• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rasplet, EURO 2020: Kome šta treba, ko juri istoriju i gde su naše komšije?

Autor mondo.rs

Od četvrtka do utorka igra se poslednji ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo naredne godine, a saznaćemo još 14 selekcija koje će se pridružiti Belgiji, Italiji, Rusiji, Poljskoj, Ukrajini i Španiji.

Dolazi vreme za rasplet! Do kraja kvalifikacija, prvih u Evropi koje se cele odigravaju u toku jedne kalendarske godine, ostalo je još 50 utakmica.

Šest timova se već plasiralo na EURO 2020, a čekamo još 14 imena putnika u šest dana fudbala. Kako stoji Srbija, a kako druge selekcije iz bivše Jugoslavije? Koja grupa je najkomplikovanija i zašto grupu "I" niko neće gledati? Ovde je sve što vam je potrebno, na jednom mestu.

GRUPA A:

Engleska vodi u ovoj grupi sa tri boda više od Češke i četiri više od tzv. Kosova. Upravo ova tri tima imaju da odigraju po još dve utakmice, dok Crna Gora i Bugarska, koje nemaju šansi da se plasiraju na EURO, imaju pred sobom po još jednu utakmicu.

Ekipi Gareta Sautgejta je potrebna jedna pobeda u ta dva susreta, dok će direktan okršaj Češke i takozvane selekcije Kosova možda već u četvrtak uveče rešiti pitanje drugog putnika, pod uslovom da Česi budu ti koji slave.

U suprotnom, čekaće nas uzbudljivi mečevi u nedelju.

četvrtak:

Češka Republika - tzv. Kosovo
Engleska - Crna Gora

nedelja:

Bugarska - Češka Republika
tzv. Kosovo - Engleska

TABELA: Engleska 15, Češka 12, tzv. Kosovo 11, Crna Gora (+1) 3, Bugarska (+1) 3

GRUPA B:

Ovde nam je sve jasno jer se u ovoj grupi nalazi Srbija. Ukrajina se već plasirala kao prvoplasirana, dok je Portugalu potrebno da pobede u oba susreta protiv Luksemburga i Litvanije kako bi bilo 100 odsto sigurni da idu na EURO.

"Orlovima" je neophodno osvajanje šest bodova protiv Luksemburga i Ukrajine, ali i kiks Portugala protiv dve otpisane selekcije kako bi se kvalifikovali prvi put posle 20 godina. U suprotnom, Srbija ide u baraž u martu naredne godine.

Ukoliko Srbija ne pobedi Luksemburg u četvrtak, a Portugalci slave protiv Litvanije, onda će poslednje kolo biti rezultatski beznačajno.

četvrtak:

Portugal - Litvanija
Srbija - Luksemburg

nedelja:

Luksemburg - Portugal
Srbija - Ukrajina

TABELA: Ukrajina (+1) 19, Portugal 11, Srbija 10, Luksemburg 4, Litvanija (+1) 1

Izvor: MN PRESS

GRUPA C:

Ispostavilo se da je ova grupa interesantnija nego što su mnogi mislili da će biti. Beloursija i Estonija će završiti na poslednje dve pozicije (imaju po još jedan meč), dok vrh grupe izgleda ovako: Holandija 15, Nemačka 15, Severna Irska 12 bodova.

Osim što Severna Irska zaostaje tri boda, njihova situacija je otežana jer svoje mečeve igraju i protiv Nemaca i protiv Holanđana. I ne samo to, pobeda protiv Nemačke od jednog gola razlike im ne bi značila ništa zbog poraza 2:0 u prvom međusobnom meču, dok protiv Holandije moraju da nadoknade 1:3 iz oktobra.

Sva je prilika da će im plasman na EURO protiv velikih favorita ipak izmaći...

subota:

Nemačka - Belorusija
Severna Irska - Holandija

utorak:

Nemačka - Severna Irska
Holandija - Estonija

TABELA: Holandija 15, Nemačka 15, Severna Irska 12, Belorusija (+1) 4, Estonija (+1) 1

GRUPA D:

Ako za grupu C nismo očekivali uzbuđenja, za ovu definitivno jesmo. Republika Irska i Danska imaju po 12 bodova, a Švajcarska 11, s tim što Ircima ostaje samo jedan meč u ova dva termina.

Irci takmičenje završavaju protiv Danske i pobeda ih sigurno vodi na EURO bez obzira što bi Danci tri dana ranije mogli da ih preteknu pobedom nad Gibraltarom.

Dancima će u tom meču "igrati" i svaki nerešen rezultat, dok Švajcarci sa dve pobede protiv otpisanih Gruzije i Gibraltare sigurno idu na završni turnir. U tom slučaju je pitanje ko od Iraca i Danaca ostaje bez "vize".

petak:

Danska - Gibraltar
Švajcarska - Gruzija

ponedeljak:

Gibraltar - Švajcarska
Republika irska - Danska

TABELA: Republika Irska (+1) 12, Danska 12, Švajcarska 11, Gruzija (+1) 8, Gibraltar 0

Izvor: MN PRESS

GRUPA E:

Pet timova, a četiri i dalje imaju šanse da se plasiraju na EP. To se zove komplikovana situacija! Hrvatska vodi sa 14 bodova, Mađarska ima 12, dok Slovačka ima 10, a Vels 8. Ipak, Hrvati i Mađari igraju samo jedan meč, a njihovi pratioci dva.

Hrvatska remijem nad Slovačkom u subotu završava svoj posao i ide na Evropsko prvenstvo. To znači da onda ni Slovaci i Velšani ne mogu da ih prestignu (Velšani ni sa dva trijumfa i porazom Hrvata ne mogu, jer bi oba tima imala po 14 bodova uz bolji međusobni skor naših komšija).

Mađare pobeda nad Velsom u poslednjem kolu vodi dalje pod uslovom da Slovaci ne ostvare dve pobede, a remi bi značio da je Slovacima dovoljna jedna pobeda, makar i protiv Azerbejdžana.

Velsu je najteže, jer im je potrebno da pobede i Azerbejdžan i Mađarsku, ali i da Slovaci ne upišu dve pobede, jer imaju bolji među-skor.

subota:

Azerbejdžan - Vels
Hrvatska - Slovačka

utorak:

Slovačka - Azerbejdžan
Vels - Mađarska

TABELA: Hrvatska (+1) 14, Mađarska (+1) 12, Slovačka 10, Vels 8, Azerbejdžan 1

GRUPA F:

Španci su se već kvalifikovali i teoretski bi mogli samo da skliznu na drugo mesto, ali to nije realno da se desi. Švedska na drugom mestu ima 15 bodova, pet manje od Španije, ali daleko važnije, bod više od Rumunije i četiri više od Norveške.

Norveška je najtežoj situaciji, iako igra protiv dva prežaljena tima (Farani i Maltežani), a upišu li šest bodova sva je prilika da im to neće biti dovoljno. Dve pobede Švedske znače njihov plasman na EURO, te će meč protiv Rumuna u petak uveče imati ogromnu važnost za obe strane.

Rumuniji pobeda u tom meču donosi skok na drugo mesto, ali će onda igrati protiv Španije u poslednjem kolu. Ukoliko pobede Šveđane bez primljenog gola ili sa bar dva gola razlike, onda će imati bolji međusobni skor, pa bi im protiv Španije bio dovoljan bod da obezbede plasman dalje.

Imajući u vidu da su to umalo učinili u njihovom prvom meču i da Španci neće biti motivisani "moranjem", sve je moguće.

petak:

Norveška - Farska Ostrva
Rumunija - Švedska
Španija - Malta

ponedeljak:

Malta - Norveška
Španija - Rumunija
Švedska - Farska Ostrva

TABELA: Španija 20, Švedska 15, Rumunija 14, Norveška 11, Farska Ostrva 3, Malta 3

GRUPA G:

U ovoj grupi četiri tima i dalje imaju šansi za jedno mesto. Prvo je zauzela Poljska, ali je realnost takva da će Austrijanci gotovo sigurno ići na EURO. Imaju pet bodova više u odnosu na Makedonce, Slovence i Izraelce. Imajući u vidu da igraju protiv Severne Makedonije i Letonije (koja nije osvojila nijedan bod), za očekivati je da dovrše posao.

U suprotnom, mogli bismo da imamo mnogo komplikacija. Od tri selekcije koje moraju da osvoje svih šest bodova, u "najboljoj" poziciji je Severna Makedonija, jer osim što imaju direktan okršaj protiv Austrije, u drugom meču igraju protiv Izrael.

Ipak, teško da će to biti važno...

subota:

Slovenija - Letonija
Austrija - Severna Makedonija
Izrael - Poljska

utorak:

Severna Makedonija - Izrael
Letonija - Austrija
Poljska - Slovenija

TABELA: Poljska 19, Austrija 16, Severna Makedonija 11, Slovenija 11, Izrael 11, Letonija 0

GRUPA H:

Imajući u vidu da Turska i Francuska vode u ovoj grupi sa četiri boda prednosti u odnosu na Island, situacija je poprilično jasna. Island će lakše prestići Tursku jer u četvrtak igraju jedni protiv drugih, ali bi onda Turci morali i da ne pobede Andoru.

Francuzi igraju protiv Moldavije i Albanije, te je Island vrlo blizu propuštanja plasmana na EURO.

četvrtak:

Turska - Island
Albanija - Andora
Francuska - Moldavija

nedelja:

Albanija - Francuska
Andora - Turska
Moldavija - Island

TABELA: Turska 19, Francuska 19, Island 15, Albanija 12, Andora 3, Moldavija 3

GRUPA I:

Ovde nema prostora za polemiku. Belgija i Rusija su se već kvalifikovali.

subota:

Kipar - Škotska
Rusija - Belgija
San Marino - Kazahstan

utorak:

Belgija - Kipar
San Marino - Rusija
Škotska - Kazahstan

TABELA: Belgija 24, Rusija 21, Kipar 10, Škotska 9, Kazahstan 7, San Marino 0

GRUPA J:

Italija se već kvalifikovala i sigurno završavaju na prvom mestu, dok Finska treba samo da dovrši posao. Imaju pet bodova više od Jermenije i Bosne i Hercegovine, a kako prvi meč igraju protiv Lihtenštajna, već u petak bi mogli da se kvalifikuju na svoje prvo veliko takmičenje.

U slučaju da Finci nekako osvoje samo jedan u dva meča (drugi protiv Grčke), Jermeni i BiH će imati priliku da se izjednače sa dve pobede. U takvom razvoju događaja, BiH bi pretekla Finsku zbog boljeg međusobnog skora, ali to podrazumeva i pobedu protiv Italije...

Dakle, vrlo teško.

petak:

Jermenija - Grčka
Finska - Lihtenštajn
BiH - Italija

ponedeljak:

Grčka - Finska
Italija - Jermenija
Lihtenštajn - BiH

TABELA: Italija 24, Finska 15, Jermenija 10, BiH 10, Grčka 8, Lihtenštajn .

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC