• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski orlovi na grbu splitskog Hajduka (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

MONDO je posjetio kafanu "Dalmacija" u Banjaluci gdje na samom ulazu stoji "modifikovan" grb splitskog Hajduka.

 Banjaluka: Srpski orlovi na grbu splitskog Hajduka  Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Kažu da u životu možeš izdati prijatelje, ženu, naciju, državu, ali kad izdaš klub za koji navijaš od malena onda nisi nikakav čovjek.

U skladu s tim, brojni građani Banjaluke, koji su izbjegli iz Hrvatske i dan-dan u najmanju ruku imaju simpatije prema splitskom Hajduku iako navijači "bilih" više nisu "kako Bog zapovida" odnosno iz perioda kad su osnovani 1911. godine.

Rat je učinio svoje, pristalice kluba sa "Poljuda" su od lijevo orjentisanih skrenuli "negdje kod Albukerkija" ka ekstremnoj desnici i dekor današnjih mečeva Hajduka su (pre)često estremistički povici i ustaške parole posebno uperene prema preostalim Srbima u Hrvatskoj.

Međutim, u najvećem gradu Republike Srpske postoji jedno mjesto gdje i dan-danas se sa simpatijama govori o "'Ajduku".

Riječ je o kafani "Dalmacija" u banjalučkom naselju Rosulje.

Na samom ulazu nas je dočekao, doduše modifikovan grb splitskog kluba sa dvoglavim orlom Nemanjića, ali u razgovoru sa većinom gostiju dalo se zaključiti da im je i dalje u srcu "bila" boja.

Konobar Jokara, porijeklom Dalmatinac, iako je veći dio života proveo u Rijeci, s osmijehom je istakao da su "i pape i dida bili Torcida".

"Simpatično je ljudima kad vide grb Hajduka. Jeste aktuelnu šahovnicu zamijenio dvoglavi orao, ali i oni su zamijenili 'zvizdu'", počeo je priču za MONDO i dodao da ove sezone u Hrvatskoj nogometnoj ligi navija za klub sa "Kantride".

"Dosta je bilo i Dinama deset godina. Neka titulu osvoje moji Riječani".

Istoričar i član satiričnog teatra "Sirotanovići" Dušan Jokić, takođe je stalni gost "Dalmacije" s obzirom da je i on porijeklom iz ovog područja.

"Ne mogu reći da sam navijač Hajduka jer od malena sam volio Crvene zvezdu, ali priznajem da sam simpatisao Hajduk jer je bio ljevičarski klub. I danas ga simpatišem kad pratim prvenstvo Hrvatske. Na žalost, današnji Hajduk nema veze s pravim klubom sa 'Stare plinare'", rekao je Dušan i dodao da u kafani dobar dio gostiju navija za "'Ajduka".

"Ovdje dolaze Srbi izbjegli iz Dalmacije i nekako je prirodno da vole ono što su voljeli njihovi stari iako je i u periodu bivše Jugoslavije u tim krajevima više ljudi navijalo za Zvezdu. Na drugom mjestu je bio Hajduk, a poslije njih 100 praznih mjesta", uz smijeh je dodao Jokić.

Mišo Kovač na zidu i na radiju

Interesantno, stih napisan ćirilicom pjesme Miše Kovača koji je okačen na zidu "Dalmacije" dočekao je ekipu našeg portala, a ispratila nas je stvar "Zabranjenog pušenja" (Ti ćeš s njime da ideš na Jahorinu), kako se ne bismo osjetili "zapostavljenima".

 Uz pivo i to većine vrsta iz zajedničke nam bivše države, priča je skrenula i ka svjetskoj politici i međunarodnim odnosima, pa su nam stalni gosti "Dalmacije" otkrili i da su veliki fanovi Kim Džong Una, sjevernokorejskog lidera.

"Samo nek je kontra sistema i konfromizma", dodao je on i potvrdio da je banjalučka "Dalmacija" ujedno i "nezvanični" konzultat Demokratske Narodne Republike Koreje u Republici Srpskoj.

"Ja sam počasni konzul, kako bi zapadni mediji rekli, Sjeverne Koreje. Pokušavali smo da organizujemo uživo prenose naše reprezentacije u azijskim kvalifikacijama, ali nismo uspjeli da pronađemo 'livestream' pa smo bili primorani da pratimo jedino putem razultata. Ipak, najvažnije je da smo pobijedili i proslavili važan trijumf", podvukao je Jokić, čiji se rođendan u kafani slavi kao "Dan Sunca", što je ujedno i nacionalni praznik Sjeverne Koreje.

Naravno, u kafanu ne dolaze isključivo Dalmatinci već i svi "putnici namjernici" koji su bez predrasuda i koji žele da uz "slane srdele" i dalmatinska vina uživaju u malom djeliću Jadrana u ovom dijelu Krajine.

"I miriše more", dodao je Marko, penzioner iz Banjaluke i sunuo do kraja bocun bijelog.

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dinarac

Za borac navijaju samo šabani!

StarcevicaVultures

eto ko navija zazvezdu samo izbjeglice...

Делије КНН

Цијела Српска Далмација за Звезду навија!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC