• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bratska poseta: Predsednik PAOK-a uz Partizan

Autor mondo.rs

Gazda solunskog PAOK-a Ivan Savidis posetio je danas Partizan. Pokloni za gosta iz Grčke.

Kontroverzni predsednik solunskog PAOK-a Ivan Savidis, veliki prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, boravio je danas u Beogradu i posetio FK Partizan.

Poznato je da navijači dva kluba imaju takoreći bratske odnose, da jedni druge podržavaju, gostuju na utakmicama ova dva kluba.

Savidis je razgovarao sa generalnim direktorom Milošem Vazurom i poželeo je Partizanu uspeha u Ligi Evrope.

Ivan Ignatjevič Savidis rođen je 1959. u tadašnjoj sovjetskoj republici Gruziji i važi za jednog od najbogatijih Rusa. I blizak je prijatelj ruskog predsednika Vladimir Putina, ali i doskorašnjeg grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

On je poreklom, zapravo, Grk i to kakvkaski Grk, kako se nazivaju Grci koji su pred turskim osvajanjima bežali u južnu Rusiju, Ukrajinu i Gruziju. Ali, NE GOVORI grčki jezik, iako u Solunu živi gotovo tri decenije.

Od dečaka koji je od kuće pobegao kad mu je bilo 14 godina u Rostov, gde je radio u fabrici duvana i učio, došao je do pozicije jednog od najbogatijih Rusa/Grka.

Savidis je trenutno najveći ruski prerađivač duvana. Njegova fabrika "Donskoj Tabak" godišnje proizvodi 30 milijardi cigareta. Naravno, osim što je sposoban, Savidis ima i zaleđinu u vidu prvog čoveka ruske države. Savidis je bio i poslanik Putinove Ujedinjene Rusije u ruskom parlamentu.

Uz to, Savidis svake godine vojnicima ruske armije pokloni milijardu cigareta.

Savidis važi za nezvaničnog "vlasnika" Soluna, čiji stanovnici ovaj grad u žargonu nazivaju "Ivangrad" ili "Ivanovo".

Čovek je, zapravo, i stvarni vlasnik Soluna, jer je tamo pokupovao: luku, gradske četvrti, delove uz obalu, velika skladišta, fabriku duvana, fabriku mineralne vode, hotel... Uz to ima i lokalnu televiziju, tri dnevna lista.

A od 2012. godine je i vlasnik PAOK-a, simbola Soluna. Klub je bio pred bankrotom, ali je Savidis zavukao ruku u džep i platio 11 miliona evra.

Omiljen je i u Grčkoj pravoslavnoj crkvi, jer ne štedi kad je "duhovnost" u pitanju i obnova manastira, pogotovo onih na Svetoj gori. Voli sebe da predstavlja kao ktitora.

Jasno je da je važan Putinov igrač u tom delu Evrope, pogotovo u godinama "ofanzive" Nemačke na Grčku. Savidis je odličan prijatelj i sa doskorašnjim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, kojeg je jednom prilikom nazvao "Robin Hud".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC