• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mbape razorio Argentinu, u Kazanju "7+"!

Autor mondo.rs

Brzonogi napadač izborio je penal, pa posle preokreta sa 1:0 na 1:2, dao dva gola i rešio pitanje pobednika. Pre toga je na fantastičan način izjednačio Pavar. Drama u samom finišu.

Kilijan Mbape pokazao je svetu zašto ga je Pari sen Žermen još prošlog leta doveo iz Monaka za 180 miliona evra.

Svojom nestvarnom brzinom i smirenošću u završnici, izrastao je u igrača odluke i postao prvi tinejdžer posle Pelea u Švedskoj 1958, koji je u jednoj utakmici Svetskog prvenstva bio dvostruki strelac.

Francuska - Argentina 4:3 (1:1)
/Grizman 13, Pavar 57, Mbape 64, 68 - Di Marija 41, Merkado 48, Aguero 90+3/

To je prvi put u istoriji Mundijala da je neka utakmica u regularnom toku završena rezultatom 4:3!

U petak u četvrtfinalu "trikolori" će se sastati sa boljim iz duela Urugvaj - Portugal.

Devetnaestogodišnji Mbape počeo je svoj šou vrlo rano.

U 11. minutu je izborio je penal, koji je Antoan Grizman pretočio u vođstvo od 1:0, samo što je iz slobodnog udarca - takođe posle faula nad Mbapeom - uzdrmao prečku i nagovestio na kakvim će mukama biti Franko Armani i defanzivci pred njim.

Argentina je posle perioda bezopasne i uglavnom bezidejne igre, preokrenula za samo sedam minuta, krajem prvog i početkom drugog poluvremena.

Anhel Di Marija "bombom" sa 27 metara nije dao Ugu Lorisu nikakvu šansu, da bi Gabrijel Merkado posle šuta Lea Mesija spretno postavio nogu i doneo "gaučosima" rezultat iz snova - 1:2!

Međutim, njihova radost nije dugo potrajala. Nametnuo se begovima po levoj strani Lukas Ernandez, iz čijih centaršuteva su proistekli pogoci za 2:2 i 3:2.

Desni bek Benžamin Pavar je "lepoticom" sa 18 metara najavio neodoljivi kontraudar Francuza u režiji vihornog napadača, legitimnog naslednika Tijerija Anrija.

Mbape je jednim potezom u kaznenom prostoru "izbacio" iz igre dvojicu čuvara i matirao Armanija, a kada se poslednja linija Sampaolijevog tima ponovo pomerila ka centru, usled potrebe da se ponovo stigne do izjednačenja, usledio je presudni nalet.

Munjevitom akcijom, Francuzi su za nekoliko sekundi, uz samo četiri pasa, stigli od svog do protivničkog kaznenog prostora. Olivije Žiru lepo je proigrao Mbapea, a ovaj iz situacije "1 na 1" povisio na 4:2.


Argentina je uspela da ponovo "zakuva" utakmicu tek od 85. minuta.

Mesi, koji je sa pozicije povučenog napadača napravio koliko je objektivno mogao, propustio je sjajnu šansu da postigne svoj prvi pogodak u mečevima "nokaut" faze SP, ali je u 93. minutu zabeležio još jednu asistenciju, kada je Serhio Aguero postavio konačan rezultat i iznenada oživeo nadu u pozitivan ishod po "albiseleste".

Finalisti Mundijala u Brazilu 2014. imali su u poslednjim sekundama još jednu polušansu, međutim, bilo bi možda i previše da je Maksimilijano Meza iskosa sa leve strane uspeo da napravi nešto više...

Četiri dana posle pobede nad Nigerijom (2:1), kojom su izbegli eliminaciju, Mesi i drugovi ipak se vraćaju kući mnogo ranije nego što su želeli. Možda bi bilo drugačije, da Horhe Sampaoli nije uporno držao na klupi Dibalu, a u nešto manjoj meri Aguera i Iguaina.

Argentinci su osim pomenutog finala pre četiri godine, igrali četvrtfinala 2010. i 2006, dok su Francuzi, za sada, izjednačili plasman iz Brazila, kada su u borbi za polufinale poraženi od Nemačke 0:1.

FRANCUSKA: Loris - Pavar, Varan, Umtiti, Ernandez - Kante, Pogba, Matuidi (od 75' Toliso) - Mbape (od 88' Tovan), Grizman (od 83' Fekir), Žiru.

ARGENTINA: Armani - Merkado, Otamendi, Roho (od 46' Fasio), Taljafiko - Perez (od 66' Aguero), Maskerano, Banega - Pavon (od 75' Meza), Mesi, Di Marija.

Sudija: Alireza Fagani (Iran).


Put do osmine finala:

Francuska - Australija 2:1, Peru 1:0, Danska 0:0.

Argentina - Island 1:1, Hrvatska 0:3, Nigerija 2:1.


UŽIVO

90+5' Zapretili su "gaučosi" u poslednjim sekundama, lopta je došla do Meze na levom krilu, koji je oštrim šutom/centaršutom pogodio nekog od saigrača. Gol-aut i kraj ove spektakularne utakmice - 4:3!

90+4' Tračak nade za Argentince, koji svim sredstvima pokušavaju da dođu do lopte i krenu u još jedan napad. Otamendi je pokosio Pogbu i dobio žuti karton.

90+3' GOOOOL - 4:3! Serhio Aguero! Centrirao je na peterac Leo Mesi, francuski štoperi nisu bili dovoljno koncentrisani i Agueru nije bilo teško da savlada Lorisa.

90' Di Marija pravi dar-mar, ali uspeva samo da izbori korner.

85' ŠANSA! Maskerano je oduzeo loptu Fekiru i omogućio Mesiju da krene u svoj karakteristični trk. Kroz razređenu odbranu je stigao u kazneni prostor i onda uputio vrlo loš udarac, pravo u Lorisa.

68' GOOOOL - 4:2! Kilijan Mbape! Argentinci su se otvorili i odmah su kažnjeni po receptu sa početka meča. Iz četiri poteza su "trikolori" došli do protivničkog šesnaesterca, Olivije Žiru "spojio" je Mbapea sa golom, a ovaj nije imao problema da plasira loptu pored istrčalog Armanija.

64' GOOOOL - 3:2! Kilijan Mbape! Opet je centrirao Ernandez, udarac Blejza Matuidija je izblokiran, a onda se lopte dokopao Mbape. Jednim potezom je stvorio prostor za šut i sa sedam-osam metara iskosa je poslao u mrežu, "kroz" Franka Armanija.

57' GOOOOL - 2:2! Benžamin Pavar! Lukas Ernandez uspeo je da centrira, lopta je prošla kroz kazneni prostor, a na 18 metara iskosa ju je dočekao desni bek "trikolora" i poslao neuhvatljiv "drop kik" u suprotni ugao.

56' Uh! Fasio je želeo da vrati loptu golmanu Armaniju, uradio je to katastrofalno, ali Grizman nije iskoristio ovaj nedopustivi kiks.

48' GOOOOL - 1:2! Gabrijel Merkado! Lopta je posle slobodnog udarca sa leve strane došla desno do Mesija, najbolji fudbaler Argentine je šutirao, a Merkado spretno "otvorio" levo stopalo i skrenuo loptu u nebranjeni deo mreže. Nisu Francuzi uspeli da naprave ofsajd zamku i to im se osvetilo...


46' Federiko Fasio ušao je umesto Markosa Roha, koji je opterećen žutim kartonom i bio bi rizik ostaviti ga da juri za brzonogim Mbapeom.

- Kompanija Opta objavila je da je gol Di Marije postignut sa tačno 27,6 metara, što je za ovo Svetsko prvenstvo rekordno velika udaljenost.

- Nije više bilo uzbuđenja i na poluvreme se ide uz nerešen rezultat.

41' GOOOOL - 1:1! "Bomba" Anhela Di Marije! Činilo se da će to biti još jedan u niz jalovih, nekonkretnih napada Argentine, ali odbrana je dala Di Mariji previše prostora. Krilni igrač Pari sen Žermena imao je vremena da se namesti, nacilja i perfektnim, ravnim udarcem sa 25 metara pogodi gornji levi ugao.


37' "Gaučosi" su povezali nekoliko kratkih pasova, Mesi je primio loptu i ušao u kazneni prostor, a zatim pao posle duela sa Grizmanom. Na trenutak je postojala dilema da li će Fagani dati Mesiju penal "na autoritet", međutim, Iranac se odmah okrenuo na drugu stranu.



27' Argentina uglavnom napada po desnom boku. Merkado je centrirao i tražio penal, reklamirajući da je lopta pogodila Umtitija u ruku, međutim, Fagani nije dosudio ni korner.

26' Grizman je pobegao čuvaru i duž korner linije ušao u kazneni prostor. Probao je da ubaci loptu pre gol, ali dobro je intervenisao Armani.

19' Opet Mbape! Izbegao je ofsajd zamku i između trojice primio dugu loptu sa francuske polovine. Taljafiko ga je srušio na 17 metara od gola i dobio žuti karton... Slobodan udarac iz odlične pozicije neprecizno je izveo Pol Pogba.

13' GOOOOL - 1:0! Antoan Grizman poslao je Armanija u levu, a loptu u drugu stranu. "Trikolori" vode, najviše zaslugom 19-godišnjeg Mbapea, koji je sa loptom pretrčao više od 50 metara i izborio jedanaesterac.

11' PENAL ZA FRANCUZE! Mbape se kao vihor stuštio ka golu, a Roho ga grubo zaustavio.

9' PREČKA! Prvo veliko uzbuđenje na utakmici, posle bega Mbapea i slobodnog udarca sa oko 20 metara. Antoan Grizman sjajno je plasirao loptu preko "živog zida" i pogodio prečku! Da je bio malo precizniji, golman Franko Armani sasvim sigurno ne bi uspeo ništa da uradi.

5' Argentinci su imali jedno neuspešno ubacivanje iz slobodnog udarca i takođe neproduktivan beg Di Marije po levom krilu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC