• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lane u "kanalu" i Stojke "hobotnica": Decenija je prošla!

Autor Vladimir Sukdolak

Danas se navršava deset godina otkako je Srbija pobijedila Njemačku na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Na nove istorijske trijumfe i dalje se čeka.

 Lane u "kanalu" i Stojke "hobotnica": Decenija je prošla! Izvor: Clive Rose/Getty Images Europe

Nikad pre, nikad poslije. Ponekad blizu, obično daleko.

Riječi koje ukratko opisuju bilans utakmica u kvalifikacijama ili na velikim takmičenjima SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije od raspada velike SFRJ.

Tačno je!

Možda će vas zanimati

Na put za SP 1998, EURO 2000, SP 2006, 2010. i 2018. nikada nikada nije savladana nijedna velika selekcija iz zapadne Evrope i Južne Amerike. Osim...

Bilo je prilika. Protiv Španaca, Francuza, Italijana, Portugalaca, Holanđanana... Na Mundijalima se gubilo od Argentine i Brazila.

Osim Nijemaca!

Sa "Švabama", uz Brazil najvećom silom među navedenima i onima koje nisu, Srbija ima pozitivan skor skor na velikim takmičenjima. Čak su nam se na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj provukli poslije 2:0 za "plave".


Drugi put, na Mundijalu u Južnoj Africi, nisu uspjeli da se izvuku. Od tog duela u Port Elizabetu prošlo je tačno deset godina i trijumf protiv "pancera" i danas predstavlja najveću pobjedu Srbije u fudbalu od samostalnosti.

Poslije poraza od Gane, Srbiju je čekao meč "biti il' ne biti", a sa druge strane terena stajao je protivnik spreman da osvoji titulu. Tadašnji selektor Radomir Antić uspio je da motiviše ekipu, da je podigne nakon neuspjeha na debiju sa Ganom i da, mora se priznati, iznenadi svijet.

Srbija - Nemačka 1:0
Izvor: YouTube



Manuel Nojer kapitulirao je u 38. minutu, kada je Lane Jovanović pokupio jednu loptu ispred "peterca" i zakucao je u mrežu favorita. Još uvijek je u sjećanju i radovanje strelca i skok u kanal kada je krenuo ka tribini sa navijačima. Minut ranije Srbija je dobila i brojčanu prednost, jer je zbog drugog žutog kartona isključen Miroslav Klose.

Izvor: Clive Mason/Getty Images Europe


Nijemci su svim silama, iako sa desetoricom, napali Srbiju. Briljirao je Vladimir Stojković među stativama, uspijevši čak da ispravi veliku grešku Nemanje Vidića (igrao rukom u kaznenom prostoru), odbranivši penal Lukasu Podolskom u 60. minutu. "Orlovi" su se odbranili i pobijedili.

Put kao osmini finala bio je otvoren. Trebalo je samo savladati Australiju koja je do posljednjeg kola u Grupi D već bila izgubila šanse. Odgovarao je i nerešen rezultat 2:2.

Ali, pet dana poslije velikog trijumfa, upisan je poraz...

SRBIJA: Stojković, Kolarov, Ivanović, Vidić, Subotić, Krasić, Stanković Kuzmanović (Petrović 75), Jovanović (Lazović 79), Ninković (Kačar 69), Žigić.

NEMAČKA: Nojer, Fridrih, Mertesaker, Lam, Badštuber (Gomes 77), Kedira, Švajnštajger, Ozil (Marin 70), Muler (Kakau 70), Podolski, Kloze.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC