• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milan, Čelzi, Rekreativo - da, pišemo o ligama RS!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Zvučna imena, a kvalitet neuporediv. U ligama Republike Srpske nastupaju brojni "poznati" klubovi, imenjaci daleko jačih, skupljih i kvalitetnijih evropskih ekipa, a mi smo izdvojili one nama najzanimljivije.

 Milan, Čelzi, Rekreativo Imena klubova u Republici Srpskoj Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Premijer liga Bosne i Hercegovine, donekle i Prva liga Republike Srpske, solidno su medijski propraćeni. Ipak, dešavanja u nižim ligama Srpske nisu pretjerano interesantna, zbog čega su ljubitelji domaćeg fudbala uskraćeni za zbivanja u tzv. beton ligama.

MONDO se ovog puta pozabavio imenima fudbalskih klubova koji nastupaju u najnižim ligama Republike Srpske.

Prema našem izboru, izdvajaju se tri kluba, imenjaci daleko jačih, skupljih i kvalitetnijih evropskih ekipa.

MILAN (KOSJEROVO)

Milan iz Kosjerova je osnovan 2006. godine, a posljednjih nekoliko sezona stabilan je član Područne (četvrte) lige Gradiška.

Ime se ipak razlikuje od slavnog italijanskog kluba iz Milana. Klub iz Kosjerova dobio je ime po trojici nastradalih žitelja Kosjereva u građanskom ratu, koji su se zvali: Milan Medaković, Milan Mikić i Milan Novković.

ČELZI (DONJA TRNOVA)

Fudbalski klub Čelzi iz Donje Trnove osnovan je 2006. godine, a nastupa u petom rangu takmičenja Republike Srpske, tačnije u Opštinskoj ligi Ugljevik.

Za razliku od imenjaka, "plavaca" iz Londona, Čelzi iz naselja kod Ugljevika nije imao pretjeranih uspjeha prethodnih godina. Najviši rang do kojeg je "dobacio" je četvrta liga Ugljevik, dok je danas taj rang peti po hijerarhiji.

Izvor: MONDO kolaž

REKREATIVO (BANJALUKA)

U istom rangu nastupa i banjalučki Rekreativo, koji je ime dobio zbog rekreativnog karaktera kluba, ali i daleko poznatijeg imenjaka iz španskog grada Uelve.

"Rekreativci" su nadaleko poznati i o njima smo već pisali u nekoliko navrata. Ekipa iz banjalučkog naselja Česma nije se proslavila na zelenom terenu, ali je poznata po svom humoru i ono što je još važnije po humanitarnim akcijama.

Prvu zvaničnu utakmicu Rekreativo je odigrao 2009. godine u Četvrtoj ligi Banjaluka, a protivnik je bio još jedan klub zvučnog imena - Spartak iz Dragočaja.

Kako navode iz "Česme", "ambicije kluba su da prežive do sljedeće sezone, rezultati u ligi nisu bitni, ali zato je cilj kluba da se preko Kupa izbori plasman u Ligu Evrope".

Odmah po osnivanju kluba okupila se i grupa navijača pod imenom "Gromada", bez koje su sada nezamislive utakmice Rekreativa. Klub je osim navijača stekao i veliki broj prijatelja i simpatizera, a najpoznatiji je po svom počasnom predsjedniku Dr Neletu Karajlijuću, čije ime nosi i stadion u ovom banjalučkom naselju.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Klubova sa imenom Borac i Sloga ima 14. Česti nazivi klubova u ligama Srpske su i Polet (8 klubova), Bratstvo, Budućnost, Jedinstvo (6), Omladinac, Sloboda (5), Drina, Rudar (4)...

Očekivano, kada se pogleda statistika, dominiraju stereotipna imena još iz vremena bivše Jugoslavije. Od ukupno 284 kluba, koliko ih je aktivno u šest rangova takmičenja Republike Srpske, plus Premijer liga BiH, najčešći naziv kluba je Mladost. Ukupno je imenjaka čak 15, što je više od pet odsto ukupnog broja.

15 - Mladost (Rogatica, Bogutovo Selo, Gacko, Donja Slatina, Kotor Varoš, Zalužani, Dobrinja, Bajinci, Trnjaci, Sandići, Botajica, Srpska Tišina, Seferovci, Lončari, Patkovača)

14 - Borac (Banjaluka, Šamac, Kozarska Dubica, Istočni Drvar, Osmaci, Osinja, Maglajani, Šibovska, Kotorsko, Bosanski Lužani, Mašići, Ražljevo, Trnjaci, Ugljevička Obrijež)

14 - Sloga (Doboj, Junajted Bijeljina, 94 Bijeljina, Srbac, Trn, Dugo Polje, Gornje Crnjelovo, Gornji Podgradci, Potkozarje, Jakeš, Rakelići, Ždreban, Srednja Slatina, Donja Bukovica)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Nemate Slogu doboj koja je najpoznatija od svih.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC