• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad je Ronaldo za 61 sekund podigao "Bernabeu": Nezaboravni debi Fenomena za Real Madrid!

Autor mondo.rs

Ušao je u igru u 63. minutu i izazvao delirijum na stadion. Navijači su tek sjeli na stolice, a opet su morali da ostanu - upravo zbog njega.

 Ronaldo-Nazario-da-Lima-prvi-gol-za-Real-Madrid-na-derbiju-2002.-MONDO-Sportska-sjecanja Izvor: Guliver/Getty images/Stuart Franklin, Andreas Rentz/Bongarts, Martin Rose/Bongarts

Karijera Ronalda Luisa Nazarija de Lime (44) trajala je na najvišem nivou oko deceniju i po. Otprilike toliko je prošlo od kada je na Svjetskom prvenstvu u SAD postao šampion kao supertalenat i dečko sa klupe, pa do njegovih posljednjih igračkih dana u Korintijansu.

U međuvremenu se dogodila fudbalska istorija.

U tih deceniju i po stalo je toliko fudbalske magije, golova i titula, ali i muka s povredama, da nam je njegova karijera prosto proletjela pred očima. Kao pucketanje prstima.

Svi koji smo ostali željni te čarolije pamtimo mnogo blistavih trenutaka vjerovatno najvećeg talenta u istoriji fudbala. A jedan od tih momenata dogodio se u večeri njegovog debija za Real Madrid...

Izvor: Guliver/Getty Images, Andreas Rentz/Bongarts

Poslije osvajanja Svetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, na kome je bio strijelac osam golova i dobitnik "Zlatne kopačke" veće fudbalske zvijezde od Ronalda nije bilo. Iz tog razloga je predsjednik Reala Florentino Perez riješio da iskešira 39 miliona za "Fenomena" i dovede ga u Madrid.

To što je Brazliac samo nekoliko godina ranije nakratko bio član naljućeg rivala, Barselone, samo je "začinilo" ovaj transfer. Tada najbolji napadač planete, koji je u Interu u 68 utakmica prejakog Kalča dao 49 golova, morao je da postane član "Galaktikosa"

Izvor: Guliver/Getty Images, Martin Rose/Bongarts

Navijači su bili oduševljeni kada je Ronaldo stigao i čekao se dan kada će debitovati za “Kraljevski klub”. Poslije oporavka od povrede, taj dan je došao 6. oktobra 2002. godine. i očekivalo se da Brazilac od starta bude na terenu u utakmici protiv Alavesa.

Međutim, u špicu je od prvog minuta mjesto dobio već zaboravljeni Havijer Portiljo, a Ronaldo je bio na klupi.

Real je odlično otvorio utakmicu i već u drugom minutu veliki Zinedin Zidan doveo je svoj tim u vođstvo. Dvadesetak minuta kasnije Figo je povisio na 2:0 i sa tim rezultatom igrači su otišli na poluvrijeme.

Drugi dio meča je počeo, a Ronaldo se i dalje zagrijavao… I tek u 63. minutu Visente Del Boske odlučuje da iz igre izvede Gutija i uvede Solarija, a odmah potom i na oduševljenje navijača da Portilja zamijeni Ronaldom.

Madrid je konačno dočekao za mnoge najboljeg igrača svih vremena.

Igrao se 63. minut kada je Ronaldo utrčao na teren, a samo minut kasnije, u 64. Real je izveo sjajnu akciju. Legendarni Roberto Karlos je veoma precizno poslao loptu u srce šesnaesterca, gdje ju je Ronaldo između dva igrača prihvatio na grudi, ona je pala na travu, a debitant je onda volejom poslao pod prečku gola Dutruela udarcem o zemlju.

Navijači su bili oduševljeni, a saigrači su poletjeli u zagrljaj da bi poželjeli dobrodošlicu "Zubi". Prošlo je samo tridesetak sekundi od njegovog ulaska u igru.

Izvor: Guliver, Stuart Franklin/Getty Images Europe

I nije to bilo sve od Ronalda na toj utakmici. Nakon još jednog gola koji je Figo postigao u 72. minutu, Ronaldo se ponovo upisao u strijelce, na asistenciju Mekmanamana. Kakav debi!

U svojoj prvoj sezoni u dresu Reala, čarobnjak iz Rio de Žaneira postigao je 23 gola i osvojio titulu prvaka Španije, koja mu je izmakla kao članu Barselone. Naredne je postigao 24 gola i bio najbolji strijelac Primere, ali su ponovo uslijedile povrede i prvi problemi sa viškom kilograma, koji će ga pratiti do kraja karijere.

Tokom svog boravka na “Santijago Bernabeu” na 127 utakmica postigao je ukupno 83 gola u bijelom dresu i kao i u svakom timu u kome je igrao u karijeri, postao miljenik navijača.

Podsjetite se kako je izgledao prvi Ronaldov nastup za Real...

Ronaldov prvi gol za Real
Izvor: YouTube/Ramazanov

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC