• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jokan se prisjetio TE 1992: Nije nam dozvoljeno da pokažemo šta znamo!

Autor mondo.ba

Na današnji dan prije 28 godina, Jugoslaviji su uvedene sankcije. Samo dan kasnije, fudbalska reprezentacija je vraćena sa Evropskog prvenstva, koje je osvojila - Danska, koja je bila drugoplasirana u kvalifikacijama iza jugoslovenskog tima!

 Slaviša Jokanović sjećanje EURO 1992 Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

28 godina.

Tačno toliko će se navršiti sutra, posljednjeg majskog dana, otkako je tadašnjoj reprezentaciji Jugoslavije uskraćeno pravo da nastupi na Evropskom prvenstvu u Švedskoj. Jugoslovenska selekcija je tokom kvalifikacija, od septembra 1990. do decembra 1991. godine, na osam utakmica upisala sedam pobjeda i zasluženo se našla na prvom mjestu četvrte kvalifikacione grupe...

Nije, međutim, bilo suđeno!

Možda će vas zanimati

Država se raspadala, krvavi rat se rasplamsavao, a 30. maja 1992. godine Ujedinjene nacije su Jugoslaviji uvele sankcije, pa "plavi" nisu mogli da nastupe na kontinentalnoj fudbalskoj smotri. Kući su vraćeni, rekli smo, samo dan kasnije, odnosno 11 dana prije takmičenja. 11. juna na stadionu u Malmeu trebalo je da odigraju prvu utakmicu i to protiv Francuske, ali, nažalost, nisu – učinila je to Danska, koja je kao drugoplasirana iz kvalifikacione grupe dobila pravo da se takmiči, a da stvar po Jugoslaviju bude još gora – Danci su na kraju postali šampioni Evrope!

Dio te selekcije Jugoslavije koja je, spletom okolnosti, ostala bez Evropskog prvenstva i koja je, možda, mogla da pokori Stari kontinent, trebalo je da bude i Slaviša Jokanović, koji se u intervjuu za britanski Gardijan prisjetio tih ružnih i tužnih vremena...

Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

"Do trenutka kad je trebalo da počne Evropsko prvenstvo, već su nam nedostajali neki igrači", započeo je priču Jokanović, misleći konkretno na kasnije hrvatske vedete Zvonimira Bobana i Davora Šukera, ali i Darka Pančeva, koji je briljirao tokom kvalifikacionog ciklusa.

"Postigao je deset golova i bio je najbolji strijelac. I dalje smo mogli, sa tom ekipom koja je ostala, da napravimo nešto veliko, ali je samo mjesec dana ranije tim bio još jači. Bilo je to odvratno vrijeme. Niko nije želio da igra prijateljske utakmice protiv nas. Bili smo u Firenci, pa smo otišli u Švedsku. Postojale su glasine... Stigli smo prvi u Švedsku, željeli smo da ih 'prevarimo'", naveo je Jokanović, pa nastavio u sličnom tonu:

"Nedugo kasnije su nas odstranili sa Evropskog prvenstva. Razočaranje je bilo ogromno. Željeli smo da pokažemo šta možemo ali nam to nije dozvoljeno iz političkih razloga, osjećali smo se užasno. Morali smo da sačekamo dva-tri dana u Švedskoj prije nego što bude omogućen let za povratak. Kasnije je postojao problem i sa samim avionom, nismo mogli da poletimo. Čekali smo deset sati na aerodromu prije nego što smo krenuli kući", ističe Jokanović.

Posljednji meč na nekom velikom takmičenju Jokanović je odigrao na EP u Belgiji i Holandiji 2000. godine protiv Španije (4:3). U tom meču, dobio je crveni karton...

Bilo je to, priznaje, traumatično iskustvo.

"Evropsko prvenstvo je za neke od nas trebalo da bude prvo veliko takmičenje a mnogi od nas su morali da sačekaju do 30. godine da bi se našli na nekom velikom turniru. U mom slučaju, bilo je to Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, a isti slučaj je bio i sa Predragom Mijatovićem, Sinišom Mihajlovićem, Vladimirom Jugovićem... Bili smo mladi ljudi koji se bave sportom koji nisu ulazili dublje u tekuće probleme. Drugi su, međutim, patili mnogo više. Naši su problemi bili sportski, a svašta drugo se dešavalo..."

Putem malih ekrana jugoslovenska družina je gledala kako zamjenska reprezentacija osvaja EURO.

"Nismo bili raspoloženi za gledanje njihovih utakmica... U kvalifikacijama smo ih pobijedili u Kopenhagenu, a oni nas u Beogradu. Na završnom turniru su, do tog finala, pobijedili na samo jednoj utakmici. Izbrisao sam, međutim, taj turnir iz sjećanja. Nismo učestvovali i to je to. Kasnije nam je bilo zabranjeno da učestvujemo i u kvalifikacijama za Mundijal 1994. u SAD ali i za Evropsko prvenstvo igrano 1996. godine u Engleskoj. Mnogi kažu da je ta selekcija mogla da napravi velike stvari, ali nismo dobili priliku za to".

Finale je igrano 26. juna u Geteborgu, a Danci su rezultatom 2:0 nadigrali tadašnju njemačku generaciju.

Ko zna, možda bismo se, da je sve bilo drugačije na ovim prostorima, godinama kasnije baš na taj datum prisjećali najvećeg reprezentativnog uspjeha...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC