• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čekajući Godoa: Niška drama u dva čina

Autor mondo.rs

Prošla su tri cijela dana od ispada Nenada Lalatovića na niškom Čairu. Sve djeluje normalno, a svi dobro znamo da nije.

 Komentar-o-incidentu-na-mecu-Radnicki-Vojvodina-i-izjavi-Lalatovica-o-namjesteni-mecevi-Superliga Izvor: MN PRESS

(Svi likovi i događaj su izmišljeni)

Petak je veče…

Ljudi su konačno, poslije naporne radne nedjelje i dvije sedmice pauze, dočekali nastavak klupskih akcija. Srećni su, jer je njihova Borusija u novoj bundesligaškoj rundi domaćin na "Vestfalenu", čijih će preko 80.000 mjesta i ove večeri biti ispunjeno. Tek za sedam dana moraće masovno na put, negdje po Njemačkoj, gdje god "milioneri" budu igrali…

U goste dolaze "vukovi". Ljuti i ponovo gladni pobjeda, sa trenerom do nedavno omiljenim u Dortmundu. Hansom Franbergerom!

Kako je samo Borusija igrala za vrijeme njega!? Ređale su se pobjede u nizu, padali rekordi… Iako nisu postali šampioni, sezona pod Franbergerom dugo će se pamtiti na Vestfalenu.

Sve je djelovalo kao u nekoj bajci…

----------

Izdaja!

Jedina riječ koja može dočarati odluku mladog trenera da se iznenada preseli u Donju Saksoniju, grad čuvenog Folksvagena.

Par mjeseci kasnije vraća se na Vestfalen, ovaj put ne kao ljubimac domaće publike već kao ljuti protivnik za mjesto u Evropi. Kao neprijatelj! Navijači Franbergeru nisu zaboravili uspjehe, ali ni veliko razočaranje koje im je priredio tokom ljeta. Negativne emocije su jače, potpuno su preplavile publiku i počinju prve uvrede. Najgore. Na meti je i porodica trenera.

Temperamentni Hans taj pritisak ne može da izdrži. Pokušava da se kontroliše, ali ne uspjeva. Puca kao brana pod naletom mutne blatnjave bujice.

A, onda šok…

Nije valjda da su u pravu oni koji su sumnjali u prošlogodišnje pobjede i rekorde. Izgleda je sve bila laž, prosta prevara fudbala i navijača. Nepromišljeni Franberger se u direktnom televizijskom prenosu, na očigled miliona gledalaca kraj malih ekrana i onih iz prvih redova na zapadnoj tribini stadiona Vestfalen, okreće ka čelnicima bivšeg kluba i izgovora: "Sve ću da otkrijem. Svaku namještenu utakmicu. Sve!"

----------

Tri dana kasnije…

Kolo nije ni odigrano, sve je stalo.

"Franberger hitno saslušan u policiji", "Tužilaštvo pokrenulo istragu", "Da li je sve prevara? Franberger kaže da jeste", "Bundesliga je namještena", "Borusija i sačesnici pred najvećom kaznom"…

Cijela Nemačka fokusirana je na "slučaj Franberger". To je udarna vijest u svim medijima. U specijalnim televizijskim emisijama smjenjuju se gosti: od fudbalera, sudija, advokata, pravnika, policije… Nijemci ne sjede i ne čekaju da se problem riješi sam od sebe. Znaju da to nije moguće i da će, ako budu ćutali, sve još više potonuti u mulj. Uostalom, u pravnoj državi svima je jasno kakve su posljedice za prevaru. Žele agresivnim terapijama da izliječe "opaku bolest", da oporave nacionalni sport.

Dužni su to navijačima!

----------

(Svi likovi i događaji NISU izmišljeni)

Petak je veče…

Vojvodina gostuje Radničkom na Čairu. Nišlije Nenadu Lalatoviću valjda ne mogu da oproste to što ih je napustio i preselio se u Novi Sad. Možda je nešto drugo u pitanju.

Najviše par hiljada navijača, koji ni sami ne znaju šta rade na Čairu u petak poslije podne (vjerovatno nisu imali pametnija posla), vrijeđa trenera novosadskog kluba. Toga su svjedoci samo ti "nesrećnici" na tribinama, televizijski prenos kasni 35 minuta.

Konačno, stiže i slika iz Niša. Malo fudbala, malo šou Lalatovića. Navikli smo. Ništa čudno. Čekamo poluvrijeme da vidimo najzanimljivije detalje i ta dva gola. Sve ono što smo propustili dok je neko, prema riječima direktora Vojvodine Nikole Lazetića, ometao signal Arene sport.

Ali, umjesto "highligtsa" gledamo predstavu uživo!

Lalatović bjesni pored terena, svađa se sa svima, pa čak i sa "čika Mišom", novim trenerom Radničkog, koji ga je ne tako davno smirivao u Kruševcu na konferenciji za medije, kada se sukobio sa portparolkom kluba. Ni Milorad Kosanović više ne može da toleriše temperament mlađeg kolege.

I bum! Kako bi mladi rekli, kadar NEVERA!

Lalatović u žučnoj raspravi, okrenut ka zapadnoj tribini tamo gdje obično sede članovi uprava dva kluba. Nekome se obraća i jasno mu se čita sa usana: "Ovoga mi krsta, sve ću reći. Svaku namještenu utakmicu. Sve", nastavlja i gestikulacijom prelazi prstom preko vrata.

Tajac!

Nekako stidljivo, stihijski se dan kasnije piše o incidentu. Da se razumijemo, nije to običan incident. Ne. U pitanju je svojevrsni SKANDAL! Hitna i transparentna istraga je moranje.

Nadležni daju protokolarne izjave. Iz FSS samo kratke rečenice Ivana Petrića, oficira za integritet Fudbalskog saveza Srbije i to nakon poziva novinara.

"To što je uradio Lalatović zahtijeva hitnu reakciju nadležnih organa FS Srbije, odnosno pokretanje disciplinskog postupka. Ponašaćemo se odgovorno i u skladu s propisima. Očekujemo od Lalatovića da u pisanoj izjavi objasni sve što je rekao i da dostavi dokaze za tvrdnje o namještanju utakmica".

Slično je rekao i u slučaju Dragana "Recka" Antića u maju ove godine. Čelnik Dinama iz Vranja pričao je o "20-30 režiranih utakmica u Superligi", uslijedio je odgovor FSS i kraj. KRAJ! Sve se brzo zaboravilo.

Prije tri dana dogodio se incident na Čairu. Čitamo pojedinačne i sporadične izjave. Čini se da je Vojvodina namjeravala nešto da učini u nedjelju. Predsjednik Vojislav Gajić je pozvao novinare u Sportski centar "Vujadin Boškov", a onda se nije pojavio. Zašto? Šta je želio da kaže? Ko ga je spriječio? Bez odgovara!

Od Lalatovića ni traga ni glasa. Kažu da ni u klubu ne znaju gdje je. Država i tužilaštvo još nisu reagovali, FSS je rekao šta je imao u dvije rečenice.

A, navijači i narod čekaju. Samo da ne bude kao u Beketovoj drami…

(Vladimir Sukdolak)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC