• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gledali smo Pele - Birth of a Legend: Nepouzdan kao njegova 1.283 gola

Autor Nebojša Marković

Zapravo, kroz čitav film, Pele djeluje zbunjeno i izgubljeno. I dok u suštini nema ničeg lošeg u toj poruci, filmu nedostaju suptilnost dobrog scenarija, glumaca i radnje.

 Sportski-dokumentarac-Pele-Birth-of-a-Legend-recenzija-na-Mondu-gledao-Nebojsa-Markovic Izvor: Keystone/Getty Images/Guliver

Kada kažete Pele, ne morate da razgovarate sa fudbalskim entuzijastom. Njegovo ime nadilazi fudbal, ma, nadilazi i sport uopšte. Svako će znati o kome govorite, na bilo kom meridijanu, u svakom uzrastu.

Pele je jedini čovjek koji je osvojio tri svjetska prvenstva, fudbaler kakvog svijet prije njega nije video, a mnogi će tvrditi da nije ni poslije. Njegovo fudbalsko umijeće je na samom vrhu, kao što je statua Hrista Spasitelja iznad čitavog Rio de Žaneira.

Zbog svega toga je prava šteta što je njegov biografski film tako loš.

PUT OD FAVELA U DO KROVA SVIJETA

Izvor: Guliver/Getty images, Central Press/Getty Images

MONDO PRIKAZUJE: RONALDINHO GAUCHO (SRIJEDA UVEČE)

Da, loš. Istorijski netačan, razočaravajuće i donekle očekivano prepun tipičnih sportskih klišea. Scene utakmica su, zapravo, ono u čemu je film uspio u odnosu na brojne druge kojima je tematika fudbal.

"Pele: Birth of a Legend" - iliti "Pele: Rađanje legende" - film je iz 2016. godine, scenarista i režisera Džefa i Majkla Zimbalista, dvojice braće naviknutih na stvaranje sportskih biografskih filmova.

Ipak, braća Zimbalist uprkos tome, biraju onaj daleko najlakši put ka cilju. Napravili su film sa beskrajno velikim brojem plitkoumnih fraza maskiranih u mudrost i neobjašnjivim odsustvom radosti i razdraganosti. Za tako dobru priču, koju Peleov uspon u osnovi ima, ovaj film je nepotrebno začađen tmurnim trenucima.

"Pele: Rađanje legende" je film koji u svojoj osnovi govori o putu dječaka Edsona Arantesa do Nasimenta od favela Baurua u državi Sao Paulo do osvajanja Svjetskog prvenstva u Švedskoj 1958. godine.

Radnja počinje u 1950. godini, toj čuvenoj traumatičnoj godini kada Brazil na svojoj "Marakani" u Riju gubi odlučujući meč za titulu prvaka svijeta. Čitav Brazil je tužan i plače, a mladi Diko (Peleov nadimak iz porodice) osjeća dovoljnu dozu bijesa da praktično obećava da će tu titulu donijeti svojoj zemlji.

Scene u favelama, gdje Diko i njegovi drugari igraju fudbal sa krpenjačom, više podsjećaju na dječije filmove o Spajdermenu, sa klincima od desetak godina sposobnim da u najrazličitijim vratolomijama održe loptu u vazduhu, bez da ona padne.

NEDOSTAJE DOBROG SCENARIJA, GLUMACA I RADNJE...

Izvor: Guliver, Keystone/Hulton Archive

U jednoj sceni, kada igrači Brazila dan prije finala SP zajedno pimplaju loptu od hotela do jezerceta koje je ispred njega, pojavljuje se i sam Pele, sa jednim smješkom i odmahivanjem glave, dok igrač koji njega glumi juri pored njega gledajući samo ka lopti.

Upravo taj početak filma nagoviještava ton "kid flick"-a, razbibrige za klince koja šalje dobru poruku - da je važno vjerovati u sebe kada drugi sumnjaju. I dok u suštini nema ničeg lošeg u toj poruci, filmu nedostaju suptilnost dobrog scenarija, glumaca i radnje.

Osnovna tema filma je "žinga", koja u najvećoj mjeri služi kao sredstvo za dramatični konflikt.

"Žinga" je tek sporadično opisana u pojedinim monolozima, kao živahan i moćan način igranja fudbala, koji je dio brazilskih vrednosti i koji u sebi očigledno sadrži šmek i dobar dribling. Kada Brazil izgubi od Urugvaja 1950. godine, Brazilci počinju da sumnjaju u "žingu" i njenu korisnost, što je ne naročito prikrivena šifra za "Brazilci počinju da sumnjaju u sebe".

Gledajući film, vi imate jasnu sliku da je "žinga" nešto dobro i jako važno i čujete da su Brazilci od nje odustali, ali nikada zapravo ne uspijevate da to vidite u filmu. Takođe, suprotna strana "žinge" - stroga taktika i podređenost timu - potpuno je iskarikirana i stavljena u kontekst velikog neprijatelja, strašne ideje koja je tu da samo da bi smetala glavnim likovima.

Kada Pele stigne u Santos nakon što ga je jedan skaut primijetio na lokalnom turniru, njegov trener je prikazan skoro kao zlikovac koji je naivan da toliko forsira taktiku. Kada Pele stigne u reprezentaciju Brazila pred Mundijal u Švedskoj, mantra se ponavlja i selektor Feola je ponovo "bad guy".

Pele prelazi put od dječaka do tinejdžera koji pravi veliki iskorak u karijeri. Kroz brojne montaže fudbala, vidimo kako Pele napreduje i postaje sve bolji igrač. U nekoliko scena sa svojim ocem Dondinjom, Pele uči kako da žonglira sa mangom i kako da "uhvati makazice", simplistički prikazivajući njegova mučenja u početku do potpunog savladavanja te tehnike.

SVE JE "DOBRO" ILI "LOŠE", A TU SU I "NEPRIJATELJI"

Izvor: Guliver, Mark Sandten/Bongarts

Naravno, ne možemo zaobići ni istorijske i filmske greške koje se kao po pravilu uvijek dešavaju o fudbalskim filmovima.

Jedan od glavnih "loših likova", do pred sam kraj filma, jeste Žoze Altafini, poznatiji pod nadimkom Macola. On je u filmu prikazan kao Peleov veliki rival od djetinjstva, dok Peleova majka radi kao kućna pomoćnica u njegovoj bogatoj kući. Ali ništa od toga nije tačno. Macola uopšte nije odrastao u istom mjestu kao Pele, a takođe je potekao iz skromne porodice.

Utakmice na Svjetskom prvenstvu, koliko god da su pristojno prikazane u fudbalskom smislu, govore i o žutim i crvenim kartonima, sredstvima koja će se na Mundijalima pojaviti tek 1970. godine.

Dok Pele pokušava da zadivi svijet svojim igrama u Švedskoj, njegova porodica gleda direktan prenos u jednom lokalu u Bauruu, ali je i to nemoguće, jer takvi satelitski prenosi nisu postojali. Bilo je moguće jedino nekoliko dana kasnije pogledati snimak meča.

Pred finalni meč protiv Švedske, dešavaju se još dvije bitne greške. Selektor Šveđana na konferenciji za medije praktično rasistički vrijeđa Brazilce, što je istinska budalaština, dok Pele "upada" u tim zbog povrede upravo Macole. To ne odgovara činjenici da je Macola zapravo bio zdrav, ali ovaj film vjerovatno ne želi da ulazi u rasprave o svojevrsnom puču Didija, igrača koji se u timu više pitao od selektora Feole, promijenivši čitav sistem i ubacivši još neke igrače u prvi tim, uključujući tu i Garinču.

Prevelika simplifikacija na "dobro" i "loše" je nezgrapno naivna, bilo da se radi o sukobu "žinge" i taktike, ili Pelea i njegovih "neprijatelja" koji ga sputavaju.

KROZ ČITAV FILM, PELE DJELUJE ZBUNJENO I IZGUBLJENO

Pele protiv Švedske, finale SP 1958.
Izvor: Guliver/Getty images/Keystone/Hulton Archive, Keystone/Hulton Archive

"Pele: Rađanje legende" sadrži dosta iskrivljenih istina i istorijskih netačnosti

Zapravo, kroz čitav film, Pele djeluje zbunjeno i izgubljeno. Svaki put kada bi napravio neki novi korak u karijeri, mladi Pele bi "primao udarce" i potom postajao bolji kada bi ponovo prihvatio "žingu" kao svoj stil igre i ne bi sumnjao u sebe.

U ovakvom filmu jednostavno nije bilo prostora za činjenicu da je Pele već sa 17 godina bio nestvarno dobar fudbaler kojeg nije niko znao da zaustavi.

Ne treba zaboraviti ni bolno nepotrebne "detalje"; poput toga da je film urađen na engleskom jeziku. Ne bi to bilo tako katastrofalno da djeca iz istog naselja, među kojima je i dečak Diko, ne pričaju potpuno različitim akcentima - jedan sa perfektnim američkim govorom, drugi sa snažnim južnoameričkim akcentom. Sve je to moglo lako da se izbjegne.

Ipak, ove brojne i očigledne kritike ne znače da film ne treba da pogledate. On je dobar pokazatelj Peleove želje za "ispoliranom" biografijom (uostalom i sam Pele je jedan od producenata filma), za filmskom pričom u kojoj je sve bilo protiv njega.

Jasno je da ovaj film nisu radili "fudbalski ljudi", neko bliži srži tog filma, pa su nelogičnosti i neubjedljivost scenarija zaista očigledni.

"Pele: Rađanje legende" sadrži dosta iskrivljenih istina i istorijskih netačnosti, pa tako ostaje nejasno, nakon što Pele u finišu filma donese Brazilu prvu titulu prvaka svijeta i na ekranu bude ispisano "Postigao je 1.283 gola", da li je taj podatak zaista tačan, imajući u vidu da obuhvata sve nezvanične utakmice, turneje i utakmice koje je on igrao za Šestu obalsku gardu u vojnim takmičenjima.

Iako amerikanizovana, priča o neponovljivom Peleu je dobar način da se odmorite uz zanimljive scene fudbala bez previše posvećivanja pažnje detaljima.

To ne zvuči kao idealan opis filma koji morate pogledati, ali ni ja nisam idealan gledalac. Zato i sami pogledajte film.

Možda sam ja samo taj naivni trener koji je "bad guy" u cijeloj ovoj priči.

Utorak uveče: "Ronaldinho Gaucho"! Gledala: Mirjana Šegan.

Do gledanja!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC