• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija ima umetnika, sreće i BOD protiv Portugala!

Autor mondo.rs

Hrabrost se isplatila - Srbija se iz Portugala vraća s osvojenim bodom koji će sigurno ohrabriti "orlove" u nastavku kvalifikacija. Briljirali su Dušan Tadić i Marko Dmitrović, Portugal se ispromašivao.

Ne, Srbija nije briljirala na "Da Lužu", ali iz ove utakmice se neće pamtiti greške u dodavanjima, malo panike i inicijativa Portugala, pamtiće se velika hrabrost "orlova" koji su u Lisabonu dali sve od sebe za veliki bod na startu kvalifikacija za EURO2020.

Pamtiće se i minijature magičnog Dušana Tadića, strelca sa "kreča" iz 7. minuta, kao i lavovska partija Marka Dmitrovića koji samo jedan šut nije mogao da zaustavi.

Bio je to projektil Danila Pereire koji je kao od šale prošao kroz našu oslabljenu sredinu terena i loptu poslao u rašlje. Pre i posle toga, njegovi saigrači su se prilično ispromašivali, a u 74. minutu nisu imali ni sreće, kada je arbitar Šimon Marčinjak poništio penal.

Antonio Rukavina je igrao rukom posle spuštene lopte glavom Andrea Silve, ali je uverljiv govor tela srpskih igrača i njegovog pomoćnika bio dovoljan da promeni odluku.

Nije to obeshrabrilo Portugalce koji su napali još jače do kraja utakmice i poslednju šansu imali preko Pepea u četvrtom minutu nadoknade, ali sreća je ovoga puta pratila hrabre i odvela "orlove" do uspešnog starta kvalifikacija.

Pa da ih i nastavimo u istom tonu!

PORTUGAL - SRBIJA 1:1 (1:1)


Gostovanje prvaku Evrope, bez čak pet reprezentativaca, otvorilo je šansu igračima koji imaju manje iskustva u nogama i može se reći da su u potpunosti iskoristili datu šansu. 

Posebno impresivan u dva meča bio je Marko Dmitrović, iako su ga savladali i Nemci i Portugalci, istakao se i Nikola Milenković neverovatnim startovima, Nemanji Maksimoviću je "motor" radio i u 90. minutu, Darko Lazović je opravdao poziv u nacionalni tim i s pravom postavio pitanje zašto ga ranije bilo u sastavu...

Ipak, priznanje za najboljeg pojedinca meča pripalo je Dušanu Tadiću koji u ovom trenutku igra na nivou najboljih fudbalera današnjice.

Briljantne partije u dresu Ajaksa ove sezone, posebno protiv Real Madrida u Ligi šampiona, na svo umeće naše "desetke" nadogradile su mu i samopouzdanje, stoga se dobar deo utakmice na "Da Lužu" poigravao sa Portugalcima.

Tako je bilo i na startu meča kada je posle kombinacije sa Ljajićem "bocnuo" loptu za Gaćinovića, da bi ovaj natrčao na Patrisija koji ga je faulirao za penal.


Iako je promašio prethodna dva jedanaesterca za Srbiju u Ligi nacija, treći put je Dušan Tadić bio precizan i doveo je Srbiju u vođstvu, ali kolateralna šteta iz toga bila je povreda strašno korisnog Mijata Gaćinovića koga je, potpuno neočekivano, zamenio Nemanja Radonjić.

To je značilo da će vihorno krilo na levu stranu i da će Adem Ljajić u sredinu pored Nemanje Maksimovića, što je sa sobom povlačilo i mnogo veći prostor za Portugalce u tom delu terena, a upravo su na taj način i postigli gol u 41. minutu preko Danila Pereire, kada je video "rupu" i odluči da napravi korak više, a potom i da oproba razoran šut.


Izjednačujućem golu Portugala prethodile su dve kolosalne šanse za Rafu Silvu i Kristijana Ronalda, s tim da je CR7 iz igre morao već posle pola sata zbog povrede.

To je značilo da ni na četvrtoj utakmici protiv Srbije nije dao gol, a od tada je na terenu postojao samo jedan umetnik sa loptom - Dušan Tadić.

Neverovatne driblinge je pokazao Danilu, koga je petom okrenuo oko sopstvene ose, uspevao je da pasovima "pocepa" odbranu Portugala i da omogući saigrače da uđu u gol, ali ili su davali sebi prejak "for", ili bi se te šanse završavale nešto lošijim udarcima preko gola Ruija Patrisija.


Krstajić je odbijao da se povuče i da uvede još jednog defanzivnog veznog, mada nismo videli ni Jovića, a poslednjih dvadesetak minuta gledali smo haos ispred gola Dmitrovića.

Srbija je ostala bez snage i sa svih strana su pretile opasnosti. "Tukli" su Andre Silva, Bernardo Silva, Rafa Silva i Rafael Gerero, završilo se udarcem Pepea, a ne treba zaboraviti ni na poništeni penal za Portugal.

Imali smo sreće, ali sada treba da je iskoristimo... 

Portugal sada ima dva remija iz dve utakmice, dok je Ukrajina večeras na jedvite jade pobedila Luksemburg, što nas stavlja u dobru poziciju pred nastavak kvalifikacija i već junski dvoboj u Kijevu, a zatim i susret sa Litvanijom u Beogradu.

PORTUGAL (4-3-3): Patrisio - Kanselo, Pepe, Dijaš, Gereiro - Karvaljo, Danilo, R. Silva (od 85. Gedeš) - Ronaldo (od 30. Pici), B. Silva i Souza (od 58. A. Silva..

SRBIJA (4-2-3-1): Dmitrović - Rukavina, Spajić, Milenković, Mladenović - Maksimović, Gaćinović (od 21. Radonjić), Lazović (od 67. Živković), Tadić, Ljajić (od 86. Milinković-Savić) - Mitrović.

Meč sudi Simon Marčinjak.


N     A     J      A     V     A

Vreme je!

Srbija u Lisabonu protiv Portugala počinje novi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u kojima, po pravilu iz 21. veka, uopšte nismo uspešni, ali spremni smo za rušenje tradicije na velelepnom stadionu "Da Luž" (20.45).

"Orlovi" su se u dobrom svetlu predstavili u prijateljskom meču protiv Nemačke (1:1) prošle srede, dok je Portugal remizirao bez golova sa Ukrajinom u 1. kolu kvalifikacija.

Jasno je koliko žarko šampion Evrope želi pobedu u bar jednom od prva dva meča protiv najozbiljnijih ekipa u grupi "B", ali i Srbija će biti izuzetno motivisana da pokaže da je nova generacija fudbalera spremna da obezbedi plasman na još jedno takmičenje.

Poznato je od ranije da je Mladen Krstajić "jedva skrpio" tim za gostovanje Portugalu zbog povreda velikog broja igrača, dok su se neki i oporavili i biće spremni za meč.

Tako ne možemo da računamo na Nemanju Matića, Aleksandra Kolarova, Aleksandra Prijovića, Ljubomira Fejsu i Filipa Kostića, dok su "zeleno svetlo" dobili Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović koji su izabrani u startnih 11.

Na mestu levog beka će biti "drugopozivac" Filip Mladenović, u veznom redu nema mesta za Sergeja Milinković-Savića dok će defanzivniju ulogu imati Mijat Gaćinović, a mesto startera zadržali su Darko Lazović i Adem Ljajić. Luka Jović je i pored dobre igre u Volfsburgu ostao na klupi, tako da će Srbija meč početi s jednim napadačem.

Što se tiče Portugala, njihova ekipa je pretrpela brojne kritike tamošnje štampe zbog blede igre protiv Ukrajinaca, tako da je Fernando Santoš napravio nekoliko promena.

Podsećamo da je kolumnista MONDA i novinar SOS kanala Nebojša Petrović na "Stadionu svetlosti" u Lisabonu, tako da vas brzo očekuju ekskluzivne izjave, fotografije i video-snimci sa lica mesta.

IZ MINUTA U MINUT:

90+6' - KRAJ!

90+4' - Pepe!

Ovo već postaje bizarno šta je sve promašio Portugal večeras. Ali, sreća prati hrabre!

90' - Gereiro!

Strašan šut beka Dortmunda s leve strane, pola stadiona je već videlo loptu u mreži, ali to ih je prevarilo. Samo pored gola.

90' - Pet minuta nadoknade!

86' -
Žuti karton za Tadića zbog pomeranja lopte s mesta prekršaja. Milinković-Savić menja Ljajića. Loš slobodnjak potom Gereira koji je pogodio živi zid.

85' - Kakav blok Adema Ljajića!

Portugal je krenuo po gol za pobedu, ali neverovatno je u blok Bernarda ušao Adem Ljajić, da bi potom Živković dobio faul i zaustavio napad Portugala.

Gedeš je ušao umesto Rafe Silve.

82' -
Jedina dilema kod Pepea je da li je veći simulator ili provokator. Sada je Nikola Milenković na vreme sklonio ruke sa njega, ali ni to mu nije smetalo da traži jedanaesterac, a potom i da pokuša da se obračuna sa našim igračima.

79' -
Nervozna je Srbija u ovom trenutku, sada se Uroš Spajić zaleće i faulira A. Silvu u opasnoj zoni i to za žuti karton. Odlična odbrana Marka Dmitrovića posle šuta Rafaela Gereira, drugu utakmicu zaredom briljira naš golman.

76' -
Preoštar start Mladenovića i zaslužen žuti karton.

74' - Penal! NIJE!

Antonio Rukavina je ispružio ruku i lopta ga je pogodila u taj deo tela posle skoka Rukavine, Marčinjak je pokazao na penal, ali nakon konsultacije sa pomoćnikom - odustao je od te odluke. Ovde nema VAR-a, ali izgleda da je pomoćnik mislio da je ofsajd u pitanju.


71' - KARAMBOL!

Ako smo u prethodnoj situaciji imali sreće, šta reći za ovu. Bernardo Silva je na levoj strani zalomio našu odbranu, poslao loptu u kazneni prostor, tamo su se Portugalci ispromašivali i jedva smo spasili živu glavu.

Na drugoj strani Tadić baca na pod Karvalja i Danila i šutira pored gola.

70' - Sreća!

Andre Silva je na desnoj strani predriblao Filipa Mladenovića, uputio loptu na suprotnu stranu, ali srećom ni Karvaljo ni Bernardo ne reaguju dobro.

67' -
Živković menja Lazovića, Srbija nastavlja da igra kao i do sada.

65' -
Srbija pokušava da odigra na Mitrovića koji bi potom spustio loptu nekom od ofanzivnih igrača, dok Portugal strpljivo igra i vreba centaršut za Andrea Silvu, ali odlično skaču naši štoperi pored njega.

58' -
Andre Silva na terenu umesto nevidljivog Dijega Souze.

54' - Ljajić!

Kao protiv Nemačke... Napad po desnoj strani i lopta za Ljajića koji dolazi iz drugog plana, ali i ovoga puta je lopta otiša preko gola. Nekontrolisan šut!


51' -
Nemanja Radonjić se oslobodio dvojice čuvara i potom brzopleto šutirao ka golu Patrisija, i to loše, dok se za to vreme Aleksandar Mitrović žalio na mučki udarac Pepea pesnicom u leđa, što nije moglo da se vidi na snimku.

49' - Lazović!

Lepo ga je video Mitrović na desnoj strani, imao je "jedan na jedan" sa Gereirom, lako ga je prevario i namestio se na šut levom, ali to mu je slabija noga.

46' -
Dobro je, Tadić je na terenu, nema promena...

45+3' - Igra se Dušan Tadić sa rivalima!

Sada je okrenuo Danila petom oko svoje ose, ušao u kazneni prostor, ali ni iz ovoga nismo uspeli da napravimo više od kornera. Loše se lopta odbila našim igračima, napucali smo Pepea. To je bila i poslednja šansa u haotičnom prvom poluvremenu.

Ono što ne valja jeste da Tadić deluje povređeno...

45+1' -
Ružan faul Pepea koji je kramponima u zglob udario Tadića, i pri tome je tvrdio da ga nije dirao, za šta je dobio žuti karton, ali loš prekid.

45' - Tadić!

Bio je to odličan centaršut Radonjića s desne strane, dobio je Mitrović duel i spustio loptu Tadiću, ali loše šutira naša "desetka". Ide lopta preko gola.


41' - GOL! DANILO! 1:1!

Rizik se nije isplatio, Portugal je kaznio taktiku Mladena Krstajića.

Osetio je Danilo Pereira da ima prostora da "povuče" kroz sredinu terena gde Srbija ima samo jednog pravog centralnog veznog igrača, Nemanju Maksimovića, nije bio blizu Adem Ljajić koji mu čini parnjaka, probao je da ga stigne i Aleksandar Mitrović, a onda je fudbaler Porta raspalio po lopti i pogodio rašlje Marka Dmitrovića.

Isuviše dobar udarac, šteta!

35' -
Dušan Tadić pleše na terenu "Da Luža". Sada je "izmislio" asistenciju za utrčalog Filipa Mladenovića, ali je ovaj kasnio pola sekunde. Na drugoj strani Portugalci ponovo traže penal, Simon Marčinjak odmah odmahuje glavom posle pada Bernarda Silve. Adem Ljajić je stao na loptu, riskantno - i čisto!

30' -
Ne može i definitivno. Pici menja Ronalda.

29' -
Kristijano Ronaldo je probao da istrči po levoj strani uz aut-liniju, ali čim je zastao to je značilo samo jedno. Osetio je bol u zadnjoj loži i odmah zatražio lekarsku intervenciju. Ne deluje da je u pitanju naivna stvar...


23' - Kakav fudbaler je Dušan Tadić! Traži penal Ronaldo...

"Pocepao" je odbranu pasom za Nemanju Radonjića kreativni vezista, istrčao je fudbaler Marseja ispred Patrisija, ali je dao dug for. Na drugoj strani Ronaldo pored Milenkovića traži jedanaesterac, ali nema osnova za to.

22' -
Odmah pometnja nakon dubinskog pasa Karvalja za Ronalda, uspeo je da skoči i primi loptu pored Mladenovića, ali nema šut.

21' -
Iznenađenje: Mijata Gaćinovića menja Nemanja Radonjić.

20' -
Srbija je provela nekoliko solidnih minuta na polovini Portugala, videli smo odličan prodor Darka Lazovića i dva "tanka" kornera, a čeka se izlazak Mijata Gaćinovića.

15' - Marko Dmitrović!

Druga izvanredna intervencija našeg golmana koji čuva za sada Srbiju. Odbrana je ponovo zaspala, lopta se "rikošetirala" u noge Portugalcima, šutirao je Rafa Silva, a Dmitrović je vrhovima prstiju sačuvao mrežu.


11' -
Srbija deluje panično u odbrani, lako Portugalci "ostavljaju" povratne lopte, na sreću je ovoga puta Antonio Rukavina otklonio opasnost.

9' - Ronaldo!

Naljutili smo najboljeg fudbalera Portugala koji je osvojio loptu i namestio se na šut desnom sa 18 metara, ali fantastična odbrana Marka Dmitrovića.


8' - GOOOOOL! TADIĆ! SRBIJA VODI 1:0!

Promašio je dva penala za Srbiju naš najbolji fudbaler Dušan Tadić, ali sada ne greši. On na jednu stranu, Patrisio na drugu. Srbija vodi.

7' - Kakva šansa za Gaćinovića! Penal!

Fenomenalna akcija reprezentacije Srbije koja je krenula od Maksimovića, lepo su kombinovali Ljajić i Tadić, a potom je Gaćinović izbio pred Patrisija, pokušao da ga lobuje, ali je golman Vulverhemptona napravio penal.

Simon Marčinjak je pokazao na "belu" tačku i razljutio Portugalce.

4' - Karvaljo!

Kakva šansa za Portugal odmah na startu meča... 

Poslao je sjajan centaršut sa desne strane Kanselo, loše je reagovao Rukavina i "uštopovao" je loptu za Souzu na pet metara, spetljali su se tu Spajić i Milenković i nisu uspeli dobro da izbace loptu, do nje je došao Karvaljo i promašio ceo gol.

Imali smo mnogo sreće!

1' -
Meč je počeo!


- Intoniraju se himne!

- Filip Mladenović
je poslednju utakmicu u dresu Srbije odigrao 2016. godine. Bio je to prijateljski duel sa Ukrajinom (0:2). Kada su u pitanju takmičarske, još u kvalifikacijama protiv Republike Irske (2:2) 2016. godine. 

- Formacijski to izgleda ovako.


- U odnosu na meč sa Ukrajinom, Fernando Santoš je na klupi ostavio Andrea Silvu, Rubena Neveša i Žoaa Mutinja. Šansu su umesto njih dobili Dijego Souza, Danilo i Rafa Silva.

- Da ne ureknemo, ali Kristijano Ronaldo nije nikada dao gol protiv Srbije. Ovo mu je četvrti meč protiv "orlova", a u jednom je njegova ekipa slavila.

- U isto vreme u našoj grupi "B" igraju Luksemburg i Ukrajina. Zanimljivo, trenutno je Luksemburg prvoplasiran sa tri boda pošto su u prvom meču pobedili Litvaniju, dok su Ukrajina i Portugal odigrali bez golova.

- Ovo će biti deseti trijumf u istoriji između Portugala i Srbije. Do sada su Portugalci slavili pet puta, poslednji put u kvalifikacijama za EURO2016 u Beogradu (2:1), dok i Srbija ima dve pobede, ali još kao Jugoslavija - iz šezdesetih i osamdesetih godina.

- Šta očekujete večeras?

Anketa

Kakav ishod očekujete na meču Portugal - Srbija?

  • Pobedu Portugala

    37.04% (50)

  • Pobedu Srbije

    37.04% (50)

  • Remi

    25.92% (35)

Kakav ishod očekujete na meču Portugal - Srbija?

Rezultati


"Ne bojimo se!", poručio je Mladen Krstajić na konferenciji u Lisabonu.

- Ko će biti pet ključnih igrača Srbije u kvalifikacijama? Ovo je naše mišljenje!

- Šta je to Srbija radilo dobro u kvalifikacijama iz 21. veka u kojima je bila uspešna i tako je uspevala da se domogne glavnog turnira? Podsetite se!

- Pogledajte gostovanje "hroničara" reprezentacije Nebojše Petrovića u podkastu "Sve u 16" u kom je govorio o Mladenu Krstajiću, fudbalerima, selektoru...

SVE U 16: Nebojša Petrović o reprezentaciji Srbije
Izvor: YouTube/Mondo Porta

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

No

Čemu hvalospevi kad su imali 40 % poseda i tri puta manje šuteva, a zadnjih pola sata odigrali na nivou reprezentacija iz šestog šešira?

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC