• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Bubica'' Kange i sjajni Borjan: 3 negativna i 2 pozitivna utiska o nastupu Zvezde u Tirani!

Autor Milutin Vujičić

Strah je ponovo bio faktor koji je poremetio Crvenu zvezdu, mnogo grešaka napravio je i Gelor Kanga, ali je Milan Borjan bio na pravom mjestu u pravo vrijeme kako bi se šampion Srbije vratio s pozitivnim rezultatom iz Tirane. Dosta toga ostalo je da se popravi...

 Crvena zvezda dobre i loše strane pobjede u Tirani Izvor: MN PRESS

"Cilj je ispunjen", poručio je Dejan Stanković poslije teško izvojevanog trijumfa Crvene zvezde u Tirani (1:0) za prolazak u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, dodavši da se "pobjedi u zube ne gleda", svestan da njegova ekipa nije blistala...

Još iz Milojevićeve ere naučeno je da je u ovoj fazi takmičenja najvažnije zabilježiti prolaz, posebno ako se uzme u obzir osetljiva politička pozadina duela na "Er Albaniji".

Možda će vas zanimati

Zvezda je imala samo 90 minuta (odnosno 120 i penale) da prođe Tiranu i vjerovatno bi priprema duela izgledala skroz drugačije da su imali revanš u Beogradu. Ovako, trebalo je biti oprezan i dovoljno opasan, pošto se greške u ovakvim utakmicama ne praštaju.

Zvezda recimo prošle godine na gostovanju nije ostvarila nijednu pobjedu, igrala je neriješeno sa Suduvom, Kopenhagenom i Jang bojsima, dok je poražena od Helsinkija.

Posljednji trijumf na strani bio je protiv Suduve (2018), ako ne računamo Spartak poslije produžetaka!

Taj podatak mogao bi malo da "otkravi" navijače Zvezde koji sasvim sigurno nisu bili zadovoljni kako je njihova ekipa djelovala u Albaniji, ali svakako ne smije da bude opuštajući faktor za preostale mečeve pošto još mnogo toga mora da se popravi da bi se stiglo do zacrtanog cilja.

Izabrali smo stoga pet najjačih utisaka sa gostovanja Zvezde u Tirani, od čega je više negativnih.

NEGATIVNO - "BUBICE" GELORA KANGE

Izvor: MN PRESS

Kada se kaže "Kanga" navijači Zvezde se prvo sjete golčine protiv Krasnodara, ali ima Gabonac i svoju "mračnu stranu" koju je ispoljio na jučerašnjoj utakmici u Tirani. Opčinjen je loptom poput mačke koja ugleda tačku lasera i mora da je prati po cijenu života.

Tako je Kanga na "Er Albaniji" uvek jurcao u pravcu lopte, nije mario da li time ide u putanju Nikoliću, Kataiju ili Sanogu, da li narušava koncepciju u igri u posjedu. Odlazio je kod štopera i poput kvoterbeka pokušavao da pošalje nemoguća dodavanja u dubinu, nije imao strpljenja da sačeka pas u noge na poziciji koja je inače njegova.

Bio je nemaran u više navrata, kao recimo na gostovanju u Kelnu, pa je često gubio loptu na sredini terena poslije čega se otvarala kontra Tirane.

To je bilo i jedino moćno oružje kluba iz Albanije, ali srećom po Zvezdu i Kangu nisu kažnjeni za neodgovornost prema lopti. Bez obzira na to što je Gabonac dobio "ful tretman" kao zvezda tima, njegove greške morale bi da budu svedene na minimum, pošto protivnici dobro poznaju njegovu narav i gledaće da je iskoriste i u budućnosti.

Za početak, Kanga bi trebalo da ima više povjerenja u svoje saigrače, posebno Nikolića, koji "nije mogao da diše" pošto je gabonski vezista imao stav "neka, ja ću sve".

POZITIVNO - ODLIČNI MILAN BORJAN

Izvor: MN PRESS

Možda je Tomane donioo pobjedu, ali je Borjan "spremio", a potom i sačuvao.

Nevjerovatnu razliku pravi kapiten Zvezde u utakmicama kvalifikacija, gotovo svaki put se pokazao kao odlučujući faktor, pa se za njega može reći da je fudbaler na koga crveno-bijeli uvek mogu da se oslone, čak i kada im ne ide...

U prvom poluvremenu je zabilježio dvije odbrane, jednu doduše poslije ne tako dobrog postavljanja kod slobodnog udarca, da bi u nastavku spriječio bar dva "zicera" za Tiranu.

U kontri, posle "carinjenja" lopte, nakon što je Muči predriblao Pankova, uspio je da "zatvori ugao" i da odbranom pošalje loptu na stativu, dok je u nadoknadi vremena takođe bio priseban i spriječio je izjednačenje dok su njegovi saigrači bili u velikom grču.

Ponašao se i kao pravi kapiten, vikao je i "budio" svoje saigrače tokom čitavog meča, pokazao im kako treba da izgleda koncentracija na ovom nivou takmičenja, a na njima je hoće li ga poslušati.

Do tada, meč protiv Tirane još jedan je od onih koji se pišu u bogatu knjigu "nevjerovatnih partija Milana Borjana" uz Kopenhagen, Jang bojs, Salcburg, Liverpul, Trnavu, Keln, BATE Borisov, Krasnodar i mnoge druge. Čak je i u porazu od evropskog šampiona Bajerna (6:0) imao deset odbrana.

NEGATIVNO - STRAH, OPET TAJ STRAH...

Izvor: Crvena zvezda/Facebook/Nikola Mitić

Nažalost po Crvenu zvezdu, ovo nije novost. Još je i Vladan Milojević zamjerao svojim igračima što povremeno na terenu djeluju uplašeno, pa je ta tjeskoba, za koju za sada nema lijeka ili rešenja, počela da muči i Dejana Stankovića.

"Nemojte da se plašite", govorio je Stanković kraj aut-linije pri rezultatu 1:0, pošto ni pozitivan rezultat na semaforu nije uspio da im skine okove na nogama.

Počeli su solidno, prvih petnaestak minuta činilo se da imaju volju da pregaze protivnika, ali čim je Tirana prvi put pokazala zube i podsjetila ih da je ulog ogroman, sve se promijenilo. Možda bi neko zaključio da će poslije toliko mečeva u Evropi nestati pritisak, ali ovoga puta kao da je bio još veći, vjerovatno i zbog toga što su se plašili bruke protiv Albanaca.

"Nije mi samo jasno zašto prestanemo da budemo mi u nekim situacijama? Kreneš dobro, pa blokada...", govorio je Stanković poslije meča svestan problema koji mora da riješi.

Na putu ka uspjehu Zvezda mora da se riješi svih faktora koji je remete, ali za početak trebalo bi ući u srž ovog problema koji nije mali i koji je bio viđen i u derbijima, prije nego što joj se obije o glavu u evropskim utakmicama.

(za nastavak teksta kliknite na strelicu)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC