Fudbal

Bilbija opet pogurao Zrinjski da preskoči Borac, novi poraz Krupe na "Tušnju" (FOTO, VIDEO)

Autor Nebojša Šatara

Mostarski "plemićI" su 10. ovosezonskim golom Nemanje Bilbije stigli do 10. pobjede u m:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine kojom su preskočili Banjalučane na trećoj poziciji.

Izvor: Sport1/Oslobođenje/Sanel Konjhodžić

Deseti gol Nemanje Bilbije za desetu pobjedu Zrinjskog!

MLADOST - ZRINJSKI 0:1 (0:1)

Zahvaljujući novom golu Banjalučanina, koji je kapiten mostarske ekipe, gosti su osvojili sva tri boda u Doboju kod Kaknja i ponovo, barem privremeno, preskočili Borac na trećem mjestu na tabeli.

Mostarci su imali više od igre i terensku inicijativu u Doboju kod Kaknja, ali osim udarca Miloša Filipovića iz slobodnjaka u petom minutu kada je bio za malo neprecizan, nisu kreirali neku dobru priliku ispred gola Semira Bukvića u prvih 20-ak minuta.

Mladost je uzvratila u 24. minutu kada je Hadžić bio u odličnoj šansi, međutim, šutirao je iskosa pored stative "plemića".

Ipak, gosti iz Mostara su stigli do prednosti u 28. minutu pogotkom prvog strijelca m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine Nemanje Bilbije.

Kapiten Zrinjskog se odlično snašao u kaznenom prostoru poslije centaršuta Luisa Ibanjeza iz kornera i pogodio mrežu Mladosti - 1:0.

Bio je to 10. pogodak Bilbije u aktuelnoj sezoni, a nekoliko minuta kasnije mogao je da postigne još jedan gol, ali je Banjalučanin iskosa šutirao tik pored stative.

Domaćin je u nastavku preuzeo inicijativu i probao da stigne do izjednačenja, što je ostavilo dosta prostora za kontranapade, pa je Bilbija iz jednog takvog u 68. minutu mogao da riješi pitanje pobjednika, ali je njegov udarac odbranio Bukvić.

Prethodno su dobre šanse imali kapiten Mladosti Amer Hiroš i Amar Begić, međutim, dobro je branio i golman Zrinjskog Ivan Brkić.

Brkić je spasio čist zicer Mladosti u 78. minutu.

Nakon greške Slobodana Jakovljevića, napadač Mladosti Nedim Hadžić je sam krenuo prema golmanu Zrinjskom, ali je probao da ga predibrla umjesto da šutira, pa je lopta završila u rukama mostarskog čuvara mreže.

U 90. minutu, fudbaleri Mladosti su tražili jedanaesterac od sudije Aleksandra Njegomirovića iz Prnjavora nakon što je oboren Anel Dedić, ali je arbitar pokazao da se igra nastavi.

MLADOST: Bukvić, Alić, Žulj, Vazda, Hadžić, Hiroš, Šišić, Lalić, Dedić, Mahmić, Nikolić.

ZRINJSKI: Brkić, Ćorluka, Zlomislić, Barbarić, Mašić, Jakovljević, Ibanez, Trebotić, Enin, Filipović, Bilbija.

U drugoj utakmici u ovom terminu, Sloboda je tek u drugom poluvremenu slomila otpor Krupe na "Tušnju" - 2:0.

Gosti iz kanjona Vrbasa su u 11. minutu imali odličnu šansu da stignu u vođstvo, ali je prečka spasila Slobodu nakon udarca Stefana Nikolića.

Prečka se zatresla i na drugoj strani u 23. minutu kada je Fedor Predragović uposlio Nemanju Tomaševića, koji je pogodio okvir gola Krupinog čuvara mreže Vasilija Kolaka.

U nastavku su izabranici Gradimira Crnogorca poveli u 67. minutu pogotkom Dženisa Beganovića, koji se dobro snašao nakon što je udarac ispobao Dejan Uzelac, a lopta nekako stigla do napadača Slobode, koji je poslao u mrežu Krupe - 1:0.

Pobjedu i vrijedna tri boda za Slobodu ovjerio je u 87. minutu Said Husejinović iz jedanaesterca koji je skrivio golman Krupe - 2:0.

Ovo je Tuzlacima šesti trijumf u sezoni, a čak 12. neuspjeh ekipe iz Krupe na Vrbasu, koja je ostala na pretposljednjem mjestu na tabeli šampionata BiH.

SLOBODA: Golubović, Jusić, Devedžić, Uzelac, A. Beganović, Husejinović, Dž. Beganović, Tomašević, Kurtalić, Osmić, Predragović.

KRUPA: Kolak, Karišik, Redžić, Makitan, Modić, Nikolić, Dujaković, Palić, Galić, Maksimović, Mandić.

M:TEL PREMIJER LIGA BiH - 18. kolo

Sloboda - Krupa 2:0 (0:0)
/Beganović 67, Husejinović 87 pen/

Mladost - Zrinjski 0:1 (0:1)
/Bilbija 28/

Željezničar - Široki Brijeg (15.00)

Borac - Sarajevo (17.00)

Igrano u subotu:

Radnik - Tuzla siti 2:1 (1:1)
/Janjić 45, Huseinbašić 50 - Ubiparip 19 penal/

Velež - Olimpik 2:0 (1:0)
/Mulić 38, Cvijanović 66/

TABELA: Sarajevo (-1) 41, Željezničar (-1) 36, Zrinjski 32, Borac (-1) 31, Velež 30, Široki Brijeg (-1) 28, Tuzla siti 24, Sloboda 22, Mladost 19, Radnik 15, Krupa 10, Olimpik 10.