• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Magična odbrana Depora i tragičan penal Đukića: Španci i dalje pamte

Autor mondo.rs

"Marka" je promašeni penal Miroslava Đukića iz 1994. godine svrstala u jedan od najtežih momenata u španskom fudbalu.

 Deportivo La Korunja promašen penal Miroslav Đukić Izvor: MN PRESS

Španska "Marka" je posljednje kolo u sezoni 1993/1994 označila kao jedno od najspektakularnijih u svojoj istoriji, a promašen penal Deportiva kao jedan od najtragičnijih sportskih događaja u La Ligi.

Stub odbrane Depora ujedno i tragičar bio je Miroslav Đukić, te sezone iako na poziciji libera s pravom proglašen za najboljeg igrača Španije. Plavo-bijeli imali su strašan tim u kojem je Bebeto bio prvi strijelac, ali je na listi najefikasnijih dijelio tek sedmo mjesto sa 16 postignutih golova. Isto ih je u dresu Valensije dao Predrag Mijatović. Čelnu poziciju ubjedljivo je držao Romario, koji je za Barselonu pogodio 30 puta.

Najveća snaga ekipe sa "Riazora" bila je upravo u odbrani.

Možda će vas zanimati

Nevjerovatno zvuči podatak da je tokom sezone, na čak 38 utakmica, kapitulirala samo 18 puta. Najbolji defanzivni zid poslije Deportiva imali su Barselona, Sevilja i Rasing, koju su primili 42. Primera od sezone 1986/1987 broji 20 klubova i tih 18 primljenih golova su i dalje rekord takmičenje. Samo je Barsa u dva navrata, 2011. i 2015. stigla do 21.

Trener Arsenio Iglasijas imao je puno povjerenje u svoje defanzivne igrače, koji su uprkos savršenom triju na sredini (Mauro Silva, Fran i Donato) i fenomenalnom napadu (Bebeto), činili stub uspješnosti. Deportivo se te godine oslonio na četvoricu legionara – jednog Srbina i trojicu Brazilaca. Pored Đukića i iskusnog Donata, koji je za reprezentaciju izabrao Španiju, prekaljenog strijelca Bebeta, razliku je pravio i Mauro Silva, još jedan momak čije će se ime dva mjeseca kasnije naći na listi novih svjetskih šampiona. Španske snage u vidu Nanda, Vora, Frana, Klaudija Baragana, Ribera sliku su činile potpunu.

Ali, petorka ispred golmana Franciska Lianja bila je neprelazna!

Deportivo je bio spreman da napadne Primeru, prvi put u svojoj istoriji. Do tada su plavo-bijeli samo jednom bili drugi i to davne sezone 1949/1950.

Prije 26 godina, 14. maja 1994, Deportivo je ugostio Valensiju. "Slijepi miševi" igrali su skromnu sezonu i pred gostovanje na "Riazoru" nisu imali nikakve šanse za Evropu. Praktično, meč protiv Deportiva im u sportskom smislu ništa nije značio. U finansijskom već jeste, jer se uveliko pisalo da je s Nou Kampa stigla bogata ponuda za pomoć u osvajanju titule.

Domaćin je morao da pobijedi kako bi bio siguran u osvajanje titule...

Strpljivo je igrao Deportivo pored vrlo upornih gostiju, koje je tada vodio Gus Hidink. Ali, kako se meč bližio kraju tako je i nervoza na stadionu bila sve veća. Odbrana Valensija bila je čvrsta. Konačno u 90. minutu Nando je napravio "lažnjak", ušao u kazneni prostor, a na njega je startovao Alvaro Karvera. Tajac, da bi samo tren kasnije odjeknula pištaljka Lopeza Nijeta. Penal za Deportivo... Oduševljenje i strepnja.

Više od polovine ljudi nije ni smjelo da gleda izvođenje, a gotovo cijeli tim Deportiva je pobjegao od odgovornosti. Nju je preuzeo Miroslav Đukić.

Loš šut po zemlji u stranu i sigurna odbrana Hozea Gonzalesa. Barsa je tukla Sevilju 5:2 i osvojila titulu... Kroz cilju su prošli bodovno izjednačeni, obje ekipe imale su po 59 poena, ali su Katalonci bili s boljom gol razlikom.

Miroslav Đukić
Izvor: YouTube

I u Španiji i u Srbiji Đukić je često pričao na tu temu. Međutim, razgovor o čuvenom penalu nikada nije počinjao sam. Cijelo ljeto 1994. se nosio s bolom i razočaranjem, ali je nekako uspio da pređe preko svega, ali ne i da preboli i zaboravi. Sljedeće sezone osvojio je Kup kralja sa Deportivom, što je, kako i sam kaže, bila slaba utjeha.

Deportivo je konačno 2000. uspio da osvoji titulu prvaka Španije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC