• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odluka - ko ispada iz Premijer lige BiH? (ANKETA)

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Ko će, uz sarajevski Olimpik, biti drugi putnik u niži rang takmičenja - Metalege BSI, Vitez ili Čelik? Glasajte u našoj anketi…

 Premijer liga BiH Liga za opstanak ko ispada iz Premijer lige BiH ANKETA Izvor: MONDO/Samir Cacan

Sezona u Premijer ligi BiH stala je u 90 minuta!

U posljednjem kolu biće odlučeno ko će biti šampion Bosne i Hercegovine, a u igri su čak tri kluba. Favorit je mostarski Zrinjski, aktuelni šampion i trenutni lider sa 61 bodom. Mostarci na zatvaranju sezone dočekuju Slobodu i ukoliko slave, odbraniće titulu.

Kiks "plemića" vrebaće sarajevski rivali, Željezničar i Sarajevo, koji imaju bod, odnosno dva manje od Zrinjskog. Željezničar je domaćin Radniku, dok Sarajevo gostuje Krupi.

Osim borbe za šampionsku titulu, zanimljivo će biti i u Ligi za opstanak, gdje tri kluba strepe od ispadanja u niži rang takmičenja.

Od prije nekoliko kola poznato je da će Olimpik od naredne sezone igrati u Prvoj ligi Federacije BiH.

Posljednjih 90 minuta daće odgovor na pitanje ko će se najmlađem sarajevskom premijerligašu pridružiti u nižem rangu. Kandidati su Metalege BSI, Vitez i Čelik.

Kombinacija je zaista mnogo, a definitivan rasplet znaćemo u subotu oko 19 časova, kada budu okončane utakmice 10. kola Lige za opstanak.

Glasajte u našoj ANKETI...

Anketa

Ko ispada iz Premijer lige BiH?

  • NK Čelik (Zenica)

    23.96% (23)

  • NK Vitez

    22.92% (22)

  • NK Metalege BSI (Jajce)

    53.12% (51)

Ko ispada iz Premijer lige BiH?

Rezultati

Izvor: MONDO/Samir Cacan

NK METALEGE BSI (JAJCE)

U najtežoj situaciji trenutno je tim iz Jajca. Debitant u Premijer ligi BiH, sa 31 bodom, uoči 10. kola drži petu poziciju, koja ne garantuje opstanak.

Tim Mate Neretljaka gostuje Mladosti u Doboj-Kaknju, ali ni trijumf mu ne garantuje opstanak, s obzirom da će morati navijati da prije svega Vitez, a onda i Čelik, ne ostvare pobjede.

Jajčani do opstanka mogu i remijem, ali pod uslovom da Vitez izgubi u Sarajevu. U tom slučaju obje ekipe imale bi po 32 boda, ali Metalege BSI ima bolji međusobni skor (1:1 u Vitezu i 0:0 u Banjaluci).

Golman Viteza David Nvolokor
Izvor: MONDO/Samir Cacan

NK VITEZ

Bod više ima Vitez, kojeg u finišu prvenstva očekuje gostujući meč protiv otpisanog Olimpika. Ukoliko slavi na "Otoci", Vitez će sigurno sačuvati premijerligaški status, a u slučaju remija ili poraza, neće odlučivati o svojoj sudbini.

Vitežani bi opstali u Premijer ligi BiH s bodom ukoliko Metalege BSI ne uspije da savlada Mladost, a ukoliko budu poraženi, jedini spas im je i da tim iz Jajca ostane praznih šaka.

...
Izvor: Samir Cacan/MONDO

NK ČELIK (ZENICA)

Pogled na tabelu govori da je od svih klubova koji se bore za opstanak u najboljoj poziciji Čelik.

Zeničani trenutno imaju 34 boda, ali u posljednjoj rundi imaju izuzetno teško gostovanje protiv osvajača Kupa BiH Širokog Brijega. Ipak, s obzirom na dešavanja u revanš meču bh. kupa, pitanje je da li će ovaj duel biti odigran na "Pecari". Konačnu odluku FS BiH donijeće u utorak.

Čelik sigurno ostaje u ligi ukoliko slavi ili izbori remi, ali u slučaju neuspjeha, postoje realne šanse da ekipa s "Bilinog polja" dogodine ne bude član bh. elite.

Naime, pobjeda Viteza, koji bi u tom slučaju imao 35 bodova, odnosno bod više od Čelika, te trijumf Metalegea BSI (34 boda), izbacili bi Čelik u niži rang!

U tom slučaju, Jajčani i Zeničani imali bi isti broj bodova, isti međusobni skor (obje utakmice u Ligi za opstanak završene bez golova), ali bolju gol-razliku. Metalege BSI trenutno ima -11, a Čelik -9. Debitant u Premijer ligi BiH sačuvao bi status jer bi u slučaju pobjede dodatno popravio gol količnik, a Čelik bi ga pokvario.

PROPOZICIJE

Član 7 Propozicija za takmičenje Premijer lige BiH u takmičarskoj sezoni 2016/17. uređuje plasman ekipa na tabeli u slučaju istog broja bodova.

"Ako je zbir osvojenih bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih golova, s tim što gol u gostima vrijedi dvostruko. Ako je razlika i tu jednaka odlučuje veći broj postignutih golova, a ako je i to jednako odlučuje ukupna gol razlika u prvom dijelu takmičenja svih klubova (ekipa), ako je i to isto odlučuje se žrijebom."

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC