• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Mirna" jesen u srpskom fudbalu: Ni pola klubova nije promijenilo trenere!

Autor Milutin Vujičić

Navikli smo da srpski klubovi mijenjaju trenere "kao čarape", ali iako je počelo burno - nismo ni blizu rekorda. Netipično mirna jesen za trenersku struku koja je dobila nešto veće povjerenje od uprava nego ranije...

 Superliga Sedam klubova mijenjalo trenere Izvor: MONDO/MN Press

Jedna od konstanti srpskog fudbala jeste "trenerska vrteška" poslije nekoliko vezanih loših rezultata, ali ova jesen je bila netipično mirna u odnosu na ono na šta smo navikli!

Srpski klubovi nisu bili tako "laki" na otkazima, za koje smo već utvrdili da sem kratkotrajnog šoka i ne donose mnogo toga novog, a pohvalno je i to što su se pojavila nova lica - mladi treneri  u Superligi - koji su pomalo i promijenili "DNK" domaćeg fudbala.

Možda će vas zanimati


Od početka ljeta do polusezone "tek" sedam klubova je promijenilo trenere, što uopšte nije mali broj, ali smo navikli da uvijek pričamo o "dvocifrenim sječama" stratega.

Prošle godine do desete smene, ako ne računamo vršioce dužnosti, stigli smo već polovinom novembra, pa je taj broj rastao do kraja polusezone. U takmičarskoj 2019/20 do početka decembra imali smo "samo" šest trenerskih promjena - ukupno devet čitave jeseni!

Jedini klubovi koji su otpustili po dvojicu trenera ove jeseni jesu Radnik i Rad.

Malo ko se već sjeća da je Slaviša Božičić vodio Surduličane na početku sezone, već u 5. kolu zamijenio ga je Nenad Vanić, međutim i on je otišao u UAE poslije samo 70 dana saradnje. Tada je na klupu seo Simo Krunić - jedini trener sa dva posla ove jeseni u Superligi, pošto je vodio i Radnički, prije nego što ga je zamijenio Milorad Kosanović.

Izvor: MN PRESS


Što se tiče Rada, koji se nalazi na 15. mestu na tabeli, oni su prvi smijenili trenera ove sezone. Bogdana Koraka je poslije četiri kola zamijenio i Dragan Radojičić, ali je i on otpušten na kraju jeseni.

Očekuje se i zvanična promocija Marka Mićovića, koji je novo ime u Superligi, pošto je do sada radio kao pomoćni trener u Mačvi - ekipi koja je takođe promijenila trenera ove polusezone. Darka Tešovića nasledio je Dragan Aničić, ali ni to nije, bar za sada, donijelo neki napredak u igri…

Kada smo kod pomoćnika - imamo slučaj sa još dvojicom koja su dobila povjerenje rukovodstva svojih klubova nakon odlaska trenera koji su počeli sezonu na klupi.

Milić Ćurčić dobio je otkaz u Proleteru u septembru, i tada postao peti otpušteni trener da bi potom došlo do "prorjeđivanja" smjena, a naslijedio ga je njegov pomoćnik Branko Žigić koji je ekipu podigao do 11. mjesta, dok ćemo vidjeti da li će iste sreće biti i Napredak. Predrag Rogan podneo je ostavku zbog loših rezultata, a naslijedio ga je Ivan Stefanović koji je zabilježio pobjede nad Partizanom i Mačvom, pa zaslužio ugovor nakon 11 godina kao asistent.

Izvor: MN PRESS


Ostalo je još da spomenemo trenersku promjenu u Inđiji gdje je trenera Srđana Blagojevića, zbog loših rezultata, u oktobru zamijenio Aleksandar Janjić, ali i oni još čekaju poboljšanje igre.

Tako dva tima iz donjeg dijela tabele nisu mijenjala trenere: u pitanju su Javor, koji vjeruje u mladog Igora Bondžulića, odnosno Mladost koja ima povjerenje u Gorana Stanića, dugogodišnjeg pomoćnika Nenada Milovanovića koji od ljeta ima priliku da samostalno vodi ekipu.

U gornjem dijelu tabele samo je Radnički promijenio trenera, dok ostali čvrsto čuvaju svoju poziciju zbog dobrih rezultata, mada se u posljednje vrijeme dosta govorilo o "vječitima".

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED


Prvo je djelovalo kao da Savo Milošević razmišlja o tome da podnese ostavku, što je rukovodstvo demantovalo i pružilo mu potpuno povjerenje, na šta su se vezali i odlični rezultati za kraj jeseni, dok je poslije finalnog jesenjeg kola iznenadio i Vladan Milojević.

Trener crveno-bijelih, suvereni lider na tabeli sa 11 bodova više u odnosu na Partizan, dao je čudnu izjavu poslije pobjede nad Čukarčkim (3:1) koja se mogla tumačiti i kao oproštajna.

Ipak, na svečanosti povodom završetka sezone, dao je potpuno drugačiju koja bi mogla da se tumači i kao da će još dugo biti na klupi Crvene zvezde, međutim nije to izričito kazao i trebalo bi sačekati njegove sastanke sa rukovodstvom koje se očekuje u utorak.

Vidjećemo da li ćemo i na proleće ući sa istim trenerima pošto se prethodnih godina dešavalo i da ih klubovi smijene poslije loših priprema.

U svakom slučaju čini se da ne idemo ka "rekordnoj" sezoni sa brojem otkaza.

Opet, ovo je srpski fudbal - sve je moguće!

SVE PROMJENE TRENERA OVE JESENI U SUPERLIGI

Mačva - Tešović -> Aničić
Inđija - Blagojević -> Janjić
Rad - Korak -> Radojičić -> Mićović
Radnik - Božičić -> Vanić -> Krunić
Radnički - Krunić -> Kosanović
Proleter - Ćurčić -> Žigić 
Napredak - Rogan -> Stefanović

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC