• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grobari, evo KOGA DA PODRŽITE u šampionatima širom Evrope!

Autor Vladimir Sukdolak

Na sajtu Partizana izašao detaljan prikaz šta crno-belima odgovara kako bi napredovali na rang listi UEFA i eventualni plej-of za Ligu Evrope dočekali u grupi povlašćenih klubova.

 Grobari, evo KOGA DA PODRŽITE u šampionatima širom Evrope! Izvor: Mondo/ Goran

Pred Partizanom je finale Kupa Srbije, koje će 24. juna u Nišu odigrati protiv Vojvodine. Za oba kluba meč na "Čairu" mogao bi da ulepša sezonu osvajanjem trofeja, ali i da donese lakši puta kroz kvalifikacije za Ligu Evrope.

Ekipa koja trijumfuje u Nišu naredne srede, u masovnijem evropskom takmičenju startovaće od 2. kola kvaliufikacija, tačnije preskočiće termin 27. avgust i put ka Ligi Evrope započeti 17. septembra.

Možda će vas zanimati


To je skoro dva meseca od početka nove fudbalske sezone u Srbiji (25. jul), što bi trebalo da znači da će igrači biti u zenitu forme i maksimalno spremni na sve izazove, a njih će kroz ovogodišnje kvalifikacije biti više nego dovoljno.

• preliminarno kolo: 20.08.2020. • 1. kolo: 27.08.2020. • 2. kolo: 17.09.2020. • 3. kolo: 24.09.2020. • plej of: 01.10.2020.

UEFA je svojim odlukama u sredu prilično negativno iznenadila ljubitelje fudbala, ali s obzirom na to u kakvim okolnostima je zbog skučenog kalendara usled pandemije korona virusa donosila odluke, rešenje da se u kvalifikacijama igra samo jedan meč, deluje prilično logično i očekivano. Sve će se rešavati u jednoj utakmici, dok će se domaćinstva birati žrebom, što praktično znači da Partizan može u sva tri ili četiri kola (računajući i plej-of) da bude gost ili, recimo, domaćin.

"Parni valjak" prilično dobro stoji sa klupskim koeficijentom i gotovo sigurno će do plej-ofa biti nosilac u svakoj rundi kvalifikacijama, uz ozbiljne šanse da i odlučujući meč za plasman u grupnu fazu, ukoliko do njega dođe, dočeka među povlašćenima.

Partizan u ovom trenutku nije
među nosiocima u žrebu za plej-of Lige Evrope. Crno-beli su prvi ispod crte, ali to je samo trenutno stanje i ono je i te kako promenljivo u danima i sedmicama koje su pred nama. Čitav juni i juli u Humskoj će se pratiti rasplete u nacionalnim šampionatima u Evropi koji su po tom pitanju interesantni, a u nekim zemljama će za crno-bele biti bitni i raspleti u nacionalnim kup takmičenjima.

Partizanov analitičar i ekspert po UEFA pitanjima i koeficijentima, Vlada Ćujić, vrlo precizno i opširno je izneo podatke na klupskom sajtu o tome kakav bi rasplet odgovarao "parnom valjku" u pojedinim evropskim ligama.
...

ŠVAJCARSKA: Po pristupnoj listi UEFA za narednu sezonu, u kvalifikacije za LE idu osvajač kupa i 2. i 3. tim iz prvenstva. Partizanu apsolutno odgovara da Jang Bojs (trenutno 2.) ili Bazel (trenutno 3.) do kraja prestignu trenutno vodeći St. Galen (on ima slabiji koeficijent od Partizana) i da jedan od njih osvoji titulu! Ako se to dogodi – Partizan će napredovati za jedno mesto na projektovanoj listi za plej-of LE.

Mogućnosti napredovanja Partizana na projektovanoj listi učesnika plej-ofa LE nisu potpuno iscrpljene ni u trenutku kada zvanično počne sezona 2020/21. Naime, to je moguće ukoliko neki od učesnika kvalifikacija sa jačim koeficijentiom od Partizanovog bude eliminisan pre plej-ofa od strane autsajdera. Tu međutim dolaze u obzir samo iznenađenja u 1. i 2. kolu kvalifikacija, ali ne i u 3. kolu, s obzirom na to da se žreb za plej-of obavlja pre odigravanja 3. kvalifikacionog kola.

ŠPANIJA: Za crno bele je važno ko će na kraju zauzeti 7. mesto na tabeli, s obzirom da će ono voditi u kvalifikacije za LE (od 2. kola). Od realnih kandidata za to mesto, Partizanu trenutno odgovaraju Sosijedad, Hetafe i Granada, s obzirom na to da oni u ovom trenutku imaju slabiji koeficijent od crno-belih, za razliku od Atletika iz Madrida, Viljareala (trenutno na tom 7. mestu), Valensije ili Atletik Bilbaa (koji imaju jači koeficijent od Partizana). Moguća dodatna nepovoljna okolnost je: Koeficijenti Sosijedada, Hetafea i Granade su takvi da oni, zbog nenastupanja ili samo neznatnog "ličnog" nastupanja tih klubova u Evropi u poslednjih 5 godina, iznose trenutno punih 19,885 bodova – zahvaljujući visokom nacionalnom koeficijentu Španije. Kod ovih klubova je taj nacionalni udeo naime veći nego njihov "lični" klupski koeficijent, pa je on taj koji se računa. U isto vreme, treba znati da je čak 5 španskih ekipa u ovom trenutku još uvek u konkurenciji u Evropi (mislimo na tekuću sezonu 2019/20), igraju završnice u oba evropska klupska takmičenja i vrlo je moguće da oni do kraja sezone, svojim pobedama i remijima, toliko dignu španski nacionalni koeficijent da on na kraju bude i veći od Partizanovog klupskog koeficijenta za narednu sezonu (koji iznosi tačno 22,000 boda). Na taj način bi gore pomenuti Sosijedad, Granada i Hetafe (ovaj poslednji se i sam još uvek takmiči u Evropi!) takođe bili ispred Partizana po koeficijentu, što bi značilo da Partizan ne bi mogao da nadmaši nijednu ekipu iz Španije.

ENGLESKA: Za Partizan je bitno ko će zauzeti 8. mesto na tabeli. Pod uslovom da Mančester Siti ostane kažnjen neigranjem Evrope u narednoj sezoni, to će biti mesto koje vodi u kvalifikacije za LE (uprotivnom bi to bilo 7. mesto). Od realnih kandidata za to mesto, crno-belima odgovaraju nam Vulverhempton, Šefild, Barnli, Kristal Palas, ili Everton, a ne odgovaraju trenutno osmoplasirani Totenhem ili Arsenal. Kod ovih kandidata koji mu odgovaraju je u opticaju nacionalni koeficijent Engleske (veći je nego "lični" klupski koeficijent tih klubova), on trenutno iznosi 17,635 bodova, pa i ako imamo još 4 engleska kluba u konkurenciji u Evropi u ovoj sezoni, ne treba očekivati da će taj engleski nacionalni koeficijent do kraja sezone premašiti Partizanov klupski koeficijent od 22,000 boda. Drugim rečima, plasman Vulverehemptona ili nekog od ona četiri kluba navedenog posle Vulvsa na 8. mesto na tabeli Premijer lige, doneo bi Partizanu sa ogromnom verovatnoćom napredak na projektovanoj listi za žreb plej ofa Lige Evrope.

ČEŠKA: Po pristupnoj listi UEFA za narednu sezonu, u kvalifikacije za LE idu i osvajač kupa, i 3. i 4. tim iz prvenstva. Finale kupa igraju Sparta (trenutno 3. u ligi) i Liberec (trenutno 5. u ligi), što znači da će najverovatnije i 5. iz lige na kraju izboriti kvalifikacije za LE. Od realnih kandidata za navedene pozicije, Partizanu odgovaraju svi češki klubovi osim Sparte. Bilo bi idealno da Sparta do kraja šampionata ne uzme Kup i da padne ispod 5. pozicije na tabeli. U tom slučaju bi Partizan napredovao na projektovanoj listi za plej of. Nije baš realno, ali nije ni potpuno nemoguće. 

RUSIJA: Po pristupnoj listi UEFA za narednu sezonu, navijači Partizana trebalo bi da prate ko će na kraju zauzeti 4. i 5. mesto u prvenstvu, jer te pozicije vode u kvalifikacije za LE. Međutim, rasplet u kupu Rusije bi tu mogao da dovede do pomeranja. Jedan od četiri polufinalista kupa je verovatni budući šampion Zenit – on igra polufinale kupa protiv Spartaka iz Moskve, pa ako prođe i njega, a onda u finalu kupa osvoji trofej – tada bi 4. u prvenstvu išao direktno u grupnu fazu LE, a u kvalifikacije za LE bi išli 5. i 6. tim iz ruskog šampionata. Od realnih kandidata za navedene pozicije, Partizanu odgovaraju Rostov, Dinamo Moskva, Arsenal Tula, Spartak i Ufa (svi imaju slabije koeficijente od crno-belih), a ne odgovaraju mu Lokomotiva, Krasnodar i CSKA (svi imaju jače koeficijente). Trenutno na relevantnim pozicijama imamo "1:1" (po jedna ekipa sa jačim i slabijim koeficijentom od Partizanovog), što znači da u Rusiji, u odnosu na trenutno stanje na tabeli, "valjak" može i da se popne i da padne za jedno mesto na projektovanoj listi učesnika žreba za plej-of LE.

TURSKA: Za crno bele je važno ko će na kraju zauzeti 3. i 4. mesto u prvenstvu, jer ona po pristupnoj listi vode u kvalifikacije za LE. Međutim, em je Trabzonspor (trenutno lider) kažnjen izbacivanjem iz Evrope za narednu sezonu, em rasplet u kupu Turske može da dovede do dodatnog pomeranja. Ekipa koja završi na 5. mestu će sigurno ići u kvalifikacije za LE, a ukoliko kup osvoji Trabzonspor (koji se već nalazi u finalu kupa) onda će to isto obezbediti i 6. tim lige. Uprotivnom u kvalifikacije ide 4. tim lige. Od realnih kandidata za ove pozicije, Partizanu odgovaraju Sivaspor, Alanja i Gectepe, a ne odgovaraju Galatasaraj, Bešiktaš i Fenerbahče. Identično kao u Rusiji, i u Turskoj je trenutno "1:1".

PORTUGAL: Za Partizan je važno ko će na kraju zauzeti 4. i 5. mesto u prvenstvu, jer ta mesta definitivno vode u kvalifikacije za Ligu Evrope. Od realnih kandidata za navedene pozicijem Partizanu odgovaraju Famalikao, Rio Ave i Vitorija, a ne odgovaraju trenutno trećeplasirana Braga i iza nje plasirani Sporting. Male su, gotovo samo teoretske šanse su da Partizan ovde napreduje, a to isto važi i kada je u pitanju nazadovanje.

NEMAČKA: Za crno bele je važno ko će na kraju zauzeti 7. mesto u prvenstvu, jer će ono definitivno voditi u kvalifikacije za Ligu Evrope. Trenutno sedmoplasirani Hofenhajm nam odgovara na tom mestu, baš kao što bi nam tu odgovarao i Frajburg (8), ali ne i Volfsburg, Ajntraht ili Šalke (trenutno na 6, 9. i 10. mestu) koji imaju jači koeficijent od crno-belih.

UKRAJINA: U kvalifikacije za LE sigurno ide 4. ekipa na tabeli, a u zavisnosti od ishoda ukrajinskog kupa, u te iste kvalifikacije će otići ili 3. ili 5. ekipa na tabeli. Partizanu je bitno da trenutno drugoplasirani Dinamo Kijev (a to mesto u Ukrajini vodi u kvalifikacije za LŠ), kao klub koji ima jači koeficijent od "parnog valjka", ostane tu gde je, inače bi njegovim padom na tabeli prvenstva (kao i uz uslov da kao polufinalista kupa kasnije ne osvoji taj trofej) i Partizan pao na projektovanoj listi učesnika plej ofa za LE.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC