Pulišića zadržao agresivnost svoje ekipe i uspio u namjeri da sačuva rezultat.

Bila je to njegova 50. pobjeda u 74 meča na čelu Borusije Dortmund, čime je procentualno postao najuspješniji trener u istoriji "milionera", a ujedno i prvi poraz Karla Anćelotija na klupi Bajerna.

Ovim trijumfom Borusija je nastavila niz nepobjedivosti na svom stadionu koji se sada povećao na 27 utakmica.

Meč je počeo minutom ćutanja za Alfreda Akija Šmita, proslavljenog fudbalera Borusije koji je preminuo 11. novembra.

"Hvala Aki", napisali su navijači Borusije na svom čuvenom "žutom zidu" i oprostili se od legende koji je kao kapiten vodio Borusiju do dvije šampionske titule u Bundesligi, te trofeja pobjednika Kupa pobjednika kupova i jednog Kupa Njemačke. U dresu Borusije Šmit je odigrao ukupno 163 utakmice u kojima je postigao 67 golova.

BUNDESLIGA 11.KOLO

Augzburg – Herta 0:0 (0:0)

Darmštat – Ingolštat 0:1 (0:0)

/Hartman 68/

Majnc – Frajburg  4:2 (2:0)

/Bungert 15, Mali 20 penal, Bel 82, Onisivo 90+5 – Grifo 67, Petersen 85/

Borusija M. – Keln 1:2 (1:0)

/Štindl 32 – Modeste 59, Rise 90+1/

Volfsburg – Šalke 0:1 (0:0)

/Gorecka 82/

Borusija D. – Bajern 1:0 (1:0)

/Obamejang 11/

Nedjelja

Hofenhajm – HSV 15.30

Verder – Ajntraht 17.30

Petak

Bajer – Lajpcig 2:3 (2:1)

/Kampl 1, Brendt 45 –Baumgartinger (ag) 4, Forsberg 66, Orban 81 /

Tabela: Lajpcig  27, Bajern 24, Borusija D. 21, Herta 21, Keln 21, Hofenhajm (-1) 20, Ajntraht (-1) 18, Bajer 17, Majnc 17, Frajburg 15, Šalke 14, Borusija M. 12, Augzburg 12, Volfsburg 9, Darmštat 8, Verder (-1) 7, Ingolštat 5, Hamburg  (-1) 2.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC