• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Barselona pomjerila granice na putu ka tituli najbogatijeg svjetskog kluba

Autor mondo.rs

Barsa smijenila Real na vrhu i probila granice bogatstva. Junajtedu ugroženo tradicionalno mjesto najbogatijeg engleskog kluba.

Barselona je pretekla Real Madrid i postala najbogatiji svjetski klub, a ujedno je postala prva koja je prešla cifru od 800 miliona evra zarade u jednoj sezoni!

Prema podacima kuće Deloit, Barsa je prošle godine imala prihod od 840,8 miliona evra, što je inače i najveći prihod do sada od svih klubova i skoro 10 odsto više od svog najljućeg rivala i prethodnog šampiona Finansijske lige Deloita.

Možda će vas zanimati

Na trećem mjestu se nalazi Mančester junajted, koji je jedan od tek tri kluba koja su bila na prvom mjestu ove liste. Prema ovim podacima, 20 najvećih svjetskih klubova je u sezoni 2018/19 zaradilo rekordni prihod od 9,3 milijarde evra.

Malo iznenađenje je i što je Totenhem poslije plasmana u finale Lige šampiona pretekao Čelsi i Arsenal i postao najbolje rangirani tim iz Londona na ovoj listi. "Pijevci" su osmi na ovoj listi, što im je najbolji plasman ikad, sa prihodom od 521 miliona evra.

Što se tiče ostalih mjesta, četvrti je Bajern Minhen, peti Pari Sen Žermen, šesti Mančester siti, sedmi Liverpul. Poslije Totenhema slijede Čelsi, Juventus, Arsenal, Borusija Dortmund, Atletiko Madrid, Inter, Šalke, Roma, Olimpik Lion, Vest Hem, Everton i Napoli.

Što se tiče Totenhema, može se očekivati da ove sezone samo učvrsti svoje pozicije, jer Deloit procjenjuje da će od ulaznica po prvi put zaraditi više od 117 miliona evra, poslije cijele sezone odigrane na novom stadionu sa 62.062 mjesta, na kome je igrao manje od pola prošle sezone.

Kao što smo rekli, veliki Mančester junajted je treći sa 711,5 miliona evra, ali Deloit upozorava da bi tradicionalno najbogatiji engleski klub mogao ubrzo da izgubi tu poziciju, na koju sada jurišaju Siti i Liverpul.

Mančester siti je prijavio dobitke od 610,5 miliona evra, a Liverpul ne zaostaje mnogo sa 604,7.

Oba ova kluba bi mogla da preteknu taj zaostatak od stotinak miliona evra jer bi Junajted mogao da ubilježi pad prihoda zbog konstantnog neuspjeha da se plasira u Ligu šampiona.

Ovo bi mogao da bude i pokazatelj koliko je evropski fudbal važan, čak i za najbogatije klubove. Evropski šampion Liverpul, kao i Siti i Totenhem popeli su se na ovoj listi zahvaljujući evropskim uspjesima. Arsenal je takođe pao jer drugu uzastopnu sezonu nije uspio da se plasira u evropska takmičenja.

Prihodi od televizijskih prava u Engleskoj čine 44 odsto prosječnih prihoda klubova. Takođe je važno reći da u kalkulacije nisu uračunata obeštećenja.

Novi izvještaj pokazuje i potencijalne dobrobiti dobre finansijske strategije, pošto je Barselona pretekla Real zbog novog operacionog modela.

Deloit je objasnio da je Barsa postala prvi tim koji je prebacio 800 miliona evra prihoda zahvaljujući odluci da aktivnosti vezane za licence, suvenire i ostalu robu prebaci na sebe, čime je preuzela bolju kontrolu svog globalnog brenda.

Tome je pomogla i osma nacionalna titula u posljednjih 11 godina, kao i plasman u polufinale Lige šampiona.

Ova lista pokazala je da sposobnost klubova da donesu gomile para ne pokazuje znake usporavanja. Očekuje se da 20 najboljih klubova uskoro prebace magičnu cifru od 10 milijardi evra u narednih nekoliko godina.

Lista 20 najbogatijih klubova svijeta u sezoni 2018/19 (cifre su u milionima evra)

 1. Barselona 840,8
 2. Real Madrid 757,3
 3. Mančester junajted 711,5
 4. Bajern Minhen 660,1
 5. Pari Sen-Žermen 635,9
 6. Mančester siti 610,6
 7. Liverpul 604,7
 8. Totenhem 521,1
 9. Čelsi 513,1
10. Juventus 459,7
11. Arsenal 445,6
12. Borusija Dortmund 377,1
13. Atletiko Madrid 367,6
14. Inter 364,6
15. Šalke 324,8
16. Roma 231
17. Olimpik Lion 220,8
18. Vest Hem 216,4
19. Everton 213
20. Napoli 207,4

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC