• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne spremaju se samo fudbaleri za povratak: I sudije "rade" u izolaciji

Autori mondo.rs Autori Večernje novosti

Fudbalski arbitri osim vježbi rade i analize mečeva dok čekaju "zeleno svjetlo" da opet uzmu pištaljku i zastavice

 Fudbalske-sudije-vjezbe-i-zadaci-u-izolaciji-korona-virus Izvor: MONDO/Samir Cacan

Za povratak na borilišta ne spremaju se samo sportisti posle pandemije korona virusa. I sudije rade u izolaciji kako bi spremno dočekali "zeleno svjetlo" nadležnih organa.

Srpski fudbalski arbitri odmah po suspenziji sezone dobili su mjere kojih moraju da se pridržavaju poput one da budu u izolaciji, ali i da vrijedno rade.

"Svakom od fudbalskih sudija preporučeno je i da radi setove fizičkih vježbi u svojim stanovima, a oni koji imaju mogućnosti da vježbaju i u svojim dvorištima. Nekako je ispalo da je trenažni, sobni bicikl, praktično, najefikasnije sredstvo za održavanje kondicije", prenijele su "Večernje novosti" preporuke iz Sudijske organizacije FSS.

Možda će vas zanimati

Sudijama su proslijeđeni konkretni zadaci.

"Što se tiče teoretske pripreme sudija, oni već sada imaju na raspolaganju veliki broj edukativnih klipova koji je sudijama javno dostupan, pa oni u bilo koje doba dana mogu da im pristupe sa svojih društvenih mreža. Uz to, svi su na svoje mejl adrese dobili linkove sa utakmicama za analizu, a ujedno konkretne primjere nekih situacija već dugo imaju i na zvaničnom sajtu FSS. Njihova obaveza je da snimak utakmice pogledaju, odgovore na postavljena pitanja, a zatim slijedi zajednička analiza i izvlačenje zaključaka i to sve putem savremenih sredstava komunikacije", navedeno je iz Sudijske organizacije FSS.

Srpska "kuća fudbala" angažovala je i psihoterapeuta, doktora Miodraga Stojanovića, koji posebnim savjetima pomaže fudbalskim arbitrima u situaciji koja je i za njih potpuno nova i neočekivana.

"Sugestija koju sam dao našim arbitrima u okviru psihološke podrške da posvete vrijeme sebi i svojoj porodici. Da sve ove nedjelje provedu radeći na sebi nesmetano i mirno. Ovo je trenutak kada mlađe sudije mogu ponovo da rade na osnovnim stručnim postulatima koji su neophodni za dugogodišnju uspješnu karijeru. U elektronskom dobu u kojem živimo, ubijeđen sam da ima dovoljno izbora literature i primjera koji se mogu upotrebiti u ovu svrhu. Fudbalske sudije starije stažom i statusom, mada to iskreno preporučujem i mlađim fudbalskim kolegama, imaju opciju da pročitaju i pogledaju primjere, najnovije smjernice i detalje vezane za situacije na terenu u kojima su već bili i moguće osjetili nedoumicu", savjetovao je doktor Miodrag Stojanović.

Fudbal u Srbiji prekinut je zvanično 15. marta, a još uvijek nije poznato kada će biti nastavljena sezona. Uprkos najavama da bi Superliga mogla da krene 18. marta, konačna odluka zavisiće od preporuke medicinskih stručnjaka, a epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se ne očekuje da će to biti prije ljeta.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC