• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grčki mediji pred meč sa BiH: Loša aura i bijeda

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Mediji u Grčkoj nisu posvetili preveliku pažnju selekciji BiH dok ne polažu mnogo nade ni u svoj tim kojem je ovo "prilika da povrati vjeru u sebe". Predviđamo i sastav grčke selekcije u Zenici.

 Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo BiH Grčka prenos TV Nova BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Grci su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo započeli pobjedom protiv Lihtenštajna u Vaduzu (0:2) golovima Kostasa Fortunisa i Tasosa Donisa.

Igra je bila daleko od spektakularne, ali su Heleni "odradili" profesionalan posao i u Zenicu stižu sa dosta više samopuzdanja koje im je i te kako bilo poljuljano zbog rezultata u Ligi nacija. Grci su na startu zabilježili dvije pobede i dva poraza, što je bilo dovoljno Fudbalskom savezu Grčke da otpusti selektora Miheala Skibea koji je tim predvodio u posljednje tri godine, a posao je zadržao iako nije izboren plasman na Mundijal u Rusiji.

Kormilo je preuzeo Angelos Anastasijadis (66) koji je u Ligi nacije imao polovičan učinak, pobjedu protiv Finske i poraz od Estonije. Anastasijadis ima više od dvije decenije trenerskog iskustva, pošto je bio šef struke Kavale, Edesaikosa, PAOK-a, Iraklisa, Panatinaikosa, Janjine, Platanijasa, AEL-a i reprezentacije Kipra.

NEMAMO STRAH, IDEMO NA POBJEDU

Anastasijadis je prvi grčki stručnjak na klupi ove reprezentacije nakon 17 godina. Posljednji je bio Nikos Hristidis 2001, da bi nakon toga Grke vodili Oto Rehagel, Fernando Santoš, Klaudio Ranijeri i Serhio Markarijan.

Predsjednik saveza Vagelis Gramenos je nakon imenovanja novog selektora istakao da je potrebno "u tim unijeti karakteristike koje su potrebne nacionalnoj reprezentaciji". Novi selektor je pozvao nekolicinu mlađih igrača koji nastupaju u domaćoj ligi, dok je tu i dalje "gro" tima koji je BiH ostavio bez baraža za Svjetsko prvenstvo u kojem je glatko poražen od Hrvatske.

Iako Lihtenštajn nije protivnik koji ima veliki pedigre, a i rezultat je mršav, Grci su izgledali dosta energičnije nego u Ligi nacija, što je izazvalao pozitivne komentare u tamošnjim medijima. Posebno su istakli želju njihovih reprezentativaca da oni budu protagonisti i diktiraju tempo sa loptom u nogama, što je pod Skibeom nedostajalo čak i u mečevima protiv timova sa renomeom Lihtenštajna, stoji na sajtu "Agona Sports".

"Postoji dosta nesigurnosti u to da li naš tim može odigrati dobro poslije veoma loših nastupa u Ligi nacija, ali i dobrog nastupa u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Nismo imali dobre rezultate od 2014. godine i tim je pao u nemilost grčkih navijača koji su mnogo više zainteresovani za klupski fudbal nego za reprezentaciju. To je postalo još izraženije od 2014. godine. Ali, većinom vlada nesigurnost. Mnogi smatraju da možemo izboriti remi u Zenici i to bi bio veoma dobar rezultat za nas".

"Smatram da će se Anastasijadis odlučiti za defanzivan pristup, dok će se u napadu osloniti na brzinu Donisa koji će igrati umjesto Mitroglua. Naš novi tim je dosta mlad i neiskusan, ali ima i nekoliko igrača sa iskustvom u timu. Velika stvar je i jedinstvo koje je bilo izgubljeno u nekoliko proteklih godina. Zbog te hemije u timu vjerujem da možemo doći do drugog mjesta u grupi iza Italije. Sutrašnji meč je veoma važan za moral tima i cijele kvalifikacije", rekao je za MONDO Sarantos Kaperonis novinar portala "Agona Sports".

Vasilis Sambrakis, kolumnista grčke Gazete ("Gazzeta.gr") i novinar televizije "OTE" smatra da je meč u Zenici prilika za Grke da dokažu da ponovo mogu postati tim koji može izboriti plasman na veliko takmičenje, iako u to malo ko vjeruje.

"Bila je to utakmica protiv amatera i tako o njoj treba suditi. Međutim, u stvarnosti, bila je to borba reprezentacije Grčke protiv svoje frustracije, nesigurnosti, unutrašnje kontroverze, loše aure i bijede. Novoformirani tim, koji je bio bez glavnih igrača, poglavica, je dobro odradio 'osnove' i bio kreativan. Ali, rezultat na 'Bilinom polju' je ono što je potrebno da bi se ekipa ponovo izgradila. 'Bez rezultata, nije moguće' rekao je Oto Rehagel koji je tim preuzeo u sličnoj situaciji. Trener i igrači neće pomoći, već rezultati".

"ZMAJEVI" I GRCI - POSLJEDNJI "KLINČ" U ZENICI

"Loša stvar je što novi selektor i igrači nisu prošli ovako jaku utakmicu zajedno. Ali, dobro je da je četiri-pet fudbalera koji su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo izborili remio (0:0) i dalje tu. Moraćemo biti solidni u odbrani i biti spremni da 'patimo' u nekim dijelovima meča".

"Od našeg posljednjeg duela, Bosna je postala još bolji tim što potvrđuju rezultati iz Lige nacija. Grčka dobrim rezultatom može uvjeriti sebe, svlačionicu, da ima kvalitet. Jer ako je svlačionica uvjerena, onda se nešto može napraviti", istakao je Sambrakis u svojoj kolumni.

Uvid u to koliko zapravo Grci vjeruju u svoj tim ilustruje i činjenica da na sajtu Katimerinija, najtiražnijeg dnevnog lista, kao i televizija "Nova Sports" i "Skai" nije posvećena prevelika pažnja duelu u Zenici. Može se naći samo par šturih i osnovnih informacija.

MOGUĆI SASTAV GRČKE

Na spisku za duele sa Lihtenštajnom i BiH zbog povreda nisu našli Kostas Manolas, Kirijakos Papadopulos, Panajotis Recos, Vasilis Torosidis, Konstantinos Stafilidis, Lazaros Hristodolopulos i Dimitris Pelkas.

U međuvremenu se povrijedio i Petros Mantalos, a dodatnu glavobolju selektoru Grčke zadaje povreda Sokratisa Papastatopulosa, ključnog čovjeka odbrane. On će najvjerovatnije biti spreman sutrašnji duel, dok je umjesto Kostasa Mitroglua, koji se povrijedio, pozvan napadač Panionijosa Fiorin Durmišaj.

Ali, za mjesto u napadu najveće šanse se daju napadaču Štutgarta Anastasiosu Donisu.

Glavnu riječ na sredini terena, ali i na meču, je u Vaduzu vodio Kostas Fortunis i njegovo mjesto u prvih 11 je skoro pa zagarantovano pošto je jedini "ofanzivni" vezni u timu. Podšku će imati u Karlosu Zeki i Andreasu Samarisu.

Prvi je zadužen za "prljavi" posao, dok veznjak Benfike ima zadaću da poveže tim na sredini. Na meču protiv Lihtenštajna po desnom krilu je djelovao Jorgos Masuras, koji je bio asistent Donisu kod drugog gola.

Njega će odbrana "zmajeva" morati držati na oku. Isto se ne može reći za njegovog kolegu na suprotnom boku, Tasosa Bakasetasa. Krilo AEK-a je doživjelo velike kritike grčke javnosti. Meč u Vaduzu je napustio u 71. minutu kada ga je zamijenio Dimitris Kolovos.

PROSINEČKI SAOPŠTIO SASTAV: IMAMO ČETIRI PROMJENE

Iako je Bakasetas van forme, ukoliko se nađe u sastavu, Ibrahim Šehić bi morao obratiti pažnju na njegov šut iz daljine. Posljednja četvorka će biti jača za Papastatopulosa, koji je dugi niz godina "duša" tima.

Pored njega bi se trebao naći Dimitris Siovas. Na desnom beku je "zacementiran" Mihalis Bakakis, a na lijevom Leonardo Kutris. Mjesto među stativama pripada golmanu Benfike Odiseasu Vlahomidisu.

Dakle, prvih 11 selekcije Grčke u Zenici bi trebalo da čine (4-2-3-1):

Vlahomidis - Bakakis, Papastatopulos, Siovas, Kutris - Samaris, Zeka - Masuras, Fortunis, Kolovos (Bakasetas) - Donis.

Meč na Bilinom polju se igra u utorak od 20.45 (prenos TV Nova BiH).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC