• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer liga u borbi protiv "strimova"

Autor mondo.rs

Britanci preduzeli konkretne akcije da bi zaštitili prenose i njihove zvanične vlasnike.

Najglamuroznija fudbalska liga počela je veliku borbu protiv piraterije.

S obzirom na činjenicu da zvanične statističke brojke pokazuju pad gledanosti utakmica Premijer lige na TV-u, policija širom Velike Britanije (i ne samo tamošnja) počela je da blisko sarađuje sa provajderima.

"Kačenje" direktnih prenosa na internetu dugogodišnji je problem rukovodstva lige i nastaje zlupotrebom prenosa zvaničnih broadkastera, kao što je "Skaj". Takva piraterija nekada je bila značajno manje prisutna, ali je poslednjih godina (sezona) postala i sve dostupnija, širom sveta.

Britanski list "Gardijan" piše da na Ostrvu postoje stotine hiljada uređaja i aplikacija (takozvani "Kodi boksovi"), koji omogućavaju ilegalno "skidanje" prenosa i očiglednu zloupotrebu.

Prema zvaničnim informacijama, Premijer liga je odlučna da uzvrati udarac, tako što je uspostavila blisku vezu sa policijom Velike Britanije, kao i sa internet provajderima, da bi zaštitila svoje dragoceno intelektualno vlasništvo - prenose, koje po paprenim cenama naplaćuje zainteresovanim medijskim kućama.



Kako ta borba izgleda na terenu?

Već od februara policija je sprovela seriju racija na severozapadu Britanije, tokom kojih je uhapšeno pet osoba, koje su prodavale i distribuirale "Kodi boksove".

Takođe, pre dve nedelje su muškarcu iz Hartpula izrečene uslovna kazna i novčana sankcija u iznosu od 250.000 funti, zbog pokušaja da proda navedene uređaje drugim osobama i pabovima.

Kao što je navedeno, Engleska u ovoj borbi nije usamljena, jer su i španske vlasti u Malagi zaplenile kompletnu opremu dobavljača internet usluga "Y-Internet", dok je u Belfastu iz dva poslovna prostora preuzeta kompletna TV i kompjuterska oprema.

Najefektniji momenat ove borbe dogodio se u martu, jer je u Britaniji sudija Ričard Arnold uputio nalog ka četiri najveća internet provajdera, sa predatim ovlašćenjima da blokiraju pristupe čitavim onlajn serverima.

Korišćenje video sadržaja nikad nije bilo lakše i dostupnije, a Britanija očigledno želi da što bolje zaštiti svoj proizvod - najatraktivniju fudbalsku ligu na svetu. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC