• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Može li sada Liverpul da pomogne Zvezdi?

Autor mondo.rs

Crveno-beli su otišli u Englesku bez velikih očekivanja, ali ko zna šta se ovaj put sprema među zidinama čuvenog Enfilda.

 Može li sada Liverpul da pomogne Zvezdi? Izvor: MONDO/M. Milojević

Pre 45 godina u osmini finala Kupa šampiona Crvena zvezda je eliminisala Liverpul pobedivši ga dva puta po 2:1. Nije ta 1973/74. bila istorijska sezona po crveno-bele, jer ih je već u narednom kolu zaustavio Aletiko Madrid, ali jeste po slavni engleski klub.

Poraz u revanšu bio je prvi koji je Liverpul, osnovan 1892, ikada doživeo na domaćem terenu u međunarodnim takmičenjima. Prvi i jedini u 20. veku! Ispostavilo se, bio je i prekretnica da klub sa Enfilda postane jedan od najvećih i najpoznatijih u svetu.

Igra Crvene zvezde pod komandom Miljana Miljanića u Engleskoj je opisana kao "doktorska disertacija", a u Liverpulu su umeli da izvuku pouke. U narednih 10 godina osvojene su četiri od ukupno pet titula prvaka Evrope. Ta peta, poslednja, stigla je mnogo kasnije, 2005, a u međuvremenu su bila i još tri finala.

 "Ne primećuje se možda na prvi pogled, ali uvek se vraćam na tu utakmicu protiv Crvene zvezde.i poredim je sa današnjim utakmicama. Od tog trenutka krenule se promene, učili smo više, bili smo oprezniji... U suštini, potpuno smo promenili stil igre", ne zaboravlja čuveni desni bek "Redsa", Kris Loler, jedan od aktera pomenutog dvomeča.


Taktički zrela igra crveno-belih, kratka dodavanja i čuvanje lopte u posedu opčinili su tadašnjeg domaćina, koji je rešio da ubuduće i sam spusti loptu na zemlju i zaigra sa više razmišljanja, umesto klasičnog "napucavanja" ka protivničkom šesnaestercu.

Pomenuti dvomeč, kojem će u sredu, 24. oktobra i u utorak, 6. novembra kada je revanš u Beogradu, biti okruglo 45 godina, Liverpulu je doneo zaokret ka svetskoj slavi, Crvenu zvezdu je svrstao među velikane evropskog fudbala, a Miljanu Miljaniću obezbedio klupu Real Madrida.

Sudbina je rešila da se crveno-beli i crveni ponovo sastanu ove sezone u grupnoj fazi Lige šampiona, 26 godina pošto je Zvezda prethodni put bila među najboljima, koje je i sama pokorila 1991.

Kao i 1973. - uprkos tome što su imali 2:1 iz prve utakmice - Zvezdini fudbaleri na Enfild stižu bez velikih očekivanja protiv prošlosezonskog finaliste Lige šampiona i jednog od glavnih kandidata da 1. juna na madridskoj "Vandi" podigne pehar, ali ko zna, možda se među zidinama čuvenog stadiona ponovo sprema nešto veliko? Možda ne za danas, ali za neka buduća vremena...

Ukoliko bi izabranici Vladana Milojevića uspeli da izbegnu poraz (ili makar ne dozvole ubedljiv kao u Parizu, gde ih je PSŽ savladao 6:1) bio bi to podvig vredan da se zadovoljni vrate kući i smernica kako da nastave.

Predstojeća utakmica, svakako, pokazaće koliko brzo je sposoban ovaj tim Crvene zvezde da uči i prilagođava se trenutno najboljima. Svaki pomak u odnosu na izdanje protiv Pari Sen Žermena pre 20 dana bio bi uspeh.

Šta sledi, videćemo u sredu od 21.00...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC