Opširno

Dres Srbije je samo za igrače s Karakterom: Piksi može da stvori kult, stadion nam treba u Kragujevcu ili Čačku!

Autor Bojan Jakovljević

Nekadašnji saradnik Dragana Stojkovića govorio na različite teme.

Izvor: MN PRESS

Ako ima neko u srpskom fudbalu ko dobro poznaje Dragana Stojkovića, to je Boško Đurovski. Bili su saigrači u crveno-belom dresu tima sa Marakane, sarađivali i dok je rođeni Nišlija bio predsednik Crvene zvezde, ali i kasnije na istoku Azije.

Praktično, prošli su sve faze u fudbalskim karijerama, a sada se jedan od legendarnih fudbalera crveno-belih osvrće na dešavanja u srpskom fudbalu.

Boško Đurovski očekuje da se ponovo izgradi kult, zna gde bi trebalo napraviti nacionalni stadion, koga zvati u reprezentaciju Srbije i kako u narednim godinama urediti klupski fudbal na najvišem nivou u našoj zemlji.

Nekadašnji saradnik Dragana Stojkovića Piksija, u intervjuu za ''Sputnjik'', otkriva šta jedan od najboljih fudbalera sa ovim prostora donosi Srbiji.

''Za mene je Dragan Stojković Piksi čovek koji jedini ima tu harizmu, da spoji igrače, ima autoritet... Mislim da on to može da napravi. Mišljenja sam i da predsednik Saveza treba da bude bivši fudbaler, privrednici treba da vode klubove, da se klubovi konačno privatizuju, da se napravi liga od deset klubova, jaka liga sa jakim sponzorima, dve druge lige i da se organizuju takmičenja'', rekao je Boško Đurovski.

Nekadašnji fudbaler, a kasnije i trener Crvene zvezde, govorio je o nacionalnom timu, odnosno o igračima koji zaslužuju dres Srbije.

''Moramo da prevaziđemo sve što se desilo, moramo da biramo igrače sa karakterom, to je moja ideja, samo pobednici mogu da odvedu Srbiju na Svetsko prvenstvo. Tu ne sme da se pogreši... Nekada i dobrog igrača i ne treba zvati, ako nema karakter. Treba zvati pobednike'', dodao je iskusni fudbalski radnik.

Priče o nacionalnom timu često počinju i završavaju se rečju - kult! To je nešto što smo imali kod Radomira Antića, delimično i Slavoljuba Muslina, ali kasniji selektori nisu uspeli da ga izgrade.

''Volimo da budemo kritički raspoloženi, da tražimo krivca u drugome, a da ne polazimo od sebe. Treba da vratimo taj kult reprezentacije, kao što imaju Hrvati. To nije posao od godinu, dve, tri... Moja ideja je da se, recimo, taj nacionalni stadion izgradi u srcu Srbije, u Šumadiji, u Kragujevcu, Čačku, da se taj region podigne na neki nivo, da se radi sa školama, da se stvore uslovi da navijači podrže reprezentaciju. Kažu – nema tamo aerodroma, hotela... Pa, od Beograda do Kragujevca ima sat vremena vožnje autoputem, ljudi iz Banjaluke bi dolazili, za tri sata su tu, i Crne Gore... Mora da neki centar da se digne novi nivo, da se sistematski napravi to. To je ideja po meni, kult reprezentacije stvara narod, a ne reprezentativci. Vidite Škote, dvaput za sto godina su bili na nekom velikom takmičenju, ali su im stadioni puni, to treba da vratimo'', zaključio je legendarni fudbaler crveno-belih.

Srbija još nije predstavila Dragana Stojkovića Piksija kao novog selektora, ali obe strane su prethodnih dana uveravale javnost da je sve gotovo. Zvanična promocija očekuje se u toku naredne nedelje.