• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je pandemija COVID-19 uradila fudbalu: Vrijednost igrača pala za 28%!

Autor Milutin Vujičić

Pauza u fudbalu napravila je potpuni haos u finansijama najbogatijih klubova planete.

 Fudbal i koronavirus - Vijednost igrača pala za 28 odsto Izvor: CATHERINE IVILL/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver/Getty images/Catherine Ivill

Fudbal se ne igra zbog pandemija korona virusa, a iako smo odmah znali da će to značiti i krizu za klubove - niko nije očekivao da će biti baš toliko ozbiljna!

Međunarodni institut za fudbalsku statistiku (CIES) objavio je posljednje istraživanje koje govori da je fudbalska industrija žestoko pogođena, a da je zbog toga što nema utakmica i što ugovori neće biti produženi do kraja juna - došlo je do strmoglavog pada u vrijednosti igrača iz "liga petice".

Možda će vas zanimati

 CIES navodi da su tu još i drugi faktori poput toga što su igrači odigrali manje utakmica nego prošle godine, pa je tako ukupna njihova vrijednost pala za 28%.

Preciznije - sa 32,7 milijadi evra na 23,4 milijarde!

Od svih timova iz "liga petice" najveći procenat gubitka vidi se kod Olimpika iz Marseja čija vrijednost je pala za čak 38%, dok se najbolje drži još drugi tim iz francuske Lige 1 - Brest (-16%).

Podaci koje je CIES prezentovao na svom zvaničnom sajtu izračunati su po posebnom algoritmu koji govori da je recimo Polu Pogbi pala vrijednost sa 65 na 35 miliona evra, što je posljedica toga što je više mjeseci povrijeđen, a bliži mu se i istek ugovora u Mančester junajtedu, međutim teško da bi ga "crveni đavoli" pustili tako jeftino.

Primjera radi vrijednost igrača Intera je bila 773 miliona evra pred prekid Serije A, dok su izračunali da će na kraju juna oni usljed svih faktora vriediti tek 497 miliona.

Izvor: ANTONIO CALANNI/AP, Tanjug


Najveći gubitak, gledano kroz milione, bilježi se u Sitiju čija je vrijednost bila 1.361.000.000 evra, dok se procjenjuje da je nova tržišna vrijednost 949 miliona, dok se sličan pad bilježi i u Barseloni (-366 miliona) koja je već preduzela korake zbog krize i smanjuje plate igračima.

Najskuplji tim svijeta Liverpul (1.405.000.000 evra) "izgubio" je 353 miliona evra na vrijednosti igrača, dok je i Real Madrid, koji neće smanjiti plate igračima, na sličnoj brojci (-350).

Ovo nam sve govori da ćemo u narednoj godini teško vidjeti skupe transfere kao nekada...

Sve podatke možete pročitati na sajtu CIES.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC