• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promjene u Lige nacija: UEFA "pogurala" Hrvate

Autor mondo.rs

Evropska fudbalska unija objavila novi sistem za sezonu 2020/21 i obrazložila razloge za tu odluku.

 UEFA Liga nacija - promjene u takmičenju Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

UEFA je svoje najnovije "čedo" odlučila da dodatno dotjera pred drugo izdanje takmičenja. Liga nacija će u sezoni 2020/21 proći kroz određene "kozmetičke" promene.

Kako je u utorak potvrđeno na zvaničnom sajtu UEFA, Liga nacija će se i dalje igrati u četiri divizije, ali će sada divizije A, B i C imati po 16 učesnika, dok će u najnižem rangu biti sedam najslabijih selekcija.

Ovo će biti promjena u odnosu na dosadašnjih 12 timova u A diviziji, 15 u B diviziji i po 16 u preostala dva ranga. To znači da će u novom izdanju takmičenja svi članovi prve tri divizije igrati po šest utakmica, umjesto dosadašnjih razlika između četiri i šest utakmica.

Preostalih sedam timova će u D diviziji igrati u jednoj grupi od četiri i jednoj grupi od tri tima.

Promjena sistema je dovela do određenih pomjeranja i donekle obesmišljavanja prve sezone Lige nacija. Razlog za to je da pojedine selekcije koje su zauzele posljednje mjesto u svojim grupama na kraju ipak neće igrati u nižem rangu u izdanju za 2020/21 sezonu.

To se prije svih odnosi na najupadljivije primjere - Njemačku, Hrvatsku, Island i Poljsku. Ove četiri selekcije su bile očekivane u B diviziji nakon neuspešnog učešća u A diviziji prošle jeseni, ali ih je ova promjena spasila toga.

Srbija, sa druge strane, svakako ostaje u B diviziji, za šta su se izborili prvim mjestom u svojoj grupi C divizije, ali će im se zbog promena sistema u tom rangu pridružiti i Rumunija, selekcija koja je završila iza "orlova" u grupi C4.

Ipak, mada će Srbija svejedno učestvovati u B diviziji, nije da ove promjene nikoga ne dotiču, jer sada "orlovi" neće moći da na žrijebu izvuku neke od jačih selekcija, poput Njemačke ili Hrvatske.

Nema promjene ni za selekciju BIH koja je osvajanjem grupe u premijernoj sezoni izborila plasman u A diviziju.

UEFA je kao razloge za promjenu sistema navela veći broj utakmica kojima će se dodatno smanjiti broj prijateljskih mečeva, naročito onih najjačih selekcija, povećanje sportskog fer-pleja i uvećanje vrednosti takmičenja.

Umjesto 138 utakmica koliko ih je bilo u prvom izdanju, sada će ih u grupnoj fazi biti čak 162. Time će vrijednost takmičenja biti veća, jer je njegova komercijalna vrijednost uvećana. I na kraju, sportski fer-plej znači da će gotovo sve ekipe (osim u jednoj grupi D divizije) svoje posljednje mečeve u grupnoj fazi igrati u isto vreme, što nije mogao da bude slučaj u velikom broju grupa koje su imale tri reprezentacije.

Evo kako su timovi podeljeni nakon svih izmena:

A DIVIZIJA: Portugal Holandija, Engleska, Švajcarska, Belgija, Francuska, Španija, Italija, BiH, Ukrajina, Danska, Švedska, Hrvatska, Poljska, Nemačka i Island.

B DIVIZIJA: Rusija, Austrija, Vels, Češka Republika, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Slovačka, Turska, Republika Irska, Severna Irska, Bugarska, Izrael, Mađarska i Rumunija.

C DIVIZIJA: Grčka, Albanija, Crna Gora, Gruzija, Severna Makedonija, tzv. Kosovo, Belorusija, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Luksemburg, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan i Moldavija.

D DIVIZIJA: Gibraltar, Farska Ostrva, Letonija, Lihtenštajn, Andora, Malta i San Marino.

Drugo izdanje Lige nacija igra se od septembra do novembra 2020. godine, dok će završni turnir biti odigran u junu 2021. godine.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC